PrzepisDeseryPrzepis przywiozłam z urlopu w Grecji. Bajeczne ciasto z kremem i orzechami

Przepis przywiozłam z urlopu w Grecji. Bajeczne ciasto z kremem i orzechami

Greckie ciasto ekmek kataifi
Greckie ciasto ekmek kataifi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
17.01.2024 13:52, aktualizacja: 17.01.2024 14:24

Oszalejesz na punkcie tego greckiego ciasta. Ekmek kataifi to słodkie cudo spod ręki południowców i jeden z najlepszych deserów, jakie w życiu jadłam.

W ekmek kataifi - bajecznym greckim deserze - zakochałam się od pierwszego kęsa. Ma w sobie to, co uwielbiam w tego typu słodkościach - aksamitny krem, słodką i lekko chrupiącą bazę, a całość wieńczy bita śmietana oprószona chrupiącymi orzechami. To greckie ciasto choć raz powinno pojawić się i na twoim stole. Koniecznie zerknij na przepis poniżej. Dostałam go od uprzejmej Greczynki serwującej domowe ciasta w skromnej rodzinnej kawiarni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bajeczne greckie ciasto. Połączenie smaków zachwyca

Ekmek kataifi to tradycyjne greckie ciasto. W klasycznej wersji przysmak składa się z trzech warstw: rozdrobionego ciasta filo (kataifi), aksamitnego kremu budyniowego (ekmek) i puszystej chmurki z bitej śmietany na wierzchu. Całość zwykle wieńczy posypka, na którą składają się m.in. pistacje, migdały, orzechy włoskie, płatki migdałów czy cynamon.

Kataifi to popularne w Grecji oraz w kuchniach Bliskiego Wschodu specjalne rozdrobnione ciasto filo. Przyjmuje ono formę długich, cienkich nitek, dzięki czemu nadaje deserom lżejszej konsystencji. W większości przypadków kataifi moczy się wcześniej w syropie. Natomiast krem budyniowy do greckiego ciasta ekmek kataifi przygotowuje się na bazie mleka i gęstej śmietany.

Ciasto kataifi
Ciasto kataifi© Adobe Stock

Ekmek Kataifi - tradycyjne greckie ciasto. Przepis

Składniki:

SYROP

  • 600 gramów cukru,
  • 700 gramów wody,
  • 1 laska cynamonu,
  • kilka kropel świeżego soku z cytryny.

CIASTO

  • 280 gramów ciasta kataifi niezamrożonego (jeśli używasz mrożonego ciasta, przed użyciem pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową w opakowaniu),
  • 70 gramów masła.

KREM

  • 1,2 l mleka,
  • 500 ml gęstej śmietany do ubijania,
  • 150 gramów cukru,
  • 120 gramów mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

BITA ŚMIETANA

  • 600 ml śmietany do ubijania 36-proc.,
  • 150 gramów cukru.

DEKORACJA

  • płatki migdałów, orzechy włoski lub pistacje,
  • mielony cynamon.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj formę o wymiarach 26x36 cm. Pokryją ją papierem do pieczenia.
  2. Zacznij od przygotowania syropu. W garnku umieść cukier, wodę, laskę cynamonu i sok z cytryny. Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Kiedy syrop zacznie wrzeć, gotuj go przez 5 minut, ale nie mieszaj. Po tym czasie odłóż syrop na bok.
  3. Ciasto kataifi "roztrzep" rękoma, aby nabrało puszystości. Ciasto wyłóż w formie do pieczenia i polej roztopionym masłem. Rozprowadź masło na powierzchni ciasta i piecz całość w 180 st. C przez 12-14 minut, aż nabierze ładnego koloru.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i polej je wcześniej przygotowanym syropem (syrop musi być ciepły). Odstaw całość, by ciasto nabrało temperatury pokojowej.
  5. Przygotuj krem: 100 ml mleka połącz z mąką kukurydzianą i jajkami. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw.
  6. W garnku podgrzej na średnim ogniu pozostałe 1,1 l mleka ze śmietaną, cukrem i wanilią. Kiedy mieszanina będzie prawie zagotowana, zacznij wlewać ją cienką strużką do wymieszanego wcześniej mleka z mąką i jajkami. Cały czas mieszaj całość. Kontynuuj czynność, aż przelejesz połowę gorącego mleka do masy z jajkami.
  7. Następnie przelej mieszaninę do garnka z gorącym mlekiem. Kontynuuj mieszanie, aż krem zacznie robić się gęsty. W pewnym momencie na powierzchni kremu zaczną tworzyć się bąbelki. Od tego momentu mieszaj całość jeszcze przez dwie minuty, a następnie zdejmij garnek z ognia.
  8. Gdy ciasto kataifi osiągnie temperaturę pokojową i wchłonie cały syrop, dodaj na wierzch przygotowany krem ​​budyniowy.
  9. Za pomocą miksera ubij śmietankę na wysokich obrotach. Pod sam koniec ubijania zacznij dodawać do śmietany cukier. Zmniejsz wówczas obroty i dosypuj cukru po łyżeczce. Kontynuuj ubijanie, aż powstanie ładny i gęsty krem.
  10. Bitą śmietanę równomiernie rozprowadź na powierzchni ciasta, wyrównując ją łyżką lub szpatułką do ciasta.
  11. Ciasto greckie posyp orzechami i cynamonem. Przed podaniem włóż do lodówki na całą noc.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także