Wrzucam do rosołu zamiast makaronu. Jest zdrowo, pożywnie i smacznie
W niedzielne poranki w wielu domach unosi się zapach gotującego się na wolny ogniu rosołu. Jest nieoceniony przy przeziębieniach, rozgrzewa w chłodne dni i rozpoczyna większość imprez. Chociaż najczęściej serwuje się go z makaronem, to w moim domu sięgam często po inny dodatek.
23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 16:32
Rosół to absolutny klasyk. Lubię go dorośli, przepadają za nim dzieci, a niezjedzony do końca stanie się bazą do innych zup. Najczęstszym dodatkiem do niego jest makaron. Ja jednak stawiam na coś zupełnie innego, dzięki czemu zupa staje się sycąca i pożywna. Mowa tu o kaszy jaglanej, która świetnie pasuje nie tylko do krupniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kasza jaglana - jedz na zdrowie
Kaszę jaglaną nazywa się często królową wśród kasz. Jest bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym są odpowiedzialne za pamięć i koncentrację. Z tego też powodu powinna pojawiać się często w diecie osób starszych.
Kasza jaglana ma również udowodnione zdolności przeciwwirusowe i korzystnie wpływa na odporność. Jej właściwości rozgrzewające czynią ją doskonałym składnikiem potraw idealnych na zimniejsze dni. Działa również osuszająco, co skutecznie wspomaga leczenie schorzeń górnych dróg oddechowych.
Rosół z kaszą jaglaną
Kasza jaglana jest świetnym zamiennikiem makaronu. Sprawdzi się znakomicie jako dodatek do rozgrzewającego, zimowego rosołu. Dzięki niej zupa stanie się też bardziej sycąca.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka,
- 4 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- kawałek selera,
- 2 cebule,
- zielona część pora,
- 2 szklanki surowej kaszy jaglanej,
- pęczek koperku,
- 3 ziele angielskie,
- 2 liście laurowe,
- lubczyk,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Gotuję przez ok. 1,5 godziny.
- Po tym czasie usuwam szumowiny.
- Pietruszkę i marchewkę obieram, kroję w słupki. Pora dokładnie myję, z selera usuwam twardą skórę.
- Cebulę opalam nad ogniem lub podprażam na patelni.
- Gdy mięso z rosołu jest już miękkie, wyciągam je z garnka.
- Wszystkie warzywa oraz przyprawy dodaję do zupy.
- Kaszę jaglaną trzykrotnie płuczę w ciepłej wodzie i dodaję do rosołu. Gotuję do miękkości.
- Pod koniec dorzucam posiekany koperek i doprawiam całość do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę serwuję wraz z kawałkami ugotowanego mięsa. Smacznego!