Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie

Chociaż leśne grzyby mają w sobie niepowtarzalny smak, to czasem ze spacerów wraca się z niezbyt pełnymi koszykami. Gdy najdzie chęć na grzybową, a borowików brak, postaw na grzyby hodowlane.

Azjatycka grzybowaAzjatycka grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chińska kuchnia słynie z umiejętności wydobywania głębi smaku z pozornie prostych składników. Zupa z boczniakami i shiitake jest tego najlepszym dowodem. Wywar smakuje tak dobrze, że nawet długo gotowany rosół nie ma przy nim szans. To pyszna alternatywa dla klasycznej grzybowej, przygotowana z hodowlanych grzybów dostępnych w sklepie przez cały rok.

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Zupa grzybowa po chińsku

Sekretem wyjątkowego smaku tej zupy jest harmonijne połączenie dwóch różnych rodzajów grzybów. Shiitake dostarczają silnego, mięsnego smaku umami. Po ugotowaniu są gładkie i mięsiste. Boczniaki charakteryzują się delikatniejszym smakiem i ciekawą, sprężystą teksturą. Dzięki temu stanowią doskonałe tło dla intensywnego aromatu shiitake. Zupę możesz przygotować w wersji mięsnej, dorzucając kurczaka. W wegańskiej odsłonie sprawdzi się za to tofu, dobre źródło roślinnego białka. Możesz do środka dorzucić także

Shiitake od wieków cenione są w medycynie azjatyckiej za swoje właściwości wspierające odporność, a boczniaki są dobrym źródłem białka i witamin z grupy B. Na dodatek ta zupa przyjemnie rozgrzewa, co czyni ją idealnym wyborem na jesienną, kapryśną pogodę.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • szczypta cukru,
  • 100 g suszonych grzybów shiitake,
  • 150 g boczniaków,
  • 1 pierś kurczaka lub 200 g tofu (pokrojone w cienkie paski)

Dodatki do podania:

  • posiekana dymka,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion drobiowy lub warzywny. Dodaj plasterki imbiru i rozgnieciony czosnek. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aby bulion przeszedł aromatem.
  2. Jeśli używasz kurczaka, pokrój go w bardzo cienkie paski i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj przez 5-7 minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Jeśli używasz tofu, dodaj je pod koniec gotowania.
  3. Shiitake pokrój w plasterki, a boczniaki podziel na mniejsze kawałki. Dodaj oba rodzaje grzybów do zupy.
  4. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż grzyby zmiękną.
  5. Dopraw zupę sosem sojowym, olejem sezamowym i szczyptą cukru.
  6. Dokładnie wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego.
  7. Zupę przelej do miseczek. Podawaj gorącą, obficie posypaną świeżo posiekaną dymką listkami kolendry.
Wybrane dla Ciebie
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni
Włóż do chlebaka, a pieczywo zachowa świeżość na dłużej. Trik podpowiedziała mi pani w piekarni