Po świętach przerabiam nadmiar sałatki jarzynowej na kotlety. Każdy zajada ze smakiem

Sałatka jarzynowa to klasyczny element świątecznego stołu, który często pojawia się w nadmiarze. Po świętach, słoiki pełne tego smakowitego przysmaku w różnych odsłonach krążą po całej rodzinie. Naszym celem jest zawsze hojne ugoszczenie wszystkich, dlatego zazwyczaj przygotowujemy tej sałatki znacznie więcej, niż jest to konieczne. Na szczęście nie musimy jej wyrzucać. Ja na przykład przerabiam ją w ciekawy sposób.

Sałatka jarzynowaSałatka jarzynowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Najłatwiejszym sposobem na uniknięcie nadmiaru sałatki jarzynowej jest przygotowanie odpowiednich porcji. Nie warto z nią przesadzać, gdyż nie da się zjeść ogromnych porcji. Zresztą, widzimy to co roku. Jeśli jednak zdarzy wam się pokroić więcej warzyw, niż było to konieczne, nic złego się nie stało. Można je wykorzystać w innym celu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa choinka. Hit wśród świątecznych przekąsek

Nim zaczniemy sałatkę przerabiać, musimy sprawdzić, czy można jeszcze ją jeść. Jeśli podchodzi wodą, ale ciągle dobrze smakuje, musimy jak najszybciej ją spożyć. Zwróćmy też uwagę na smak. Jeśli wyczujemy kwaśną woń, a w smaku będzie jak sfermentowana, lepiej ją wyrzucić. Podobnie jest, gdy wyczujemy gorzki smak.

Została ci sałatka jarzynowa? Zrób obłędne kotlety

Składniki:

  • 600 g sałatki jarzynowej,
  • duże jajko,
  • mąka pszenna, bułka tarta albo dowolna ugotowana wcześniej kasza,
  • pół pęczka koperku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do sałatki jarzynowej dodaję pieprz i trochę koperku.
  2. Czekam, aż uzyska temperaturę pokojową, dodaję surowe jajko i blenduję na gładką masę.
  3. Masę do kotletów wyrabiam ręcznie, dosypując stopniowo bułki tartej (lub mąki).
  4. Formuję owalne kotlety i smażę na dobrze rozgrzanym oleju, aż z obu stron się zrumienią. Staram się to robić na wolnym ogniu.
  5. Kotlety z sałatki jarzynowej odsączam z nadmiaru tłuszczu.
  6. Podaję z ryżem, ziemniakami lub kaszą.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie