Weź banana, jajko i kakao. Pyszne brownie zrobisz w 2 minuty

Pyszne brownie z dodatkiem malin przygotujesz w zaledwie dwie minuty. Chociaż brzmi to nierealnie, to z tym przepisem jest to jak najbardziej możliwe. Idealny przepis na deser, gdy do drzwi zapukają niezapowiedziani goście. Wychodzi za każdym razem.

Brownie w 2 minuty- PysznościBrownie w 2 minuty- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz czasu stać w kuchni i długo przygotowywać deser? Do twoich drzwi pukają już niespodziewani goście i chcesz przywitać ich domowym ciastem? A może po prostu pieczenie nie jest twoją mocną stroną i ulubioną czynnością? Na wszystkie te problemy mam proste rozwiązanie: brownie gotowe w 2 minuty. Już niejednokrotnie uratowało mi skórkę, gdy w niedzielne popołudnie naszła mnie ochota na coś słodkiego. Wystarczą 4 proste składniki, które większość z nas ma w swojej szafce kuchennej, mikrofalówka i kilka minut na przygotowanie. Nikt nie uwierzy, że to ciasto powstało w 2 minuty - wygląda jak pełnoprawne brownie z piekarnika. Ostrzegam jednak - ten przepis uzależnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie w 2 minuty

Brownie w 2 minuty

Składniki:

  • 2 banany,
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżeczek kakao, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • maliny do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Banany przekładam do miski i rozgniatam widelcem. Im bardziej dojrzałe będą, tym lepiej- brownie będzie wtedy słodsze.

Krok 2: Do rozgniecionych bananów wbijam jajka, dodaję kakao oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.

Brownie w 2 minuty- Pyszności
Brownie w 2 minuty- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Gotową masę przelewam do prostokątnej formy. Musi być ona żaroodporna, na przykład ze szkła i nadawać się do kuchenki mikrofalowej. Na wierzchu masy układam umyte i osuszone maliny. Sprawdzą się tutaj również odszypułkowane truskawki, borówki czy porzeczki.

Brownie z malinami- Pyszności
Brownie z malinami- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Tak przygotowane ciasto wkładam do mikrofalówki na 2 minuty. Po tym czasie ostrożnie wyciągam deser i odstawiam na chwilę do wystudzenia. Kroję na porcje i serwuję swoim bliskim. Przestudzone ciasto możesz udekorować dodatkowo cukrem pudrem. Z kolei jeszcze ciepła porcja deseru świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych lub waniliowych. Smacznego!

Brownie w 2 minuty- Pyszności
Brownie w 2 minuty- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis