PrzepisCiasto z wiśniami, które zrobisz w 5 minut. Bije o głowę nawet szarlotkę

Ciasto z wiśniami, które zrobisz w 5 minut. Bije o głowę nawet szarlotkę

To ciasto z wiśniami zrobisz w pięć minut - Pyszności; Fot. Adobe Stock
To ciasto z wiśniami zrobisz w pięć minut - Pyszności; Fot. Adobe Stock
02.08.2023 09:05, aktualizacja: 16.03.2024 14:38

Ciasto z wiśniami doskonale sprawdzi się jako podwieczorek w letnie długie wieczory. Słodycz deseru jest delikatnie złamana kwaśnym smakiem wiśni. Ten przepis powinien zagościć w twoim notesie - jest ekspresowy i banalnie prosty. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, reszta zrobi się sama.

Puszyste i wilgotne, wypełnione owocami - takie właśnie jest ciasto z wiśniami z tego ekspresowego przepisu. Spiesz się, ponieważ sezon na te owoce trwa do przełomu sierpnia i września. A z nich można zrobić coś więcej niż kompot czy dżem do słoików na zimę. Tym przepysznym deserem rozkochasz podniebienia wielu osób. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na ekspresowe ciasto z wiśniami. Zrobisz w 5 minut

Szukasz przepisu na pulchne ciasto, które zawsze się udaje? Szybki placek na kwaśnej śmietanie to idealny wybór. Zanim przystąpisz do pieczenia, pamiętaj, by składniki, z których przygotowujesz ciasto, miały temperaturę pokojową. Wcześniej warto obtoczyć wiśnie w niewielkiej ilości mąki. Dzięki temu nie puszczą zbyt wielu soków i nie opadną na dno podczas pieczenia.

Składniki:

           
  • 200 g wiśni,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 160 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Przygotowanie:

         
  1. Przygotuj formę do pieczenia (25×12 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st.C.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i szczyptę soli.
  3. Zmiksuj składniki za gładką, puszystą masę.
  4. Następnie dodaj olej oraz kwaśną śmietanę i zmiksuj całość ponownie.
  5. Na koniec dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie masę.
  6. Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki. Następnie na wierzchu ułóż wydrylowane wiśnie.
  7. Ciasto piecz ok. 50 minut do suchego patyczka.
Ciasto z wiśniami świetnie sprawdzi się jako podwieczorek ze znajomymi - Pyszności; Fot. Pixabay
Ciasto z wiśniami świetnie sprawdzi się jako podwieczorek ze znajomymi - Pyszności; Fot. Pixabay

Wiśnie to wyjątkowe owoce. Dlaczego warto je jeść?

Nazywane są polskimi superfoods (do grona superfoods należy zaliczyć produkty, które wykazują wiele korzystnych właściwości). Zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, wspierają łagodzenie schorzeń pęcherza moczowego oraz są środkiem na bezsenność. Przede wszystkim jednak wiśnie ceni się za dobroczynny wpływ na zdrowie serca.

Wiśnie wspomagają pracę tego narządu ze względu na obecnie w nich antocyjany, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają serce oraz korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Ponadto, wiśnie są źródłem potasu, usuwającego z organizmu nadmiar sodu. Dodatkowo zawierają witaminę C, która uelastycznia i jednocześnie uszczelnia naczynia krwionośne oraz błonnik, obniżający poziom "złego" cholesterolu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także