Pieczarki będą chrupiące i złociste. Tylko nie popełnij 1 błędu, przez który puszczają wodę

Jak przygotować pieczarki, by posiadały złocistą barwę i chrupiącą skórkę, a nie pływały we własnych sokach? To łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Chcąc uzyskać idealnie usmażone grzyby, stosuj się do kilku podstawowych zasad.

Jak smażyć pieczarki, żeby nie puszczały wody?Jak smażyć pieczarki, żeby nie puszczały wody?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pieczarki są warzywem, które składa się w 90 proc. z wody. Jeśli są nieumiejętnie przyrządzane, woda ta wydostaje się na zewnątrz, sprawiając, że grzyby duszą się, zamiast smażyć. Z tego powodu warto znać kilka zasad, które pozwolą uniknąć błędów i cieszyć się doskonale zarumienionymi pieczarkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z wiaderka z masą kajmakową i migdałami w świątecznym wydaniu

Co zrobić, żeby pieczarki nie puszczały wody podczas smażenia?

Kardynalnym błędem popełnianym podczas smażenia pieczarek, jest przedwczesne doprawianie ich solą. Zapamiętaj: nie należy dodawać soli do pieczarek przed rozpoczęciem procesu smażenia. Jeżeli doprawisz grzyby na patelni lub przed obróbką, zaczną puszczać wodę, co sprawi, że staną się miękkie i mogą stracić swój naturalny smak, aromat oraz chrupkość. Zamiast soli warto doprawić pieczarki świeżo mielonym pieprzem i ziołami, takimi jak majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek, jałowiec czy lubczyk. Sól powinna być dodana dopiero na samym końcu, już po obróbce grzybów.

Kolejnym istotnym aspektem jest to, aby po umyciu pieczarek, dokładnie je osuszyć. Podczas czyszczenia pieczarek zwróć uwagę na to, aby nie spędziły zbyt dużo czasu w wodzie. Grzyby mają bowiem tendencję do wchłaniania cieczy, co finalnie może sprawić, że staną się gąbczaste i pozbawione smaku. Warto również pamiętać, że pieczarki nie wymagają obierania - wystarczy jedynie odciąć końcówki trzonków.

Jak smażyć pieczarki?
Jak smażyć pieczarki? © Pixabay

Jak usmażyć pieczarki, żeby był chrupiące i złociste?

Przede wszystkim grzyby powinny być wykładane na już rozgrzany tłuszcz. W przeciwnym wypadku mogą wchłonąć zawartość patelni jak gąbka. Do smażenia pieczarek najlepiej używać mieszanki masła i oleju lub oliwy. Taka kombinacja zapewni grzybom chrupkość i złoty kolor.

Inną istotną kwestią jest również to, by smażyć pieczarki partiami tak, aby nie stykały się ze sobą na patelni. Dzięki temu grzyby nie będą się dusić, a nabiorą złocistego koloru. Ponadto nie powinno się mieszać smażących się grzybów. Najlepiej jest poczekać, aż pieczarki odpowiednio się podsmażą z jednej strony, a dopiero potem przerzucić je na drugą stronę. Pamiętaj również, aby smażyć pieczarki na patelni bez przykrycia.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki