To ciasto zawiera warzywo, a i tak znika szybciej niż brownie. Zrobisz je w 2 minuty
Starta marchew podczas pieczenia nabiera miękkość i stapia się z pozostałymi składnikami, dzięki czemu ciasto jest wyjątkowo wilgotne i ma naturalnie słodki smak. W tej wersji można je przygotować nawet w mikrofalówce, co czyni ten deser błyskawiczną opcją bez wyrzutów sumienia.
Marchew to bogactwo witamin: C, E, K oraz z grupy B, a także minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, sód i magnez. To dzięki nim ciasto marchewkowe nie tylko cieszy podniebienie, ale również wspiera odporność, wzrok, skórę i układ nerwowy. Ten przepis łączy to, co smaczne, z tym, co naprawdę dobre dla organizmu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kostka hiszpańska – klasyczne ciasto warstwowe z kremem i wiśniami
Przepis na ciasto marchewkowe
To ciasto można jeść samo lub urozmaicić ulubionymi dodatkami, od jogurtowej polewy, przez krem z odżywki białkowej, aż po dżem lub świeże owoce. W każdej wersji będzie smakować świetnie, a przy okazji dostarczy porcję wartościowych składników.
Składniki:
- 1 średnia marchewka (100 g),
- 5 łyżek mąki pszennej lub ryżowej (50 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 1/3 opakowania jogurtu naturalnego skyr (50 g),
- 3 łyżki słodzika (30 g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej (1 g),
- cynamon,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, szczyptę cynamonu i szczyptę soli. Wymieszaj.
Krok 2. Marchew umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z małymi oczkami do miseczki. Do marchewki dodaj jogurt i wbij jajko. Mieszaj i ucieraj łyżką lub szpatułką, aż do połączenia.
Krok 3. Następnie dodaj suche składniki i ponownie mieszaj. Ucieraj, aż do uzyskania gęstej masy (bez grudek).
Krok 4. Masę przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
MIKROFALÓWKA: Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia ciasta. Wyciągnij ciasto z mikrofalówki, gdy urośnie i będzie suche z wierzchu.
PIEKARNIK: Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut. Wyciągnij, gdy ciasto wyrośnie i się zarumieni.
Krok 5. Zjedz na ciepło lub na zimno.