Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu krok po kroku?

Jeśli dania kuchni włoskiej są twoimi ulubionymi, to nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować wyjątkowy włoski deser, czyli tiramisu. To ciasto, które rozpływa się w ustach. Ostrzegamy, że jego spożycie może prowadzić do uzależnienia. Jeśli szukasz najlepszej receptury na ten deser, to znajdziesz ją właśnie tutaj.

ObrazekTiramisu przepis - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Warto podkreślić, że nie bez powodu kuchnia włoska jest uznawana za tą najlepszą na świecie. Dlaczego tak się dzieje? Na obiad można podać pizzę, spaghetti czy lasagne, a na deser klasyczny włoski deser, czyli tiramisu. To ciasto, którego podstawą są biszkopty, mascarpone, kawa i likier amaretto. Brzmi skomplikowanie? Nic z tych rzeczy. Jeśli poznasz przepis na tiramisu, to przekonasz się, że jest to naprawdę łatwy w przygotowaniu włoski deser.

Prawdziwe włoskie tiramisu - ciasto popularne nie tylko we Włoszech

Prawdziwe włoskie tiramisu ma delikatną i kremową konsystencję oraz bogaty smak kawy i likieru. To popularne włoskie ciasto, które zdobyło ogromną popularność na całym świecie. Gdyby określić je słowami, to warto zaznaczyć, że tiramisu jest delikatne, pyszne, z jajeczno-serowym kremem. Cały smak podkreśla likier amaretto i biszkopty nasączone kawą.

Obrazek
Tiramisu - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach. Możesz być pewny tego, że tak przygotowane ciasto zniknie z talerzy w parę chwil.

Włoskie tiramisu przepis

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu, to wiedz, że jest to czynność, która wymaga zarówno dokładności, jak i cierpliwości. Ale czego się nie robi dla tak wyjątkowego smaku. Ten włoski klasyk zachwyci twoją rodzinę i znajomych.

Składniki:

          
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • około 250 g podłużnych biszkoptów
  • 50 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 250 ml zaparzonego espresso
  • 6 łyżek likieru amaretto
  • kakao do posypania
  • szczypta soli.
Obrazek
Tiramisu przepis - Pyszności

Sposób przygotowania:

         
  1. Włoskie tiramisu - jak zrobić? To naprawdę proste. Rozpocznij od przelania zaparzonej kawy espresso do szerokiego naczynia, w którym wygodnie będziesz mógł moczyć biszkopty. Pozostaw do ostygnięcia i następnie dodaj likier amaretto.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. Utrzyj żółtka z cukrem, miksując przez 7 minut na możliwie najwyższych obrotach, do uzyskania jasnej, kremowej masy. Następnie, zmniejsz obroty na średnie, dodaj serek mascarpone w 2-3 porcjach.
  4. Ubij białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Wmieszaj ją, przy pomocy szpatułki do masy z mascarpone.
  5. Zanurzaj biszkopty w kawie na krótko z obu stron i układaj w prostokątnym naczyniu jeden obok drugiego.
  6. Wyłóż połowę masy na biszkopty. Wyrównaj. Na masę połóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryj resztą masy. Wstaw na 5 godzin do lodówki.
  7. Posyp kakao przed podaniem i pokrój w kwadraty. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze