Zanim wrzucę na patelnię, obtaczam pieczarki. Rodzina zawsze prosi o tę przekąskę

Ta przekąska podbije serce twoje i twojej rodziny. Tak doskonale smacznego wydania pieczarek prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Zrób to raz i wiedz, że od tej pory żaden seans filmowy, posiadówka czy granie w planszówki nie obędzie się bez tego przepisu. To jest po prostu zbyt smaczne!

Pieczarki panierowane - nasza nowa ulubiona przekąskaPieczarki panierowane - moja nowa ulubiona przekąska
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov

Lubisz pieczarki? Ja je wprost uwielbiam. Przygotowany na ich bazie sos to mój ulubiony dodatek do mięsa i makaronu, a zupa pieczarkowa musi pojawić się w jadłospisie przynajmniej kilka razy w miesiącu. Te niskokaloryczne i bogate w błonnik, białko i witaminy z grupy B grzyby to wspaniały kulinarny budulec, z którego aż żal nie korzystać. I to na różne sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Dzisiaj mam ci do zaproponowania niezwykłą przekąską — rzecz jasna z pieczarkami grającymi pierwsze skrzypce. Grzyby trzeba najpierw obgotować, a następnie panierować i smażyć. Z osobistego doświadczenia powiem, że ta potrawa sprawdza się zarówno na uroczyste rodzinne spotkania, jak i wieczór spędzony w gronie najbliższych, z dobrym filmem na ekranie i planszówkami na stole. Uwierz nam, że chrupania nie będzie końca!

Panierowane i smażone pieczarki

Składniki:

  • 400-500 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • 2-3 jajka,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj i oczyść. Pamiętaj, że dopóki nie spożywasz ich na surowo, nie musisz ich obierać. Obgotuj je jedynie w osolonej wodzie, żeby stały się bardziej soczyste.
  2. Ugotowane pieczarki odcedź i osusz. Na oddzielne talerze wbij i rozmąć jajka, wysyp bułkę tartą, mąkę pszenną i ulubione przyprawy.
  3. Natrzyj pieczarki przyprawami i panieruj w standardowej kolejności: najpierw mąka, później jajka, aż w końcu bułka tarta.
  4. Tak przygotowane pieczarki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rób to stopniowo — za dużo grzybów naraz może zmniejszyć temperaturę tłuszczu, a przez to pieczarki nie wyjdą idealnie chrupiące. Podawaj z ulubionym sosem. Może czosnkowym? Powodzenia i smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥