Chrupiąca tarta serowo-gruszkowa na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia

Szukasz pomysłu na ciekawą i smaczną przekąskę, którą będziesz mógł podać na ciepło? Tarta z dzisiejszego przepisu spisze się w tej roli wręcz fenomenalnie!

Ta tarta skradnie serce największego niejadkaTa tarta skradnie serce największego niejadka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć pod ręką sprawdzone patenty na genialne przekąski. W końcu można zaserwować je podczas wieczoru filmowego, małej domówki czy niezapowiedzianej wizyty dobrych znajomych. Takich okazji jest cała masa, dlatego im więcej ciekawych inspiracji tym lepiej. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w takim wydaniu nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje

Oczywiście całą masę genialnych patentów znajdziesz w naszej bazie z przepisami. Dziś do fenomenalnej oferty dołączy kolejna perełka kulinarna, która w mgnieniu oka skradnie serce największego niejadka. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Takim pysznościom po prostu nie sposób powiedzieć nie!

Ta niesamowita tarta z dodatkiem gruszki, sera brie oraz prosciutto to prawdziwy strzał w 10!

Składniki: 

  • 3 gruszki,
  • 1 l wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 3 łyżeczki musztardy Dijon,
  • 200 g sera brie,
  • 8 plastrów prosciutto,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania gruszek. W tym celu najpierw obieram owoce, po czym kroję je w cienkie plastry

Najpierw przygotowuję gruszki
Najpierw przygotowuję gruszki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na palniku ustawiam garnek z wodą. Kiedy zawartość kuchennego gadżetu zaczyna wrzeć, wsypuję do środka cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu produktu wrzucam do środka wcześniej przygotowane gruszki. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję na koniec ok. 15 minut

Następnie gruszki gotuję przez chwilę z dodatkiem cukru
Następnie gotuję gruszki przez chwilę z dodatkiem cukru © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję formę z ciastem francuskim. Na spodzie ciasta rozprowadzam warstwę musztardy.

Na cieście francuskim rozprowadzam musztardę
Na cieście francuskim rozprowadzam musztardę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Bezpośrednio na musztardzie rozsypuję pieprz. Następnie wypełniam formę kawałkami sera brie

Czas na ser
Czas na ser © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Do formy mają trafić również kawałki gruszki, oliwa z oliwek, plastry prosciutto oraz świeży tymianek

W dzisiejszej tarcie znajdziesz całą masę genialnych dodatków
W dzisiejszej tarcie znajdziesz całą masę genialnych dodatków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Tak przygotowaną przekąskę wkładam do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową tartę najlepiej serwować na ciepło. Smacznego!

Takim pysznościom nie sposób się oprzeć
Takim pysznościom nie sposób się oprzeć © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na ciekawą przekąskę z gruszką, serem brie oraz prosciutto w roli głównej. Mam nadzieję, że najnowsza propozycja podbije również twoje serce i kubki smakowe. W końcu znajdziesz w niej dosłownie wszystko — genialne smaki oraz ciekawą formę podania.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯