Dorzuciłam do sałatki brokułowej. Goście się dziwili, a później prosili o przepis
Brokuły są bogate w witaminę C, błonnik i sulforafan, w którym lekarze widzą potencjał w zwalczaniu chorób nowotworowych. Rozgotowane warzywa nie wyglądają apetycznie. Jednak delikatnie zblanszowane, wymieszane w sałatce z pysznymi dodatkami skradły już niejedno serce.
Sałatka brokułowa często występuje w wersji z serem feta i pestkami słonecznika. Do takiego zestawu świetnie pasuje lekki sos z oliwą, miodem i sokiem z cytryny. Jednak tym razem postawiłam na bardziej wytrawną wersję. Różyczki brokułu połączyłam z kalafiorem, dodałam smażony boczek, a całość wymieszałam z kremowym sosem na bazie jogurtu greckiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety brokułowe z pieczarkami. Smak pełen umami to mało powiedziane
Owocowe dodatki do sałatki brokułowej
Sałatkę możesz wzbogacić o dodatek świeżych lub suszonych owoców. Jeśli szukasz czegoś chrupiącego, wybierz jabłko, tylko skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Brakuje ci soczystości i orzeźwienia? Dodaj winogrono lub cząstki pomarańczy. A jeśli chcesz podkręcić słodkie nuty, wybierz suszoną żurawinę. Na mojej liście składników nie ma owocowych dodatków, ale może tobie przypadną do gustu.
Przepis na sałatkę brokułową z boczkiem
W sałatce możesz pominąć kalafior i dodać więcej różyczek brokułu.
Składniki:
- 1 mały brokuł,
- kilka różyczek kalafiora,
- 300 g wędzonego boczku,
- 200 g żółtego sera w kawałku,
- 1 czerwona cebula,
- 5 pomidorów suszonych w zalewie,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Brokuł i kalafior podziel na małe różyczki, umyj i wrzuć do gotującej się wody na 2 minuty. Wyjmij na durszlak i przelej zimną wodą. Odstaw do odcieknięcia.
- Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę.
- Cebulę pokrój w pióra, pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski, żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski wrzuć wszystkie składniki: blanszowane różyczki brokułu i kalafiora, podsmażony boczek, pokrojoną cebulę, suszone pomidory i starty żółty ser.
- W osobnej misce wymieszaj jogurt grecki z majonezem, olejem z pomidorów i sokiem z cytryny. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj sałatkę z sosem.