Najbardziej i najmniej zanieczyszczone warzywa i owoce. Raport 2023
Amerykańska organizacja Environmental Working Group od niespełna dwóch dekad publikuje raport, w którym wymienia owoce i warzywa o najwyższym stężeniu skażenia pestycydami. Uwielbiane truskawki od lat niezmiennie królują w tym zestawieniu. Jakie jeszcze produkty znajdziemy na liście "parszywej dwunastki"? Przypominamy raport opublikowany w 2023 r.
04.12.2023 | aktual.: 16.03.2024 14:59
Na pytanie, które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone, odpowiada Environmental Working Group. Jest to amerykańska organizacja pozarządowa, która specjalizuje się w badaniu obecności toksycznych chemikaliów w żywności. Aktywiści związani z EWG od prawie dwóch dekad publikują coroczne zestawienie produktów, które są najbardziej narażone na zanieczyszczenia. Lista przygotowana w 2023 roku zawiera wiele dobrze nam znanych owoców i warzyw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Parszywa dwunastaka" 2023 - najbardziej skażone owoce i warzywa
Specjaliści z EWG przeprowadzili badania prawie 50 tysięcy próbek pochodzących z czterdziestu sześciu różnych warzyw i owoców. Ocena polegała na sprawdzeniu, na których z nich pestycydy występują najczęściej. Wyniki tych badań mogą być zaskakujące dla wielu zwolenników zdrowego odżywiania. Oto lista dwunastu najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, zwana "parszywą dwunastką".
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż
- Brzoskwinie
- Gruszki
- Nektarynki
- Jabłka
- Winogrona
- Papryka i ostre papryczki
- Wiśnie
- Borówki amerykańskie
- Zielona fasolka
To, co zwraca uwagę, jest fakt, że na czele listy od wielu lat, znajdują się truskawki, szpinak i jarmuż. Nowością w zestawieniu EWG są natomiast borówki amerykańskie i fasolka. Jeden z toksykologów, który przeprowadzał badania, skomentował te wyniki.
"Mimo wielu badań naukowych, które łączą narażenie na pestycydy z poważnymi problemami zdrowotnymi, potencjalnie toksyczny koktajl niepokojących chemikaliów nadal zanieczyszcza wiele uprawianych nieekologicznie owoców i warzyw spożywanych przez konsumentów" - czytamy wypowiedź dr Alexis Temkin, cytowaną przez portal odzywianie.hellozdrowie.pl.
Zobacz także
"Czysta piętnastka" 2023. Warzywa i owoce najmniej zanieczyszczone "chemią"
Pomimo nienapawających optymizmem wiadomości dotyczących "brudnej dwunastki" aktywiści EWG postarali się, aby ich badania miały również pozytywny aspekt. Oprócz listy najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw opisali również piętnaście najczystszych produktów, które są wolne od pestycydów, lub zawierają ich minimalne i nieszkodliwe ilości.
- Awokado
- Słodka kukurydza
- Ananas
- Cebula
- Papaja
- Słodki zielony groszek
- Szparagi
- Melon miodowy
- Kiwi
- Kapusta
- Grzyby
- Mango
- Słodkie ziemniaki
- Arbuz
- Marchew
Jak możemy przeczytać w raporcie, prawie 65 proc. próbek owoców i warzyw z powyższej listy nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Awokado i słodka kukurydza były najczystszymi produktami - mniej niż 2 proc. próbek wykazywało jakiekolwiek wykrywalne pestycydy. Nieco ponad 10 proc. próbek owoców i warzyw zawierało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów. Co znamienne, żadna próbka z pierwszych sześciu produktów "czystej piętnastki" nie dała wyniku pozytywnego na obecność więcej niż trzech pestycydów.