Dorzuciłam do sałatki brokułowej. Goście się dziwili, a później prosili o przepis

Brokuły są bogate w witaminę C, błonnik i sulforafan, w którym lekarze widzą potencjał w zwalczaniu chorób nowotworowych. Rozgotowane warzywa nie wyglądają apetycznie. Jednak delikatnie zblanszowane, wymieszane w sałatce z pysznymi dodatkami skradły już niejedno serce.

Sycąca sałatka sprawdzi się nawet jako lunch do pracySycąca sałatka sprawdzi się nawet jako lunch do pracy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sałatka brokułowa często występuje w wersji z serem feta i pestkami słonecznika. Do takiego zestawu świetnie pasuje lekki sos z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Jednak tym razem postawiłam na bardziej wytrawną wersję. Różyczki brokułu połączyłam z kalafiorem, dodałam smażony boczek, a całość wymieszałam z kremowym sosem na bazie jogurtu greckiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane

Owocowe dodatki do sałatki brokułowej

Sałatkę możesz wzbogacić o dodatek świeżych lub suszonych owoców. Jeśli szukasz czegoś chrupiącego, wybierz jabłko, tylko skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Brakuje ci soczystości i orzeźwienia? Dodaj winogrono lub cząstki pomarańczy. A jeśli chcesz podkręcić słodkie nuty, wybierz suszoną żurawinę. Na mojej liście składników nie ma owocowych dodatków, ale może tobie przypadną do gustu.

Przepis na sałatkę brokułową z boczkiem

W sałatce możesz pominąć kalafior i dodać więcej różyczek brokułu.

Składniki:

  • 1 mały brokuł,
  • kilka różyczek kalafiora,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 200 g żółtego sera w kawałku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 5 pomidorów suszonych w zalewie,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki, umyj i wrzuć do gotującej się wody na 2 minuty. Wyjmij na durszlak i przelej zimną wodą. Odstaw do odcieknięcia.
  2. Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę.
  3. Cebulę pokrój w pióra, pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski, żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Do dużej miski wrzuć wszystkie składniki: blanszowane różyczki brokułu i kalafiora, podsmażony boczek, pokrojoną cebulę, suszone pomidory i starty żółty ser.
  5. W osobnej misce wymieszaj jogurt grecki z majonezem, olejem z pomidorów i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj sałatkę z sosem.

Wybrane dla Ciebie

Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Inspirację podsunęła mi mama. PRL-owski klasyk robię w piątki jako smarowidło do pieczywa
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Niepozorne i niedocenione owoce. Moja babcia zawsze robiła z nich dżem
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Czy makrela jest zdrowa? Rozwiejmy wątpliwości na temat tej ryby raz na zawsze
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy