Czy pieczarki trzeba obierać? Wiele osób całe życie popełnia ten sam błąd

Pieczarki są częstym gościem na polskich talerzach. Niektórzy z nas je obierają inni nie. Jak powinniśmy postępować z pieczarkami? Według znanych szefów kuchni popełniamy wiele błędów, które po części lub całkowicie zmieniają smak dania albo samego produktu. Wyjaśniamy czy pieczarki powinno się obierać i jak je następnie przyrządzić.

Obrazek
Paulina

Czy trzeba obierać pieczarki?

Pieczarki to grzyby, które rosną w dość sterylnych warunkach, w porównaniu do tych, które znajdziemy w lesie. Właściciele hal produkcyjnych muszą spełnić szereg przepisów bezpieczeństwa i higieny, aby ich towar mógł trafić na półki sklepowe. W związku z tym nie trzeba obierać pieczarek przed ich przyrządzeniem. Wystarczy je tylko dobrze wyczyścić. W zależności ot tego, czy chcemy je ugotować, usmażyć lub poddać jakiejkolwiek obróbce termicznej, samo mycie wystarczy.

Obieranie pieczarek

Jeśli natomiast pieczarki, które nie są obrane bardzo Ci nie smakują to możesz je obrać. Obieranie pieczarek zajmuje trochę czasu. Jeśli chcesz to zrobić użyj do tego małego nożyka. Sięgnij po taki, który wygodnie będzie można trzymać w ręku. Postaraj się obrać pieczarki na tyle cieniutki, aby zostawić jak najwięcej produktu. Warto pieczarki najpierw przemyć pod bieżącą wodą, a potem zacząć obierać.

Obrazek

Jak smażyć pieczarki?

Na pewno należy zacząć od ich dokładnego umycia i pokrojenia na mniejsze kawałki. Tak jak wspomnieliśmy nie obieramy ich. Wrzucamy na patelnię i doprawiamy. Czym? Nie zaczynaj od soli! Solenie zostaw na koniec. Jeśli chcesz wydobyć z nich najlepszy smak, użyj świeżego mielonego pieprzu. Jeśli nigdy tak nie robiliście, to musicie spróbować. Pieczarki wychodzą obłędne! Na koniec dodaj sól, już po wyłączeniu ognia. Dzięki takiej kolejności smażenia i solenia twoja patelnia nie zostanie zalana wodą z pieczarek. Pod koniec smażenia grzyby możesz też doprawić innymi przyprawami i ziołami.

Tak przygotowany dodatek w formie pieczarek idealnie nada się do pieczonego mięsa z rozmarynem z dodatkiem klusek śląskich i surówki z buraczków. Koniecznie wypróbuj takie połączenia.

Wypróbuj także nasz kultowy przepis na serową roladę z pieczarkami bądź mięsny torcik.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie