PrzepisPrzekąskiZanim wrzucę na patelnię, obtaczam pieczarki. Rodzina zawsze prosi o tę przekąskę

Zanim wrzucę na patelnię, obtaczam pieczarki. Rodzina zawsze prosi o tę przekąskę

Pieczarki panierowane - moja nowa ulubiona przekąska
Pieczarki panierowane - moja nowa ulubiona przekąska
Źródło zdjęć: © Canva | Mykola Lunov
18.12.2023 09:29, aktualizacja: 18.12.2023 13:56

Ta przekąska podbije serce twoje i twojej rodziny. Tak doskonale smacznego wydania pieczarek prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Zrób to raz i wiedz, że od tej pory żaden seans filmowy, posiadówka czy granie w planszówki nie obędzie się bez tego przepisu. To jest po prostu zbyt smaczne!

Lubisz pieczarki? Ja je wprost uwielbiam. Przygotowany na ich bazie sos to mój ulubiony dodatek do mięsa i makaronu, a zupa pieczarkowa musi pojawić się w jadłospisie przynajmniej kilka razy w miesiącu. Te niskokaloryczne i bogate w błonnik, białko i witaminy z grupy B grzyby to wspaniały kulinarny budulec, z którego aż żal nie korzystać. I to na różne sposoby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzisiaj mam ci do zaproponowania niezwykłą przekąską — rzecz jasna z pieczarkami grającymi pierwsze skrzypce. Grzyby trzeba najpierw obgotować, a następnie panierować i smażyć. Z osobistego doświadczenia powiem, że ta potrawa sprawdza się zarówno na uroczyste rodzinne spotkania, jak i wieczór spędzony w gronie najbliższych, z dobrym filmem na ekranie i planszówkami na stole. Uwierz nam, że chrupania nie będzie końca!

Panierowane i smażone pieczarki

Składniki:

  • 400-500 g pieczarek,
  • 1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • 2-3 jajka,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby umyj i oczyść. Pamiętaj, że dopóki nie spożywasz ich na surowo, nie musisz ich obierać. Obgotuj je jedynie w osolonej wodzie, żeby stały się bardziej soczyste.
  2. Ugotowane pieczarki odcedź i osusz. Na oddzielne talerze wbij i rozmąć jajka, wysyp bułkę tartą, mąkę pszenną i ulubione przyprawy.
  3. Natrzyj pieczarki przyprawami i panieruj w standardowej kolejności: najpierw mąka, później jajka, aż w końcu bułka tarta.
  4. Tak przygotowane pieczarki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rób to stopniowo — za dużo grzybów naraz może zmniejszyć temperaturę tłuszczu, a przez to pieczarki nie wyjdą idealnie chrupiące. Podawaj z ulubionym sosem. Może czosnkowym? Powodzenia i smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także