Jak zrobić sos pomidorowy – przepis na idealny sos

To chyba jeden z bardziej uniwersalnych sosów, wykorzystywanych do gotowania. Może być doskonałym dodatkiem do wielu najróżniejszych dań. Sprawdza się doskonale zarówno w pizzy, jak i jako dodatek do różnego rodzaju mięs i makaronów, nie wspominając o gołąbkach i przekąskach… Mamy na myśli oczywiście sos pomidorowy! Postaramy się przybliżyć wam kilka sposobów jego przyrządzania. Nie obawiajcie się – w każdym z nich jest on naprawdę prostu do wykonania!

Obrazekpixabay.com
Anna

Jak zrobić sos pomidorowy? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, choć w każdym z jej wariantów uwzględnić należy łatwość jego przygotowania. W zależności od oczekiwań, dostępnych składników i oczywiście przeznaczenia, możecie przygotować sos w kilku różnych wydaniach.

Jak zrobić sos pomidorowy - przepis
Photo by Vitchakorn Koonyosying on Unsplash

Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy

Składniki, których będziecie potrzebować:

- 2-3 świeże pomidory albo pomidory w puszcze,

- czosnek i ewentualnie mała ilość cebuli,

- oliwa,

- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, majeranek.

Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy zajmuje około 10-15 minut, w zależności od tego, czy decydujecie się na użycie pomidorów z puszki, czy świeżych. W przypadku tych drugich należy doliczyć czas potrzebny na ich nacięcie, sparzenie gorącą wodą i ściągniecie skórki.

Przygotowanie sosu do pizzy należy rozpocząć od rozgrzania oliwy na małym ogniu. Należy na nią wrzucić drobno posiekany albo przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę – proporcje dobieracie w zależności od upodobań, tak samo grubość posiekania (jeśli zależy wam na tym, by sos był bardziej gładki, możecie go zblendować albo przetrzeć przez sitko). Gdy zeszklą się, dodacie pomidory i przyprawy. Mieszajcie do uzyskania zadowalającej was konsystencji.

Oczywiście możecie też nieco zmienić, urozmaicić listę składników – np. zrezygnować z przypraw, za którymi nie przepadacie, albo dodać te, które w waszym odczuciu poprawia smak sosu (może to też być odrobina cukru). Jeśli macie więcej czasu na przygotowanie tego typu sosu, możecie dodatkowo skarmelizować cebulkę, a świeże pomidory upiec przed podsmażeniem. Wszystko zależy od waszych upodobań, smaku i czasu, którym dysponujecie.

Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu i mięsa

Składniki, których będziecie potrzebować:

- świeże pomidory (ilość dobierzcie do swoich potrzeb) albo w ostateczności pomidory w puszcze,

- czosnek i cebula,

- oliwa,

- przyprawy: sól, pieprz, świeże albo suszone oregano i bazylia, tymianek, majeranek; opcjonalnie: szałwia, gałka muszkatołowa, odrobina czerwonego wina, cukier.

Podobnie jak w przypadku sosu do pizzy, przygotowanie sosu pomidorowego do makaronu i mięsa należy rozpocząć od zeszklenia cebulki i czosnku na rozgrzanej oliwie. Kolejnym krokiem jest dodanie sparzonych i obranych ze skórki pokrojony pomidorów. Należy smażyć je mieszając do momentu, aż uzyskaj w miarę jednolitą konsystencję (jeśli wolicie bardziej gładką, możecie zblendować sos na koniec). Pomidory należy doprawić. W zależności od tego, czy używacie przypraw suszonych czy świeżych , odpowiednio dopieracie czas ich dodania. W przypadku pierwszych możecie dodać je na początku smażenia, razem z pieprzem, solą i ewentualnymi innymi dodatkami (wedle uznania), w przypadku drugich musicie dodać je pod koniec smażenia, żeby zachowały swój smak i aromat.

Tak przygotowany sos możecie podawać zarówno z makaronem, jak i mięsnymi dodatkami. Pomidorowy smak doskonale sprawdzi się w obu tych połączeniach, na przykład z odrobina startego parmezanu.

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków

Składniki, których będziecie potrzebować:

- opakowanie koncentratu pomidorowego,

- bulion warzywny lub rosół,

- śmietana,

- przyprawy: sól i pieprz.

Wykonanie tego sosu pomidorowego do gołąbków nie należy do skomplikowanych. Jednak do czasu jego przygotowania musicie doliczyć wcześniejsze zgotowanie bulionu warzywnego albo mięsnego, chyba że zdecydujecie się na sięgniecie po gotowe specyfiki tego typu.

Obrazek
unsplash.com

Robienie sosu pomidorowego do gołąbków należy zacząć od podgrzania jego bazy, czyli bulionu. Następnie dodajecie do niego koncentrat, przyprawy i mieszacie. Gdy zaczyna gęstnieć, należy dodać śmietanę. Ważne, by „zahartować” ją wcześniej – wymieszać przed dodaniem z niewielką ilością ostudzonego wywaru z koncentratem – co zapobiegnie jej zważeniu. Po jej wlaniu sos należy gotować do uzyskania oczekiwanej konsystencji (w zależności od preferencji).

Tak przygotowany, gęsty sos doskonale sprawdzi się jako dodatek do gołąbków. Jego pomidorowy aromat idealnie podkreśli smak tego tradycyjnego dania.

Jak zrobić sos pomidorowy do zakąsek

Składniki, których będziecie potrzebować:

- przecier pomidorowy i ewentualnie łyżeczka koncentratu,

- odrobina oliwy i ewentualnie wody, gdyby był zbyt gęsty,

- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, odrobina cukru.

Przygotowanie tego typu sosu pomidorowego do zakąsek zajmuje dosłownie kilka minut. Jest to opcja dla naprawdę leniwych fanów zakąsek z sosem pomidorowym. Proporcje należy dostosować do potrzeb, podobnie konsystencję, stopień doprawienia i przyprawy – poza wymienioną bazą. Sos tego typu idealnie sprawdzi się do zanurzania w nim najróżniejszych słonych przekąsek.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯