Nacinam pierś kurczaka i upycham farsz. Na widok tego obiadu rodzina aż bije brawo
Jeśli zwykła pierś z kurczaka zaczyna ci się nudzić, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Idealnie soczysta, wypełniona pysznym farszem, sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad.
Nie brakuje osób, które na obiad najchętniej sięgają po pierś z kurczaka — przyprawiona i usmażona świetnie pasuje zarówno do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i surówką, jak i do nieco nowocześniejszych dań z innych stron świata, na przykład makaronów lub pizzy. Zazwyczaj jemy ją w całości albo kroimy w kostkę, ale tym razem podamy ją w zupełnie inny sposób.
Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe i żółty ser
Kurczak hasselback
Dzisiejszego kurczaka przygotujemy metodą hasselback, która polega na charakterystycznym nacinaniu mięsa. Dzięki temu potrawa zyskuje wyjątkowy wygląd i pełnię smaku. Ponacinane piersi tworzą kieszonki idealne do wypełnienia farszem — co do nich wsadzisz, zależy wyłącznie od twoich upodobań. Może to być mieszanka sera i warzyw, na przykład fety i szpinaku, sera żółtego i papryki albo nawet ulubione pesto. Dzięki nacięciom wszystkie dodatki świetnie łączą się z mięsem, które podczas pieczenia pozostaje wyjątkowo soczyste.
Przepis na kurczaka hasselback
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka,
- 150 g sera feta lub sałatkowo-kanapkowego,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 50 g tartej mozzarelli,
- 2 łyżki oleju,
- pół czerwonej papryki,
- pół żółtej papryki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra-dół.
- Następnie oczyść filety z błon, opłucz je pod zimną wodą, starannie osusz papierowym ręcznikiem.
- Wykonaj na powierzchni mięsa równoległe nacięcia co około 2 cm, pilnując, aby nie przeciąć filetów do końca.
- Następnie oprósz kurczaka solą i pieprzem.
- Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć świeży szpinak i duś go, aż zwiędnie.
- Następnie drobno posiekaj, przełóż z powrotem na patelnię, dodaj fetę lub serek sałatkowo-kanapkowy.
- Mieszaj nadzienie do uzyskania jednolitej masy.
- Dopraw delikatnie pieprzem i wsyp połowę mozzarelli.
- Umyj papryki i pokrój je w cienkie paski.
- Następnie za pomocą łyżki wypełnij każde nacięcie w kurczaku farszem szpinakowo-serowym i powkładaj między warstwy mięsa paski papryki.
- Ułóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut (czas zależy od grubości filetów).
- Po 20 minutach wysuń blachę, posyp filety pozostałą mozzarellą i wstaw ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił i lekko zarumienił.
- Gotowego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład frytkami i colesławem. Smacznego!