Weź banana, jajko i kakao. Pyszne brownie zrobisz w 2 minuty
Pyszne brownie z dodatkiem malin przygotujesz w zaledwie dwie minuty. Chociaż brzmi to nierealnie, to z tym przepisem jest to jak najbardziej możliwe. Idealny przepis na deser, gdy do drzwi zapukają niezapowiedziani goście. Wychodzi za każdym razem.
22.08.2023 08:40
Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu stać w kuchni i długo przygotowywać deser? Do twoich drzwi pukają już niespodziewani goście i chcesz przywitać ich domowym ciastem? A może po prostu pieczenie nie jest twoją mocną stroną i ulubioną czynnością? Na wszystkie te problemy mam proste rozwiązanie: brownie gotowe w 2 minuty. Już niejednokrotnie uratowało mi skórkę, gdy w niedzielne popołudnie naszła mnie ochota na coś słodkiego. Wystarczą 4 proste składniki, które większość z nas ma w swojej szafce kuchennej, mikrofalówka i kilka minut na przygotowanie. Nikt nie uwierzy, że to ciasto powstało w 2 minuty - wygląda jak pełnoprawne brownie z piekarnika. Ostrzegam jednak - ten przepis uzależnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brownie w 2 minuty
Składniki:
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 5 łyżeczek kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- maliny do dekoracji.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1: Banany przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Im bardziej dojrzałe będą, tym lepiej- brownie będzie wtedy słodsze.
Krok 2: Do rozgniecionych bananów wbijam jajka, dodaję kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
Krok 3: Gotową masę przelewam do prostokątnej formy. Musi być ona żaroodporna, na przykład ze szkła i nadawać się do kuchenki mikrofalowej. Na wierzchu masy układam umyte i osuszone maliny. Sprawdzą się tutaj również odszypułkowane truskawki, borówki czy porzeczki.
Krok 3: Tak przygotowane ciasto wkładam do mikrofalówki na 2 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyciągam deser i odstawiam na chwilę do wystudzenia. Kroję na porcje i serwuję swoim bliskim. Przestudzone ciasto możesz udekorować dodatkowo cukrem pudrem. Z kolei jeszcze ciepła porcja deseru świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!