Zanim wrzucę na patelnię, obtaczam pieczarki. Rodzina zawsze prosi o tę przekąskę
Ta przekąska podbije serce twoje i twojej rodziny. Tak doskonale smacznego wydania pieczarek prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Zrób to raz i wiedz, że od tej pory żaden seans filmowy, posiadówka czy granie w planszówki nie obędzie się bez tego przepisu. To jest po prostu zbyt smaczne!
18.12.2023 | aktual.: 18.12.2023 13:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz pieczarki? Ja je wprost uwielbiam. Przygotowany na ich bazie sos to mój ulubiony dodatek do mięsa i makaronu, a zupa pieczarkowa musi pojawić się w jadłospisie przynajmniej kilka razy w miesiącu. Te niskokaloryczne i bogate w błonnik, białko i witaminy z grupy B grzyby to wspaniały kulinarny budulec, z którego aż żal nie korzystać. I to na różne sposoby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiaj mam ci do zaproponowania niezwykłą przekąską — rzecz jasna z pieczarkami grającymi pierwsze skrzypce. Grzyby trzeba najpierw obgotować, a następnie panierować i smażyć. Z osobistego doświadczenia powiem, że ta potrawa sprawdza się zarówno na uroczyste rodzinne spotkania, jak i wieczór spędzony w gronie najbliższych, z dobrym filmem na ekranie i planszówkami na stole. Uwierz nam, że chrupania nie będzie końca!
Panierowane i smażone pieczarki
Składniki:
- 400-500 g pieczarek,
- 1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- 2-3 jajka,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Grzyby umyj i oczyść. Pamiętaj, że dopóki nie spożywasz ich na surowo, nie musisz ich obierać. Obgotuj je jedynie w osolonej wodzie, żeby stały się bardziej soczyste.
- Ugotowane pieczarki odcedź i osusz. Na oddzielne talerze wbij i rozmąć jajka, wysyp bułkę tartą, mąkę pszenną i ulubione przyprawy.
- Natrzyj pieczarki przyprawami i panieruj w standardowej kolejności: najpierw mąka, później jajka, aż w końcu bułka tarta.
- Tak przygotowane pieczarki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rób to stopniowo — za dużo grzybów naraz może zmniejszyć temperaturę tłuszczu, a przez to pieczarki nie wyjdą idealnie chrupiące. Podawaj z ulubionym sosem. Może czosnkowym? Powodzenia i smacznego!