PoradyCzy można jeść marchew z czarnymi plamami? Błąd jest bardzo szkodliwy

Czy można jeść marchew z czarnymi plamami? Błąd jest bardzo szkodliwy

Marchew
Marchew
Źródło zdjęć: © Getty Images,
10.01.2024 17:43

Często próbujemy ratować nadpsutą żywność. W wielu przypadkach dotyczy to warzyw i owoców. Usuwamy spleśniałą część i zjadamy resztę. To ogromny błąd. Jak jednak jest w przypadku marchewki z czarnymi plamami? Wyjaśniamy!

Chociaż nie powinno się marnować jedzenia, to przesadzanie w drugą stronę jest również złe. Ostrzega się przed jedzeniem nadpsutych warzyw i owoców. Ten problem dotyczy też pieczywa. Do tej pory istnieje zwyczaj, by wycinać spleśniałe części i resztę zostawiać. Przebiera się również produkty, gdy natknie się na jeden zepsuty. Wyrzucamy tylko te, które mają oznaki pleśni. To ogromny błąd - jeśli chociaż część produktu ma oznaki zepsucia, cały nadaje się do wyrzucenia. Tak szkodzimy swojemu zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Marchew ma plamy w czarnym lub białym kolorze? Co to oznacza?

Wiele osób jest przekonanych, że kiedyś warzywa były lepsze i nie było aż tak dużych problemów z przechowywaniem. Nie jest to błędne myślenie - faktycznie przed laty marchewki wytrzymywały więcej. Okazuje się, że teraz bardziej zwraca się uwagę na wygląd warzywa. Taką marchew szoruje się przed zapakowaniem i wysłaniem do sklepu. Przez to marchewka szybciej wysycha i pojawiają się na niej białe plamy. Czy to oznacza, że trzeba warzywo wyrzucić? Białe plamy nie są szkodliwe. Gorzej, jeśli pojawia się ciemny nalot.

Największym problemem jest odróżnienie rodzaju tych plam, bo są dwa:

  • ciemne wyschnięte plamy, które zdarzają się, gdy zmieniamy temperaturę przechowywania marchwi (na przykład wyciągamy z lodówki) - takie warzywo możemy zjeść,
  • ciemne plamy z dodatkiem białego meszku, który pokrywa końcówkę marchewki - wyrzuć marchew, gdyż właśnie zaatakowały ją grzyby i w żadnym wypadku nie nadaje się do jedzenia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także