Ciasto z wiśniami, które zrobisz w 5 minut. Bije o głowę nawet szarlotkę

Ciasto z wiśniami doskonale sprawdzi się jako podwieczorek w letnie długie wieczory. Słodycz deseru jest delikatnie złamana kwaśnym smakiem wiśni. Ten przepis powinien zagościć w twoim notesie - jest ekspresowy i banalnie prosty. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, reszta zrobi się sama.

ObrazekTo ciasto z wiśniami zrobisz w pięć minut - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Puszyste i wilgotne, wypełnione owocami - takie właśnie jest ciasto z wiśniami z tego ekspresowego przepisu. Spiesz się, ponieważ sezon na te owoce trwa do przełomu sierpnia i września. A z nich można zrobić coś więcej niż kompot czy dżem do słoików na zimę. Tym przepysznym deserem rozkochasz podniebienia wielu osób. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na ekspresowe ciasto z wiśniami. Zrobisz w 5 minut

Szukasz przepisu na pulchne ciasto, które zawsze się udaje? Szybki placek na kwaśnej śmietanie to idealny wybór. Zanim przystąpisz do pieczenia, pamiętaj, by składniki, z których przygotowujesz ciasto, miały temperaturę pokojową. Wcześniej warto obtoczyć wiśnie w niewielkiej ilości mąki. Dzięki temu nie puszczą zbyt wielu soków i nie opadną na dno podczas pieczenia.

Składniki:

           
  • 200 g wiśni,
  • 3 jajka,
  • 250 g mąki,
  • 100 g kwaśnej śmietany,
  • 160 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Przygotowanie:

         
  1. Przygotuj formę do pieczenia (25×12 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st.C.
  2. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i szczyptę soli.
  3. Zmiksuj składniki za gładką, puszystą masę.
  4. Następnie dodaj olej oraz kwaśną śmietanę i zmiksuj całość ponownie.
  5. Na koniec dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie masę.
  6. Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki. Następnie na wierzchu ułóż wydrylowane wiśnie.
  7. Ciasto piecz ok. 50 minut do suchego patyczka.
Obrazek
Ciasto z wiśniami świetnie sprawdzi się jako podwieczorek ze znajomymi - Pyszności; Fot. Pixabay

Wiśnie to wyjątkowe owoce. Dlaczego warto je jeść?

Nazywane są polskimi superfoods (do grona superfoods należy zaliczyć produkty, które wykazują wiele korzystnych właściwości). Zawierają pokaźną ilość przeciwutleniaczy, wspierają łagodzenie schorzeń pęcherza moczowego oraz są środkiem na bezsenność. Przede wszystkim jednak wiśnie ceni się za dobroczynny wpływ na zdrowie serca.

Wiśnie wspomagają pracę tego narządu ze względu na obecnie w nich antocyjany, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają serce oraz korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Ponadto, wiśnie są źródłem potasu, usuwającego z organizmu nadmiar sodu. Dodatkowo zawierają witaminę C, która uelastycznia i jednocześnie uszczelnia naczynia krwionośne oraz błonnik, obniżający poziom "złego" cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥