To ciasto zawiera warzywo, a i tak znika szybciej niż brownie. Zrobisz je w 2 minuty

Ciasto marchewkowe może zaskoczyć nawet tych, którzy sceptycznie podchodzą do słodkości z warzywami. Jest miękkie, wilgotne, aromatyczne i tak pyszne, że znika szybciej niż klasyczne brownie, a przy tym jest znacznie lżejsze i bardziej odżywcze. To prosty, zdrowy wypiek, który sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na słodką przekąskę w ciągu dnia.
To ciasto marchewkowe możesz jeść bez wyrzutów sumieniaTo ciasto marchewkowe możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arshinov Andrei

Starta marchew podczas pieczenia nabiera miękkość i stapia się z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo wilgotne i ma naturalnie słodki smak. W tej wersji można je przygotować nawet w mikrofalówce, co czyni ten deser błyskawiczną opcją bez wyrzutów sumienia.

Marchew to bogactwo witamin: C, E, K oraz z grupy B, a także minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, sód i magnez. To dzięki nim ciasto marchewkowe nie tylko cieszy podniebienie, ale również wspiera odporność, wzrok, skórę i układ nerwowy. Ten przepis łączy to, co smaczne, z tym, co naprawdę dobre dla organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami

Przepis na ciasto marchewkowe

To ciasto można jeść samo lub urozmaicić ulubionymi dodatkami, od jogurtowej polewy, przez krem z odżywki białkowej, aż po dżem lub świeże owoce. W każdej wersji będzie smakować świetnie, a przy okazji dostarczy porcję wartościowych składników.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka (100 g),
  • 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej (50 g),
  • 1 jajko kurze (50 g),
  • 1/3 opakowania jogurtu naturalnego skyr (50 g),
  • 3 łyżki słodzika (30 g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (1 g),
  • cynamon,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe przepis
W miseczce wymieszaj suche składniki

Krok 1. W miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj. 

Ciasto marchewkowe przepis
W drugiej miseczce umieść startą marchewkę, jogurt i jajko

Krok 2. Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z małymi oczkami do miseczki. Do marchewki dodaj jogurt i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.

Ciasto marchewkowe przepis
Połącz suche składniki z mokrymi

Krok 3. Następnie dodaj suche składniki i ponownie mieszaj. Ucieraj, aż do uzyskania gęstej masy (bez grudek).

Ciasto marchewkowe przepis
Masę przełóż do odpowiedniego naczynia i włóż do mikrofalówki lub piekarnika

Krok 4. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu.

PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.

ciasto marchewkowe przepis
Wyciągnij gotowe ciasto marchewkowe

Krok 5. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki