To ciasto zawiera warzywo, a i tak znika szybciej niż brownie. Zrobisz je w 2 minuty

Ciasto marchewkowe może zaskoczyć nawet tych, którzy sceptycznie podchodzą do słodkości z warzywami. Jest miękkie, wilgotne, aromatyczne i tak pyszne, że znika szybciej niż klasyczne brownie, a przy tym jest znacznie lżejsze i bardziej odżywcze. To prosty, zdrowy wypiek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia.
To ciasto marchewkowe możesz jeść bez wyrzutów sumieniaTo ciasto marchewkowe możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arshinov Andrei

Starta marchew podczas pieczenia nabiera miękkość i stapia się z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo wilgotne i ma naturalnie słodki smak. W tej wersji można je przygotować nawet w mikrofalówce, co czyni ten deser błyskawiczną opcją bez wyrzutów sumienia.

Marchew to bogactwo witamin: C, E, K oraz z grupy B, a także minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, sód i magnez. To dzięki nim ciasto marchewkowe nie tylko cieszy podniebienie, ale również wspiera odporność, wzrok, skórę i układ nerwowy. Ten przepis łączy to, co smaczne, z tym, co naprawdę dobre dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami

Przepis na ciasto marchewkowe

To ciasto można jeść samo lub urozmaicić ulubionymi dodatkami, od jogurtowej polewy, przez krem z odżywki białkowej, aż po dżem lub świeże owoce. W każdej wersji będzie smakować świetnie, a przy okazji dostarczy porcję wartościowych składników.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka (100 g),
  • 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej (50 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1/3 opakowania jogurtu naturalnego skyr (50 g),
  • 3 łyżki słodzika (30 g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (1 g),
  • cynamon,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe przepis
W miseczce wymieszaj suche składniki

Krok 1. W miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj. 

Ciasto marchewkowe przepis
W drugiej miseczce umieść startą marchewkę, jogurt i jajko

Krok 2. Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z małymi oczkami do miseczki. Do marchewki dodaj jogurt i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.

Ciasto marchewkowe przepis
Połącz suche składniki z mokrymi

Krok 3. Następnie dodaj suche składniki i ponownie mieszaj. Ucieraj, aż do uzyskania gęstej masy (bez grudek).

Ciasto marchewkowe przepis
Masę przełóż do odpowiedniego naczynia i włóż do mikrofalówki lub piekarnika

Krok 4. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu.

PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.

ciasto marchewkowe przepis
Wyciągnij gotowe ciasto marchewkowe

Krok 5. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek