Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę

Nie znam osoby, która twierdziłaby, że nie lubi pizzy. W tym wydaniu skusi nawet tych, którzy na co dzień dbają o linię. Nie dość, że świetnie smakuje, to przy okazji przemyca dodatkową porcję warzyw.

Pizza na brokułowym spodziePizza na brokułowym spodzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mini pizze na brokułowym spodzie to rewelacyjny sposób na to, by uatrakcyjnić codzienne posiłki i przy okazji podrasować nieco jadłospis. Zielony spód robi robotę nie tylko wizualnie, ale przede wszystkim smakowo – jest delikatny, pożywny i nieporównywalnie zdrowszy od tradycyjnego, mącznego spodu. To inspiracja dla wszystkich, którzy szukają lżejszej wersji klasycznego włoskiego przysmaku.

Gołąbki z kaszą i mięsem w kapuście włoskiej. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek

Pizza na spodzie brokułowym

Sekret tkwi w prostocie i sprytnej zamianie składników. Zamiast pszennej mąki, używamy drobno zmiksowanych różyczek brokułu, które w połączeniu z serem i jajkiem tworzą stabilną, choć nieco bardziej wilgotną bazę. Brokułowy spód jest bombą witaminową, dostarcza błonnika i białka, a jednocześnie ma dużo mniej węglowodanów niż spód klasyczny.

Jeśli chodzi o dodatki, to można tutaj puścić wodze fantazji. Dobrą bazą będzie sos pomidorowy, jogurtowy lub pesto, do tego ulubione warzywa, dobrej jakości ser i gotowe. Kolorowa, pyszna i zdrowa pizza brokułowa świetnie sprawdzi się na ciepłą kolację, lekki obiad czy imprezową przekąskę.

Składniki:

  • 130 g różyczek brokułu,
  • 40 g sera,
  • 1 jajko.

Sos:

  • 80 g jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatki:

  • pomidorki koktajlowe,
  • czarne lub zielone oliwki,
  • kolorowa papryka,
  • czerwona cebula.

Sposób przygotowania:

  1. Różyczki brokuła przełóż do miski, dodaj jajko oraz ser i zblenduj, aż powstanie jednolita, gęsta masa.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Z powstałej masy uformuj spody do pizzy. Wielkość dopasuj do swoich preferencji. Powinny mieć one ok. pół centymetra grybości.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w programie termoobieg. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż spody się zarumienią.
  5. W międzyczasie przygotuj sos. Do miski przełóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
  6. Pomidorki, papryki, oliwki oraz cebulę pokrój. Możesz sięgnąć także po inne warzywne dodatki.
  7. Na lekko przestudzonych spodach brokułowych rozprowadź sos.
  8. Dodaj warzywa i podawaj na ciepło

Taka pizza świetnie smakuje także posmarowana zielonym pesto. Jeśli chcesz bardziej upodobnić ją do klasycznej pizzy, wyjmij ok. 5 minut wcześniej, posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i dodaj ulubione składniki. Ten przepis łatwo można dopasować do indywidualnych preferencji, dzięki czemu szybko się nie znudzi. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Polacy traktują po macoszemu. Jeden z najzdrowszych serów na świecie
Polacy traktują po macoszemu. Jeden z najzdrowszych serów na świecie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥