Chrupiąca tarta serowo-gruszkowa na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia

Szukasz pomysłu na ciekawą i smaczną przekąskę, którą będziesz mógł podać na ciepło? Tarta z dzisiejszego przepisu spisze się w tej roli wręcz fenomenalnie!

Ta tarta skradnie serce największego niejadkaTa tarta skradnie serce największego niejadka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć pod ręką sprawdzone patenty na genialne przekąski. W końcu można zaserwować je podczas wieczoru filmowego, małej domówki czy niezapowiedzianej wizyty dobrych znajomych. Takich okazji jest cała masa, dlatego im więcej ciekawych inspiracji tym lepiej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Oczywiście całą masę genialnych patentów znajdziesz w naszej bazie z przepisami. Dziś do fenomenalnej oferty dołączy kolejna perełka kulinarna, która w mgnieniu oka skradnie serce największego niejadka. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Takim pysznościom po prostu nie sposób powiedzieć nie!

Ta niesamowita tarta z dodatkiem gruszki, sera brie oraz prosciutto to prawdziwy strzał w 10!

Składniki: 

  • 3 gruszki,
  • 1 l wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 200 g sera brie,
  • 8 plastrów prosciutto,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania gruszek. W tym celu najpierw obieram owoce, po czym kroję je w cienkie plastry

Najpierw przygotowuję gruszki
Najpierw przygotowuję gruszki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na palniku ustawiam garnek z wodą. Kiedy zawartość kuchennego gadżetu zaczyna wrzeć, wsypuję do środka cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu produktu wrzucam do środka wcześniej przygotowane gruszki. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję na koniec ok. 15 minut

Następnie gruszki gotuję przez chwilę z dodatkiem cukru
Następnie gotuję gruszki przez chwilę z dodatkiem cukru © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję formę z ciastem francuskim. Na spodzie ciasta rozprowadzam warstwę musztardy.

Na cieście francuskim rozprowadzam musztardę
Na cieście francuskim rozprowadzam musztardę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Bezpośrednio na musztardzie rozsypuję pieprz. Następnie wypełniam formę kawałkami sera brie

Czas na ser
Czas na ser © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Do formy mają trafić również kawałki gruszki, oliwa z oliwek, plastry prosciutto oraz świeży tymianek

W dzisiejszej tarcie znajdziesz całą masę genialnych dodatków
W dzisiejszej tarcie znajdziesz całą masę genialnych dodatków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowaną przekąskę wkładam do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową tartę najlepiej serwować na ciepło. Smacznego!

Takim pysznościom nie sposób się oprzeć
Takim pysznościom nie sposób się oprzeć © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na ciekawą przekąskę z gruszką, serem brie oraz prosciutto w roli głównej. Mam nadzieję, że najnowsza propozycja podbije również twoje serce i kubki smakowe. W końcu znajdziesz w niej dosłownie wszystko — genialne smaki oraz ciekawą formę podania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych