Spokojna i opanowana. Magda Gessler nie zawsze krzyczała i tłukła naczynia

Wśród braci kucharskiej krąży takie powiedzenie: gastronomia zmienia ludzi. Czy to właśnie ten efekt spowodował, że Magda Gessler sprzed 27 lat jest... nie do poznania? Archiwalny filmik z królową polskiej sceny kulinarnej spowodował u nas niemały szok. Opanowana? Spokojna? Rzeczowa? Czy to na pewno ta słynna Magda Gessler?

ObrazekMagda Gessler - Pyszności; foto: YouTube: PiotrexArchiwum2 oraz Facebook: Magda Gessler

Magda Gessler nie kojarzy się jedynie z niezwykłą pasją do gotowania i burzą kręconych blond włosów. Do legendy przeszedł też już jej ostry charakterek. Rzucanie mięsem (dosłownie i w przenośni), pyskówki, tłuczone talerze, wściekłe spojrzenia i łzy w oczach rozsierdzonych właścicieli restauracji, w których Gessler przeprowadzała "Kuchenne rewolucje", to stały obraz wpisany w show z udziałem słynnej kucharki.

Obrazek
Magda Gessler - Pyszności; foto: YouTube: PiotrexArchiwum2

Jak się jednak okazuje, Magda Gessler nie zawsze wykazywała się taką krewkością. I chociaż wigoru już wtedy było w niej sporo, to na nagraniu sprzed 27 lat widzimy, że towarzyszył mu jednocześnie spokój i opanowanie. Pytanie więc brzmi: co tak bardzo zmieniło słynną restauratorkę? Czy to po prostu długoletni, gastronomiczny staż nadszarpnął jej pokłady cierpliwości, których aktualnie — bądźmy szczerzy — jest już naprawdę niewiele?

Magda Gessler 27 lat temu

Nagranie z młodszą o niemal trzy dekady Magdą Gessler pochodzi z archiwalnego programu Polsatu "Smakosze i rozkosze". W nim, pod okiem szefa kuchni, jeszcze nie tak rozpoznawalna jak dzisiaj restauratorka przygotowywała napoleonki z sandacza z sosem beszamelowym i kurkami. Gwiazda sztuki kulinarnej sprzed 27 lat jest absolutną oazą spokoju. Można wręcz powiedzieć, że jedyne, co łączy ją z "dzisiejszą Magdą Gessler" to nazwisko i charakterystyczne włosy.

Wartą odnotowania jest również duża wiedza, jaką prezentuje na nagraniu restauratorka. Ponieważ były to jeszcze czasy, w których "show za wszelką cenę" nie był jeszcze w modzie, można dostrzec, że Magda Gessler rzeczywiście ma arkana kulinarne w małym palcu. To z kolei rodzi pytanie, czy to na pewno restauratorka się zmieniła? Czy może... formuła programów telewizyjnych? Obejrzyj nagranie z Gessler i sam oceń, skąd wzięła się tak olbrzymia zmiana stylu kucharki.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa