Spokojna i opanowana. Magda Gessler nie zawsze krzyczała i tłukła naczynia

Wśród braci kucharskiej krąży takie powiedzenie: gastronomia zmienia ludzi. Czy to właśnie ten efekt spowodował, że Magda Gessler sprzed 27 lat jest... nie do poznania? Archiwalny filmik z królową polskiej sceny kulinarnej spowodował u nas niemały szok. Opanowana? Spokojna? Rzeczowa? Czy to na pewno ta słynna Magda Gessler?

ObrazekMagda Gessler - Pyszności; foto: YouTube: PiotrexArchiwum2 oraz Facebook: Magda Gessler

Magda Gessler nie kojarzy się jedynie z niezwykłą pasją do gotowania i burzą kręconych blond włosów. Do legendy przeszedł też już jej ostry charakterek. Rzucanie mięsem (dosłownie i w przenośni), pyskówki, tłuczone talerze, wściekłe spojrzenia i łzy w oczach rozsierdzonych właścicieli restauracji, w których Gessler przeprowadzała "Kuchenne rewolucje", to stały obraz wpisany w show z udziałem słynnej kucharki.

Obrazek
Magda Gessler - Pyszności; foto: YouTube: PiotrexArchiwum2

Jak się jednak okazuje, Magda Gessler nie zawsze wykazywała się taką krewkością. I chociaż wigoru już wtedy było w niej sporo, to na nagraniu sprzed 27 lat widzimy, że towarzyszył mu jednocześnie spokój i opanowanie. Pytanie więc brzmi: co tak bardzo zmieniło słynną restauratorkę? Czy to po prostu długoletni, gastronomiczny staż nadszarpnął jej pokłady cierpliwości, których aktualnie — bądźmy szczerzy — jest już naprawdę niewiele?

Magda Gessler 27 lat temu

Nagranie z młodszą o niemal trzy dekady Magdą Gessler pochodzi z archiwalnego programu Polsatu "Smakosze i rozkosze". W nim, pod okiem szefa kuchni, jeszcze nie tak rozpoznawalna jak dzisiaj restauratorka przygotowywała napoleonki z sandacza z sosem beszamelowym i kurkami. Gwiazda sztuki kulinarnej sprzed 27 lat jest absolutną oazą spokoju. Można wręcz powiedzieć, że jedyne, co łączy ją z "dzisiejszą Magdą Gessler" to nazwisko i charakterystyczne włosy.

Wartą odnotowania jest również duża wiedza, jaką prezentuje na nagraniu restauratorka. Ponieważ były to jeszcze czasy, w których "show za wszelką cenę" nie był jeszcze w modzie, można dostrzec, że Magda Gessler rzeczywiście ma arkana kulinarne w małym palcu. To z kolei rodzi pytanie, czy to na pewno restauratorka się zmieniła? Czy może... formuła programów telewizyjnych? Obejrzyj nagranie z Gessler i sam oceń, skąd wzięła się tak olbrzymia zmiana stylu kucharki.

Zobacz przepis na drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯