Po świętach przerabiam nadmiar sałatki jarzynowej na kotlety. Każdy zajada ze smakiem

Sałatka jarzynowa to klasyczny element świątecznego stołu, który często pojawia się w nadmiarze. Po świętach, słoiki pełne tego smakowitego przysmaku w różnych odsłonach krążą po całej rodzinie. Naszym celem jest zawsze hojne ugoszczenie wszystkich, dlatego zazwyczaj przygotowujemy tej sałatki znacznie więcej, niż jest to konieczne. Na szczęście nie musimy jej wyrzucać. Ja na przykład przerabiam ją w ciekawy sposób.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Najłatwiejszym sposobem na uniknięcie nadmiaru sałatki jarzynowej jest przygotowanie odpowiednich porcji. Nie warto z nią przesadzać, gdyż nie da się zjeść ogromnych porcji. Zresztą, widzimy to co roku. Jeśli jednak zdarzy wam się pokroić więcej warzyw, niż było to konieczne, nic złego się nie stało. Można je wykorzystać w innym celu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa choinka. Hit wśród świątecznych przekąsek

Nim zaczniemy sałatkę przerabiać, musimy sprawdzić, czy można jeszcze ją jeść. Jeśli podchodzi wodą, ale ciągle dobrze smakuje, musimy jak najszybciej ją spożyć. Zwróćmy też uwagę na smak. Jeśli wyczujemy kwaśną woń, a w smaku będzie jak sfermentowana, lepiej ją wyrzucić. Podobnie jest, gdy wyczujemy gorzki smak.

Została ci sałatka jarzynowa? Zrób obłędne kotlety

Składniki:

  • 600 g sałatki jarzynowej,
  • duże jajko,
  • mąka pszenna, bułka tarta albo dowolna ugotowana wcześniej kasza,
  • pół pęczka koperku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do sałatki jarzynowej dodaję pieprz i trochę koperku.
  2. Czekam, aż uzyska temperaturę pokojową, dodaję surowe jajko i blenduję na gładką masę.
  3. Masę do kotletów wyrabiam ręcznie, dosypując stopniowo bułki tartej (lub mąki).
  4. Formuję owalne kotlety i smażę na dobrze rozgrzanym oleju, aż z obu stron się zrumienią. Staram się to robić na wolnym ogniu.
  5. Kotlety z sałatki jarzynowej odsączam z nadmiaru tłuszczu.
  6. Podaję z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają