To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu

Gdy klasyczna pierś z kurczaka zaczyna ci się nudzić, nadchodzi najwyższa pora, aby spróbować go w azjatyckim stylu – z ryżem i otoczonym obłędnym sosem, który zdeklasuje wszystkie znane dotychczas sosy.

Miseczka pysznego kurczaka w sosie pomarańczowymMiseczka pysznego kurczaka w sosie pomarańczowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele osób nie ufa owocom w wytrawnych potrawach – od razu przychodzi na myśl pizza z ananasem, która mocno dzieli smakoszy na całym świecie. Tymczasem jest mnóstwo pysznych dań, w których owocowy akcent jedynie podkreśla charakter potrawy. i dokładnie tak jest z azjatyckim kurczakiem w sosie pomarańczowym.

Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami

Kurczak w sosie pomarańczowym

Kuchnia azjatycka od lat słynie z łączenia różnych smaków. Choć Europejczykom na pierwszy rzut oka mogą wydawać się nieoczywiste, w praktyce tworzą wyjątkowe dania. Dokładnie tym jest kurczak w sosie pomarańczowym, który pochodzi z kuchni chińskiej, ale z biegiem czasu został doceniony również przez kraje zachodnie.

Ten przepis przełamuje klasyczne podejście do kurczaka – mięso nie jest już jedynie wytrawne, lecz balansuje między słodko-kwaśnym a delikatnie ostrym smakiem. Świetnie komponuje się z porcją ryżu oraz dodatkami, takimi jak podprażone orzeszki ziemne i gruby szczypior, które nadają daniu chrupiącej tekstury.

Przepis na kurczaka w sosie pomarańczowym

Składniki na kurczaka:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 40 g mąki kukurydzianej,
  • 40 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 250 ml soku pomarańczowego,
  • 70 g cukru,
  • 30 ml wody,
  • 30 ml octu ryżowego,
  • 30 ml sosu sojowego,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 10 g mąki kukurydzianej,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili.

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia,
  • garść orzeszków ziemnych,
  • gruby szczypior.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój piersi kurczaka na kawałki, osusz je dokładnie i obtocz najpierw w jajku, a potem w mieszance mąk z solą.
  2. W głębokim garnku rozgrzej olej i smaż kurczaka partiami przez 2-3 minuty na złoty kolor, odsączając nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. W osobnym garnku podgrzej sok pomarańczowy z cukrem, octem, sosem sojowym, imbirem, czosnkiem i płatkami chili, aż powstanie aromatyczny sos.
  4. W miseczce rozmieszaj mąkę kukurydzianą w wodzie i wlej stopniowo do sosu, mieszając, aż zgęstnieje, następnie dodaj startą skórkę pomarańczową.
  5. Orzeszki ziemne praż na suchej patelni przez kilka minut, a szczypior pokrój na grube kawałki.
  6. Wrzuć kurczaka do sosu, dokładnie wymieszaj, a na wierzchu posyp prażonymi orzeszkami i pokrojonym szczypiorem
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta