Grzybową robią po chińsku. Tak bogata w smaku, że spadają kapcie

Chociaż leśne grzyby mają w sobie niepowtarzalny smak, to czasem ze spacerów wraca się z niezbyt pełnymi koszykami. Gdy najdzie chęć na grzybową, a borowików brak, postaw na grzyby hodowlane.

Azjatycka grzybowaAzjatycka grzybowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chińska kuchnia słynie z umiejętności wydobywania głębi smaku z pozornie prostych składników. Zupa z boczniakami i shiitake jest tego najlepszym dowodem. Wywar smakuje tak dobrze, że nawet długo gotowany rosół nie ma przy nim szans. To pyszna alternatywa dla klasycznej grzybowej, przygotowana z hodowlanych grzybów dostępnych w sklepie przez cały rok.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zupa grzybowa po chińsku

Sekretem wyjątkowego smaku tej zupy jest harmonijne połączenie dwóch różnych rodzajów grzybów. Shiitake dostarczają silnego, mięsnego smaku umami. Po ugotowaniu są gładkie i mięsiste. Boczniaki charakteryzują się delikatniejszym smakiem i ciekawą, sprężystą teksturą. Dzięki temu stanowią doskonałe tło dla intensywnego aromatu shiitake. Zupę możesz przygotować w wersji mięsnej, dorzucając kurczaka. W wegańskiej odsłonie sprawdzi się za to tofu, dobre źródło roślinnego białka. Możesz do środka dorzucić także

Shiitake od wieków cenione są w medycynie azjatyckiej za swoje właściwości wspierające odporność, a boczniaki są dobrym źródłem białka i witamin z grupy B. Na dodatek ta zupa przyjemnie rozgrzewa, co czyni ją idealnym wyborem na jesienną, kapryśną pogodę.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • szczypta cukru,
  • 100 g suszonych grzybów shiitake,
  • 150 g boczniaków,
  • 1 pierś kurczaka lub 200 g tofu (pokrojone w cienkie paski)

Dodatki do podania:

  • posiekana dymka,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj bulion drobiowy lub warzywny. Dodaj plasterki imbiru i rozgnieciony czosnek. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aby bulion przeszedł aromatem.
  2. Jeśli używasz kurczaka, pokrój go w bardzo cienkie paski i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj przez 5-7 minut, aż mięso będzie w pełni ugotowane. Jeśli używasz tofu, dodaj je pod koniec gotowania.
  3. Shiitake pokrój w plasterki, a boczniaki podziel na mniejsze kawałki. Dodaj oba rodzaje grzybów do zupy.
  4. Gotuj przez kolejne 5-7 minut, aż grzyby zmiękną.
  5. Dopraw zupę sosem sojowym, olejem sezamowym i szczyptą cukru.
  6. Dokładnie wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby dodaj więcej sosu sojowego.
  7. Zupę przelej do miseczek. Podawaj gorącą, obficie posypaną świeżo posiekaną dymką listkami kolendry.

Wybrane dla Ciebie

Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Dla Włochów to rarytas. Na widok głównego składnika wielu straci apetyt
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Nazywają to morskim kawiorem. Działa odmładzająco i wspiera tarczycę
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Dla wielu przysmak w dzieciństwie, a dziś zapomniane. Jan Kuroń robi je z 3 składników
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Mówią, że to Skłodowska wśród ciast. Babciny przepis nie ma sobie równych
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Wystarczy jeden taki grzyb w garnku, a cały sos będzie do wylania. Tak go rozpoznasz
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
Znienawidzone warzywo. Nie musi cuchnąć i smętnie pływać w zupie
O tej zupie zapomnieliśmy na długo. Pyszna, rozgrzewająca, a na stawy działa jak balsam
O tej zupie zapomnieliśmy na długo. Pyszna, rozgrzewająca, a na stawy działa jak balsam
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
Szybki obiad na weekend. Kurczak w takim towarzystwie to niebo w gębie
O tym grzybie marzą grzybiarze. Wystarczy jedna sztuka, by zrobić obiad dla całej rodziny
O tym grzybie marzą grzybiarze. Wystarczy jedna sztuka, by zrobić obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem
Architekt Porządku radzi, jak zorganizować kuchnię. Mole przestaną być problemem