Jagodzianki z Warszawy docenione na świecie. Trafiły na listę najlepszych przysmaków 2023 roku

Polskie jagodzianki zostały docenione! Wakacyjny przysmak znalazł się na liście najlepszych przysmaków na świecie. Brytyjska dziennikarka zakochała się w Polskich wypiekach z dodatkiem jagód.

JagodziankiJagodzianki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk
Ewa Malinowska

Sezon na jagodzianki, chociaż krótki, jest naprawdę intensywny. Drożdżowe bułeczki z kruszonką co roku budzą wiele emocji. Jedni z utęsknieniem czekają na pojawienie się tego deseru w piekarnikach i cukierniach, inni narzekają na wysokie ceny. Do tej pierwszej grupy zaliczają się dziennikarze brytyjskiego "The Guardian", którzy docenili polski przysmak, umieszczając go na liście najlepszych przekąsek, jakie jedli w tym roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Polskie jagodzianki najlepsze na świecie

Ranking przekąsek przygotowali dziennikarze kulinarni oraz kucharze, którzy na co dzień współpracują z "The Guardian". Każdy z nich wskazał swoją ulubioną przekąskę, którą spróbował w mijającym już roku. Wśród zupy z jagnięciną, nowojorskiej quesadilli z mozzarellą czy grzanek ze ze stracciatellą i czerwoną krewetką znalazło się miejsce dla naszej swojskiej, polskiej jagodzianki.

Jagodzianki
Jagodzianki © Canva | tomekwalecki

Jagodzianki doceniła dziennikarka kulinarna i autorka książek Diana Henry. Latem, 2023 roku przyjechała do Polski i odwiedziła warszawską piekarnię "Cała w mące", którą odkryła na Instagramie. Podczas jej wizyty królowały wypieki z jagodami pod różną postacią, które pokochała od razu.

Jagody są wspaniałe, doskonale umiejscowione pomiędzy słodyczą a cierpkością. Monika [właścicielka "Cała w mące" - przyp. red] robi różne rodzaje bułek z jagodami: jedna była rodzajem ciasta duńskiego z kremem w środku i jagodami na wierzchu, druga to bułka z jagodami w środku. Moim ulubionym było chyba ciasto brioche nadziewane jagodami. To było absolutnie wspaniałe - zachwyca się dziennikarka na łamach "The Guardian"

Przyjaźń połączona jagodziankami

Dziennikarka od czasu wizyty w "Cała w mące" utrzymuje stały kontakt z Moniką Walecką, założycielką warszawskiego lokalu.

Planujemy wybrać się na wycieczkę po europejskich piekarniach. Więc to nie było tylko wspaniałe przeżycie związane z jedzeniem, to było jak początek przyjaźni - mówi Diana Henry.

W Warszawie działają trzy lokale Moniki Waleckiej. Chociaż teraz próżno szukać w nich jagodzianek, to po pieczywo i inne wypieki potrafią ustawiać się kolejki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi