Chrupiąca tarta serowo-gruszkowa na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia

Szukasz pomysłu na ciekawą i smaczną przekąskę, którą będziesz mógł podać na ciepło? Tarta z dzisiejszego przepisu spisze się w tej roli wręcz fenomenalnie!

Ta tarta skradnie serce największego niejadkaTa tarta skradnie serce największego niejadka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć pod ręką sprawdzone patenty na genialne przekąski. W końcu można zaserwować je podczas wieczoru filmowego, małej domówki czy niezapowiedzianej wizyty dobrych znajomych. Takich okazji jest cała masa, dlatego im więcej ciekawych inspiracji tym lepiej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Oczywiście całą masę genialnych patentów znajdziesz w naszej bazie z przepisami. Dziś do fenomenalnej oferty dołączy kolejna perełka kulinarna, która w mgnieniu oka skradnie serce największego niejadka. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Takim pysznościom po prostu nie sposób powiedzieć nie!

Ta niesamowita tarta z dodatkiem gruszki, sera brie oraz prosciutto to prawdziwy strzał w 10!

Składniki: 

  • 3 gruszki,
  • 1 l wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 200 g sera brie,
  • 8 plastrów prosciutto,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania gruszek. W tym celu najpierw obieram owoce, po czym kroję je w cienkie plastry

Najpierw przygotowuję gruszki
Najpierw przygotowuję gruszki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na palniku ustawiam garnek z wodą. Kiedy zawartość kuchennego gadżetu zaczyna wrzeć, wsypuję do środka cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu produktu wrzucam do środka wcześniej przygotowane gruszki. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję na koniec ok. 15 minut

Następnie gruszki gotuję przez chwilę z dodatkiem cukru
Następnie gotuję gruszki przez chwilę z dodatkiem cukru © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję formę z ciastem francuskim. Na spodzie ciasta rozprowadzam warstwę musztardy.

Na cieście francuskim rozprowadzam musztardę
Na cieście francuskim rozprowadzam musztardę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Bezpośrednio na musztardzie rozsypuję pieprz. Następnie wypełniam formę kawałkami sera brie

Czas na ser
Czas na ser © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Do formy mają trafić również kawałki gruszki, oliwa z oliwek, plastry prosciutto oraz świeży tymianek

W dzisiejszej tarcie znajdziesz całą masę genialnych dodatków
W dzisiejszej tarcie znajdziesz całą masę genialnych dodatków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowaną przekąskę wkładam do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową tartę najlepiej serwować na ciepło. Smacznego!

Takim pysznościom nie sposób się oprzeć
Takim pysznościom nie sposób się oprzeć © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na ciekawą przekąskę z gruszką, serem brie oraz prosciutto w roli głównej. Mam nadzieję, że najnowsza propozycja podbije również twoje serce i kubki smakowe. W końcu znajdziesz w niej dosłownie wszystko — genialne smaki oraz ciekawą formę podania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę