Wsyp odrobinkę na patelnię. Olej nie pryśnie nawet kropelką

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod obróbki mięsa. O tym, że trzeba je wrzucać na rozgrzany olej, wiedzą chyba wszyscy. Wiążę się to jedna z ryzykiem pryskania tłuszczu. Dzięki prostym sposobom unikniesz tego kłopotu.

Smażenie kotletów na oleju może obyć się bez pryskaniaSmażenie kotletów na oleju może obyć się bez pryskania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kotlety, krokiety, ryby, a nawet warzywa - wszystko to może sprawić, że z patelni pryskać będą drobiny oleju. Nie tylko zabrudzą one kuchenkę, dokładając nam dodatkowego sprzątania, ale mogą też poparzyć osoby stojące w pobliżu. Z drugiej jednak strony jasno i wyraźnie mówi się o tym, że tłuszcz powinien być dobrze rozgrzany, zanim wrzucisz na niego produkt. Jak pogodzić te dwie rzeczy i uniknąć poparzeń?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

Dlaczego olej pryska podczas smażenia?

Olej pryska podczas smażenia, ponieważ woda zawarta w przygotowywanych produktach paruje pod wpływem wysokiej temperatury. Woda może znajdować się również w tłuszczu, na przykład wtedy, gdy pozostała na patelni po poprzednim użyciu.

Smażenie - Pyszności
Smażenie - Pyszności © Canva | RDNE Stock project

Kiedy woda paruje, zwiększa swoją objętość. W rezultacie może ona rozsadzić warstwę tłuszczu, powodując jego pryskanie. Przed przystąpieniem do smażenia warto zatem zadbać o to, aby kawałki mięsa były osuszone, a patelnia przed wlaniem oleju dobrze wytarta z nadmiaru wody.

Dodaj ten produkt i zapomnij o problemie

Gdy na patelni tłuszcz zaczyna pryskać, wiele osób odruchowo sięga po pokrywkę. To jednak rozwiązanie tylko na chwilę. Parująca woda będzie osadzać się na wewnętrznej stronie pokrywki. Gdy pokrywka zostanie podniesiona, warstwa wody opadnie z powrotem na powierzchnię patelni w postaci kropel. W rezultacie olej będzie pryskać jeszcze bardziej intensywnie.

Dodaj sól na patelnię - Pyszności
Dodaj sól na patelnię - Pyszności © Canva | pixelshot

Z pomocą przychodzi wtedy zwykła sól kuchenna. Gdy olej rozgrzeje się już do pożądanej temperatury, posyp go szczyptą soli. Postaraj się rozsypać ją równo i w miarę proporcjonalnie po całej powierzchni oleju. Szczypta nie musi być mała, dopasuj ją do średnicy patelni. Sól pomaga wchłonąć wilgoć z powietrza, co zmniejsza ilość pary wodnej, która może dostać się do tłuszczu. Następnie układaj kawałki mięsa, nie zrzucając ich jednak z dużej wysokości, a kładąc ostrożnie przy pomocy sztućców. Nie przepełniaj patelni i smaż całość, aż danie będzie gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo