PrzepisZupyWrzucam do rosołu zamiast makaronu. Jest zdrowo, pożywnie i smacznie

Wrzucam do rosołu zamiast makaronu. Jest zdrowo, pożywnie i smacznie

W niedzielne poranki w wielu domach unosi się zapach gotującego się na wolny ogniu rosołu. Jest nieoceniony przy przeziębieniach, rozgrzewa w chłodne dni i rozpoczyna większość imprez. Chociaż najczęściej serwuje się go z makaronem, to w moim domu sięgam często po inny dodatek.

Rosół
Rosół
Źródło zdjęć: © Canva | elenaphoto

23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 16:32

Rosół to absolutny klasyk. Lubię go dorośli, przepadają za nim dzieci, a niezjedzony do końca stanie się bazą do innych zup. Najczęstszym dodatkiem do niego jest makaron. Ja jednak stawiam na coś zupełnie innego, dzięki czemu zupa staje się sycąca i pożywna. Mowa tu o kaszy jaglanej, która świetnie pasuje nie tylko do krupniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kasza jaglana - jedz na zdrowie

Kaszę jaglaną nazywa się często królową wśród kasz. Jest bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym są odpowiedzialne za pamięć i koncentrację. Z tego też powodu powinna pojawiać się często w diecie osób starszych.

Kasza jaglana to doskonały składnik zdrowej diety
Kasza jaglana to doskonały składnik zdrowej diety© Pixabay

Kasza jaglana ma również udowodnione zdolności przeciwwirusowe i korzystnie wpływa na odporność. Jej właściwości rozgrzewające czynią ją doskonałym składnikiem potraw idealnych na zimniejsze dni. Działa również osuszająco, co skutecznie wspomaga leczenie schorzeń górnych dróg oddechowych.

Rosół z kaszą jaglaną

Kasza jaglana jest świetnym zamiennikiem makaronu. Sprawdzi się znakomicie jako dodatek do rozgrzewającego, zimowego rosołu. Dzięki niej zupa stanie się też bardziej sycąca.

rosół
rosół© Adobe Stock | Wedding photographer www.photovs.com photovs@gmail.com

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • zielona część pora,
  • 2 szklanki surowej kaszy jaglanej,
  • pęczek koperku,
  • 3 ziele angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • lubczyk,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka wkładam do dużego garnka i zalewam wodą. Gotuję przez ok. 1,5 godziny.
  2. Po tym czasie usuwam szumowiny.
  3. Pietruszkę i marchewkę obieram, kroję w słupki. Pora dokładnie myję, z selera usuwam twardą skórę.
  4. Cebulę opalam nad ogniem lub podprażam na patelni.
  5. Gdy mięso z rosołu jest już miękkie, wyciągam je z garnka.
  6. Wszystkie warzywa oraz przyprawy dodaję do zupy.
  7. Kaszę jaglaną trzykrotnie płuczę w ciepłej wodzie i dodaję do rosołu. Gotuję do miękkości.
  8. Pod koniec dorzucam posiekany koperek i doprawiam całość do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę serwuję wraz z kawałkami ugotowanego mięsa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad za 15 złrosół
Wybrane dla Ciebie