Chrupiąca tarta serowo-gruszkowa na ciepło. Ślinka cieknie od samego patrzenia
Szukasz pomysłu na ciekawą i smaczną przekąskę, którą będziesz mógł podać na ciepło? Tarta z dzisiejszego przepisu spisze się w tej roli wręcz fenomenalnie!
17.01.2024 | aktual.: 17.01.2024 12:07
Na pewno zgodzisz się ze mną, że warto mieć pod ręką sprawdzone patenty na genialne przekąski. W końcu można zaserwować je podczas wieczoru filmowego, małej domówki czy niezapowiedzianej wizyty dobrych znajomych. Takich okazji jest cała masa, dlatego im więcej ciekawych inspiracji tym lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oczywiście całą masę genialnych patentów znajdziesz w naszej bazie z przepisami. Dziś do fenomenalnej oferty dołączy kolejna perełka kulinarna, która w mgnieniu oka skradnie serce największego niejadka. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Takim pysznościom po prostu nie sposób powiedzieć nie!
Ta niesamowita tarta z dodatkiem gruszki, sera brie oraz prosciutto to prawdziwy strzał w 10!
Składniki:
- 3 gruszki,
- 1 l wody,
- 6 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 3 łyżeczki musztardy Dijon,
- 200 g sera brie,
- 8 plastrów prosciutto,
- pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek do polania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania gruszek. W tym celu najpierw obieram owoce, po czym kroję je w cienkie plastry.
Krok 2. Na palniku ustawiam garnek z wodą. Kiedy zawartość kuchennego gadżetu zaczyna wrzeć, wsypuję do środka cukier. Po całkowitym rozpuszczeniu produktu wrzucam do środka wcześniej przygotowane gruszki. Powstałą w ten sposób mieszankę gotuję na koniec ok. 15 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję formę z ciastem francuskim. Na spodzie ciasta rozprowadzam warstwę musztardy.
Krok 4. Bezpośrednio na musztardzie rozsypuję pieprz. Następnie wypełniam formę kawałkami sera brie.
Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Do formy mają trafić również kawałki gruszki, oliwa z oliwek, plastry prosciutto oraz świeży tymianek.
Krok 6. Tak przygotowaną przekąskę wkładam do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotową tartę najlepiej serwować na ciepło. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na ciekawą przekąskę z gruszką, serem brie oraz prosciutto w roli głównej. Mam nadzieję, że najnowsza propozycja podbije również twoje serce i kubki smakowe. W końcu znajdziesz w niej dosłownie wszystko — genialne smaki oraz ciekawą formę podania.