Czy można jeść marchew z czarnymi plamami? Błąd jest bardzo szkodliwy

Często próbujemy ratować nadpsutą żywność. W wielu przypadkach dotyczy to warzyw i owoców. Usuwamy spleśniałą część i zjadamy resztę. To ogromny błąd. Jak jednak jest w przypadku marchewki z czarnymi plamami? Wyjaśniamy!

MarchewMarchew
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Chociaż nie powinno się marnować jedzenia, to przesadzanie w drugą stronę jest również złe. Ostrzega się przed jedzeniem nadpsutych warzyw i owoców. Ten problem dotyczy też pieczywa. Do tej pory istnieje zwyczaj, by wycinać spleśniałe części i resztę zostawiać. Przebiera się również produkty, gdy natknie się na jeden zepsuty. Wyrzucamy tylko te, które mają oznaki pleśni. To ogromny błąd - jeśli chociaż część produktu ma oznaki zepsucia, cały nadaje się do wyrzucenia. Tak szkodzimy swojemu zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

Marchew ma plamy w czarnym lub białym kolorze? Co to oznacza?

Wiele osób jest przekonanych, że kiedyś warzywa były lepsze i nie było aż tak dużych problemów z przechowywaniem. Nie jest to błędne myślenie - faktycznie przed laty marchewki wytrzymywały więcej. Okazuje się, że teraz bardziej zwraca się uwagę na wygląd warzywa. Taką marchew szoruje się przed zapakowaniem i wysłaniem do sklepu. Przez to marchewka szybciej wysycha i pojawiają się na niej białe plamy. Czy to oznacza, że trzeba warzywo wyrzucić? Białe plamy nie są szkodliwe. Gorzej, jeśli pojawia się ciemny nalot.

Największym problemem jest odróżnienie rodzaju tych plam, bo są dwa:

  • ciemne wyschnięte plamy, które zdarzają się, gdy zmieniamy temperaturę przechowywania marchwi (na przykład wyciągamy z lodówki) - takie warzywo możemy zjeść,
  • ciemne plamy z dodatkiem białego meszku, który pokrywa końcówkę marchewki - wyrzuć marchew, gdyż właśnie zaatakowały ją grzyby i w żadnym wypadku nie nadaje się do jedzenia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem