Przepis przywiozłam z urlopu w Grecji. Bajeczne ciasto z kremem i orzechami
Oszalejesz na punkcie tego greckiego ciasta. Ekmek kataifi to słodkie cudo spod ręki południowców i jeden z najlepszych deserów, jakie w życiu jadłam.
17.01.2024 | aktual.: 17.01.2024 14:24
W ekmek kataifi - bajecznym greckim deserze - zakochałam się od pierwszego kęsa. Ma w sobie to, co uwielbiam w tego typu słodkościach - aksamitny krem, słodką i lekko chrupiącą bazę, a całość wieńczy bita śmietana oprószona chrupiącymi orzechami. To greckie ciasto choć raz powinno pojawić się i na twoim stole. Koniecznie zerknij na przepis poniżej. Dostałam go od uprzejmej Greczynki serwującej domowe ciasta w skromnej rodzinnej kawiarni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bajeczne greckie ciasto. Połączenie smaków zachwyca
Ekmek kataifi to tradycyjne greckie ciasto. W klasycznej wersji przysmak składa się z trzech warstw: rozdrobionego ciasta filo (kataifi), aksamitnego kremu budyniowego (ekmek) i puszystej chmurki z bitej śmietany na wierzchu. Całość zwykle wieńczy posypka, na którą składają się m.in. pistacje, migdały, orzechy włoskie, płatki migdałów czy cynamon.
Kataifi to popularne w Grecji oraz w kuchniach Bliskiego Wschodu specjalne rozdrobnione ciasto filo. Przyjmuje ono formę długich, cienkich nitek, dzięki czemu nadaje deserom lżejszej konsystencji. W większości przypadków kataifi moczy się wcześniej w syropie. Natomiast krem budyniowy do greckiego ciasta ekmek kataifi przygotowuje się na bazie mleka i gęstej śmietany.
Ekmek Kataifi - tradycyjne greckie ciasto. Przepis
Składniki:
SYROP
- 600 gramów cukru,
- 700 gramów wody,
- 1 laska cynamonu,
- kilka kropel świeżego soku z cytryny.
CIASTO
- 280 gramów ciasta kataifi niezamrożonego (jeśli używasz mrożonego ciasta, przed użyciem pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową w opakowaniu),
- 70 gramów masła.
KREM
- 1,2 l mleka,
- 500 ml gęstej śmietany do ubijania,
- 150 gramów cukru,
- 120 gramów mąki kukurydzianej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
BITA ŚMIETANA
- 600 ml śmietany do ubijania 36-proc.,
- 150 gramów cukru.
DEKORACJA
- płatki migdałów, orzechy włoski lub pistacje,
- mielony cynamon.
Przygotowanie:
- Przygotuj formę o wymiarach 26x36 cm. Pokryją ją papierem do pieczenia.
- Zacznij od przygotowania syropu. W garnku umieść cukier, wodę, laskę cynamonu i sok z cytryny. Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Kiedy syrop zacznie wrzeć, gotuj go przez 5 minut, ale nie mieszaj. Po tym czasie odłóż syrop na bok.
- Ciasto kataifi "roztrzep" rękoma, aby nabrało puszystości. Ciasto wyłóż w formie do pieczenia i polej roztopionym masłem. Rozprowadź masło na powierzchni ciasta i piecz całość w 180 st. C przez 12-14 minut, aż nabierze ładnego koloru.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i polej je wcześniej przygotowanym syropem (syrop musi być ciepły). Odstaw całość, by ciasto nabrało temperatury pokojowej.
- Przygotuj krem: 100 ml mleka połącz z mąką kukurydzianą i jajkami. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw.
- W garnku podgrzej na średnim ogniu pozostałe 1,1 l mleka ze śmietaną, cukrem i wanilią. Kiedy mieszanina będzie prawie zagotowana, zacznij wlewać ją cienką strużką do wymieszanego wcześniej mleka z mąką i jajkami. Cały czas mieszaj całość. Kontynuuj czynność, aż przelejesz połowę gorącego mleka do masy z jajkami.
- Następnie przelej mieszaninę do garnka z gorącym mlekiem. Kontynuuj mieszanie, aż krem zacznie robić się gęsty. W pewnym momencie na powierzchni kremu zaczną tworzyć się bąbelki. Od tego momentu mieszaj całość jeszcze przez dwie minuty, a następnie zdejmij garnek z ognia.
- Gdy ciasto kataifi osiągnie temperaturę pokojową i wchłonie cały syrop, dodaj na wierzch przygotowany krem budyniowy.
- Za pomocą miksera ubij śmietankę na wysokich obrotach. Pod sam koniec ubijania zacznij dodawać do śmietany cukier. Zmniejsz wówczas obroty i dosypuj cukru po łyżeczce. Kontynuuj ubijanie, aż powstanie ładny i gęsty krem.
- Bitą śmietanę równomiernie rozprowadź na powierzchni ciasta, wyrównując ją łyżką lub szpatułką do ciasta.
- Ciasto greckie posyp orzechami i cynamonem. Przed podaniem włóż do lodówki na całą noc.