NewsyJagodzianki z Warszawy docenione na świecie. Trafiły na listę najlepszych przysmaków 2023 roku

Jagodzianki z Warszawy docenione na świecie. Trafiły na listę najlepszych przysmaków 2023 roku

Polskie jagodzianki zostały docenione! Wakacyjny przysmak znalazł się na liście najlepszych przysmaków na świecie. Brytyjska dziennikarka zakochała się w Polskich wypiekach z dodatkiem jagód.

Jagodzianki
Jagodzianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk

15.12.2023 12:29

Sezon na jagodzianki, chociaż krótki, jest naprawdę intensywny. Drożdżowe bułeczki z kruszonką co roku budzą wiele emocji. Jedni z utęsknieniem czekają na pojawienie się tego deseru w piekarnikach i cukierniach, inni narzekają na wysokie ceny. Do tej pierwszej grupy zaliczają się dziennikarze brytyjskiego "The Guardian", którzy docenili polski przysmak, umieszczając go na liście najlepszych przekąsek, jakie jedli w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polskie jagodzianki najlepsze na świecie

Ranking przekąsek przygotowali dziennikarze kulinarni oraz kucharze, którzy na co dzień współpracują z "The Guardian". Każdy z nich wskazał swoją ulubioną przekąskę, którą spróbował w mijającym już roku. Wśród zupy z jagnięciną, nowojorskiej quesadilli z mozzarellą czy grzanek ze ze stracciatellą i czerwoną krewetką znalazło się miejsce dla naszej swojskiej, polskiej jagodzianki.

Jagodzianki
Jagodzianki© Canva | tomekwalecki

Jagodzianki doceniła dziennikarka kulinarna i autorka książek Diana Henry. Latem, 2023 roku przyjechała do Polski i odwiedziła warszawską piekarnię "Cała w mące", którą odkryła na Instagramie. Podczas jej wizyty królowały wypieki z jagodami pod różną postacią, które pokochała od razu.

Jagody są wspaniałe, doskonale umiejscowione pomiędzy słodyczą a cierpkością. Monika [właścicielka "Cała w mące" - przyp. red] robi różne rodzaje bułek z jagodami: jedna była rodzajem ciasta duńskiego z kremem w środku i jagodami na wierzchu, druga to bułka z jagodami w środku. Moim ulubionym było chyba ciasto brioche nadziewane jagodami. To było absolutnie wspaniałe - zachwyca się dziennikarka na łamach "The Guardian"

Przyjaźń połączona jagodziankami

Dziennikarka od czasu wizyty w "Cała w mące" utrzymuje stały kontakt z Moniką Walecką, założycielką warszawskiego lokalu.

Planujemy wybrać się na wycieczkę po europejskich piekarniach. Więc to nie było tylko wspaniałe przeżycie związane z jedzeniem, to było jak początek przyjaźni - mówi Diana Henry.

W Warszawie działają trzy lokale Moniki Waleckiej. Chociaż teraz próżno szukać w nich jagodzianek, to po pieczywo i inne wypieki potrafią ustawiać się kolejki.

Wybrane dla Ciebie