Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Nie znam osoby, która twierdziłaby, że nie lubi pizzy. W tym wydaniu skusi nawet tych, którzy na co dzień dbają o linię. Nie dość, że świetnie smakuje, to przy okazji przemyca dodatkową porcję warzyw.
Mini pizze na brokułowym spodzie to rewelacyjny sposób na to, by uatrakcyjnić codzienne posiłki i przy okazji podrasować nieco jadłospis. Zielony spód robi robotę nie tylko wizualnie, ale przede wszystkim smakowo – jest delikatny, pożywny i nieporównywalnie zdrowszy od tradycyjnego, mącznego spodu. To inspiracja dla wszystkich, którzy szukają lżejszej wersji klasycznego włoskiego przysmaku.
Gołąbki z kaszą i mięsem w kapuście włoskiej. Takiemu obiadowi nie oprze się nawet największy niejadek
Pizza na spodzie brokułowym
Sekret tkwi w prostocie i sprytnej zamianie składników. Zamiast pszennej mąki, używamy drobno zmiksowanych różyczek brokułu, które w połączeniu z serem i jajkiem tworzą stabilną, choć nieco bardziej wilgotną bazę. Brokułowy spód jest bombą witaminową, dostarcza błonnika i białka, a jednocześnie ma dużo mniej węglowodanów niż spód klasyczny.
Jeśli chodzi o dodatki, to można tutaj puścić wodze fantazji. Dobrą bazą będzie sos pomidorowy, jogurtowy lub pesto, do tego ulubione warzywa, dobrej jakości ser i gotowe. Kolorowa, pyszna i zdrowa pizza brokułowa świetnie sprawdzi się na ciepłą kolację, lekki obiad czy imprezową przekąskę.
Składniki:
- 130 g różyczek brokułu,
- 40 g sera,
- 1 jajko.
Sos:
- 80 g jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Dodatki:
- pomidorki koktajlowe,
- czarne lub zielone oliwki,
- kolorowa papryka,
- czerwona cebula.
Sposób przygotowania:
- Różyczki brokuła przełóż do miski, dodaj jajko oraz ser i zblenduj, aż powstanie jednolita, gęsta masa.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z powstałej masy uformuj spody do pizzy. Wielkość dopasuj do swoich preferencji. Powinny mieć one ok. pół centymetra grybości.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza w programie termoobieg. Piecz przez ok. 15-20 minut, aż spody się zarumienią.
- W międzyczasie przygotuj sos. Do miski przełóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
- Pomidorki, papryki, oliwki oraz cebulę pokrój. Możesz sięgnąć także po inne warzywne dodatki.
- Na lekko przestudzonych spodach brokułowych rozprowadź sos.
- Dodaj warzywa i podawaj na ciepło
Taka pizza świetnie smakuje także posmarowana zielonym pesto. Jeśli chcesz bardziej upodobnić ją do klasycznej pizzy, wyjmij ok. 5 minut wcześniej, posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem i dodaj ulubione składniki. Ten przepis łatwo można dopasować do indywidualnych preferencji, dzięki czemu szybko się nie znudzi. Smacznego!