Domowe wiśnie w czekoladzie - przepis. Wiśniowy deser na każdą okazję

Najczęściej kupujesz je w sklepie w postaci bombonierki. Tak się składa, że sezon na wiśnie możesz wykorzystać do przygotowania tego przysmaku, również u siebie w domu. Zobacz, jak zrobić domowe wiśnie w czekoladzie i zaskocz wszystkich gości, z wyjątkiem kierowców. Ten wiśniowy deser to prawdziwa uczta dla podniebienia.

ObrazekWiśnie w czekoladzie - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Lato to bogactwo sezonowych owoców. Wśród nich, często wybierane są wiśnie, z których można przygotować rozmaite przetwory. Okazuje się jednak, że te owoce mogą posłużyć do stworzenia smacznych czekoladowych deserów. Co powiesz na wiśnie w czekoladzie? Są dużo lepsze od tych ze sklepu, a ty masz pełną kontrolę nad użytymi tutaj składnikami. Zobacz, jakie to smaczne i proste.

Domowe wiśnie w czekoladzie

Czekoladowe wiśnie to pyszny i efektowny deser, który idealnie nadaje się na różne okazje. W tym artykule przedstawiamy prosty przepis na domowe wiśnie w czekoladzie, który pozwoli ci cieszyć się tym przysmakiem w zaciszu własnych czterech kątów. Idealnie sprawdzają się jako słodki dodatek do deserów, ciast czy po prostu jako samodzielna przekąska.

Obrazek
Możesz wykorzystać świeże wiśnie, ale najlepsze będą te z nalewki - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na domowe wiśnie w czekoladzie

Przygotuj ten deser na różne okazje, od spotkań ze znajomymi, po romantyczne kolacje przy świecach. Wypróbuj nasz przepis na pijane wiśnie i rozpieszczaj swoje kubki smakowe wspaniałym połączeniem wiśni i czekolady.

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 kg wiśni wcześniej użytych do produkcji domowej wiśniowej nalewki,
  • pół kostki masła.
Obrazek
Pamiętaj, by wcześniej rozpuścić czekoladę - Pyszności; Foto Canva.com

Domowe wiśnie w czekoladzie - przygotowanie krok po kroku

Kombinacja subtelnie alkoholowego wnętrza i chrupiącej czekolady. To połączenie, które może wciągnąć. Mieszanka wysokiej jakości składników zapewnia niezapomniane uczucia smakowe. Jak zrobić wiśnie w czekoladzie? To prostsze niż ci się wydaje.

  1. Odsącz wiśnie z nalewki i rozłóż je cienką warstwą na tacy, aby lekko obeschły.
  2. W kąpieli wodnej rozpuść masło i połamane czekolady.
  3. Gdy czekolada połączy się z masłem, odstaw ją na chwilę, aby lekko stężała.
  4. W szerokim naczyniu ułóż warstwę wiśni i polej je częścią polewy.
  5. Wymieszaj, aby równomiernie obtoczyć wiśnie w czekoladzie.
  6. Powtórz proces, układając kolejne warstwy wiśni i polewając je, aż zużyjesz wszystkie składniki.
  7. Następnie rozłóż wiśnie pojedynczo na papierze do pieczenia i pozostaw do stężenia.
  8. Gotowe wiśnie pakuj do pojemników, aby chronić je przed wpływem zapachów i zachować świeżość.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej