Nacinam pierś kurczaka i upycham farsz. Na widok tego obiadu rodzina aż bije brawo

Jeśli zwykła pierś z kurczaka zaczyna ci się nudzić, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Idealnie soczysta, wypełniona pysznym farszem, sprawdzi się doskonale na rodzinny obiad.

Kurczak hasselbackKurczak hasselback
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images

Nie brakuje osób, które na obiad najchętniej sięgają po pierś z kurczaka — przyprawiona i usmażona świetnie pasuje zarówno do tradycyjnych obiadów z ziemniakami i surówką, jak i do nieco nowocześniejszych dań z innych stron świata, na przykład makaronów lub pizzy. Zazwyczaj jemy ją w całości albo kroimy w kostkę, ale tym razem podamy ją w zupełnie inny sposób.

Dewolaj z polskim akcentem. Zamiast masła postaw na ogórki konserwowe i żółty ser

Kurczak hasselback

Dzisiejszego kurczaka przygotujemy metodą hasselback, która polega na charakterystycznym nacinaniu mięsa. Dzięki temu potrawa zyskuje wyjątkowy wygląd i pełnię smaku. Ponacinane piersi tworzą kieszonki idealne do wypełnienia farszem — co do nich wsadzisz, zależy wyłącznie od twoich upodobań. Może to być mieszanka sera i warzyw, na przykład fety i szpinaku, sera żółtego i papryki albo nawet ulubione pesto. Dzięki nacięciom wszystkie dodatki świetnie łączą się z mięsem, które podczas pieczenia pozostaje wyjątkowo soczyste.

Przepis na kurczaka hasselback

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka,
  • 150 g sera feta lub sałatkowo-kanapkowego,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 50 g tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół żółtej papryki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w funkcji góra-dół.
  2. Następnie oczyść filety z błon, opłucz je pod zimną wodą, starannie osusz papierowym ręcznikiem.
  3. Wykonaj na powierzchni mięsa równoległe nacięcia co około 2 cm, pilnując, aby nie przeciąć filetów do końca.
  4. Następnie oprósz kurczaka solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć świeży szpinak i duś go, aż zwiędnie.
  6. Następnie drobno posiekaj, przełóż z powrotem na patelnię, dodaj fetę lub serek sałatkowo-kanapkowy.
  7. Mieszaj nadzienie do uzyskania jednolitej masy.
  8. Dopraw delikatnie pieprzem i wsyp połowę mozzarelli.
  9. Umyj papryki i pokrój je w cienkie paski.
  10. Następnie za pomocą łyżki wypełnij każde nacięcie w kurczaku farszem szpinakowo-serowym i powkładaj między warstwy mięsa paski papryki.
  11. Ułóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut (czas zależy od grubości filetów).
  12. Po 20 minutach wysuń blachę, posyp filety pozostałą mozzarellą i wstaw ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił i lekko zarumienił.
  13. Gotowego kurczaka podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład frytkami i colesławem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯