NewsyNajbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce. Raport 2023

Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce. Raport 2023

Które warzywa i owoce znalazły się na niechlubnej liście?
Które warzywa i owoce znalazły się na niechlubnej liście?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.12.2023 19:49, aktualizacja: 09.01.2024 13:00

Amerykańska organizacja Environmental Working Group od niespełna dwóch dekad publikuje raport, w którym wymienia owoce i warzywa o najwyższym stężeniu skażenia pestycydami. Uwielbiane truskawki od lat niezmiennie królują w tym zestawieniu. Jakie jeszcze produkty znajdziemy na liście "parszywej dwunastki"? Przypominamy raport opublikowany w 2023 r.

Na pytanie, które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone, odpowiada Environmental Working Group. Jest to amerykańska organizacja pozarządowa, która specjalizuje się w badaniu obecności toksycznych chemikaliów w żywności. Aktywiści związani z EWG od prawie dwóch dekad publikują coroczne zestawienie produktów, które są najbardziej narażone na zanieczyszczenia. Lista przygotowana w 2023 roku zawiera wiele dobrze nam znanych owoców i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Parszywa dwunastaka" 2023 - najbardziej skażone owoce i warzywa

Specjaliści z EWG przeprowadzili badania prawie 50 tysięcy próbek pochodzących z czterdziestu sześciu różnych warzyw i owoców. Ocena polegała na sprawdzeniu, na których z nich pestycydy występują najczęściej. Wyniki tych badań mogą być zaskakujące dla wielu zwolenników zdrowego odżywiania. Oto lista dwunastu najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, zwana "parszywą dwunastką".

  1. Truskawki
  2. Szpinak
  3. Jarmuż
  4. Brzoskwinie
  5. Gruszki
  6. Nektarynki
  7. Jabłka
  8. Winogrona
  9. Papryka i ostre papryczki
  10. Wiśnie
  11. Borówki amerykańskie
  12. Zielona fasolka

To, co zwraca uwagę, jest fakt, że na czele listy od wielu lat, znajdują się truskawki, szpinak i jarmuż. Nowością w zestawieniu EWG są natomiast borówki amerykańskie i fasolka. Jeden z toksykologów, który przeprowadzał badania, skomentował te wyniki.

"Mimo wielu badań naukowych, które łączą narażenie na pestycydy z poważnymi problemami zdrowotnymi, potencjalnie toksyczny koktajl niepokojących chemikaliów nadal zanieczyszcza wiele uprawianych nieekologicznie owoców i warzyw spożywanych przez konsumentów" - czytamy wypowiedź dr Alexis Temkin, cytowaną przez portal odzywianie.hellozdrowie.pl.
Zestawienie najbardziej skażonych pestycydami owoców i warzyw stworzone przez EWG
Zestawienie najbardziej skażonych pestycydami owoców i warzyw stworzone przez EWG© EWG | www.ewg.org

"Czysta piętnastka" 2023. Warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone "chemią"

Pomimo nienapawających optymizmem wiadomości dotyczących "brudnej dwunastki" aktywiści EWG postarali się, aby ich badania miały również pozytywny aspekt. Oprócz listy najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw opisali również piętnaście najczystszych produktów, które są wolne od pestycydów, lub zawierają ich minimalne i nieszkodliwe ilości.

  1. Awokado
  2. Słodka kukurydza
  3. Ananas
  4. Cebula
  5. Papaja
  6. Słodki zielony groszek
  7. Szparagi
  8. Melon miodowy
  9. Kiwi
  10. Kapusta
  11. Grzyby
  12. Mango
  13. Słodkie ziemniaki
  14. Arbuz
  15. Marchew

Jak możemy przeczytać w raporcie, prawie 65 proc. próbek owoców i warzyw z powyższej listy nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Awokado i słodka kukurydza były najczystszymi produktami - mniej niż 2 proc. próbek wykazywało jakiekolwiek wykrywalne pestycydy. Nieco ponad 10 proc. próbek owoców i warzyw zawierało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów. Co znamienne, żadna próbka z pierwszych sześciu produktów "czystej piętnastki" nie dała wyniku pozytywnego na obecność więcej niż trzech pestycydów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także