To najlepsza sałatka ziemniaczana na grilla. Będziesz do niej wracał co sezon
Nie samą karkówką i kiełbasą człowiek żyje. Sałatka ziemniaczana na grilla sprawdzi się równie doskonale, a sekret jej smaku tkwi w dodatkach. Przeczytaj ten artykuł, a wszystko stanie się jasne. Stawiamy dolary przeciw orzechom, że podczas najbliższego grillowania sięgniesz po ten przepis!
23.04.2024 09:08
Chociaż uwielbiamy mięso z rusztu, nie wyobrażamy sobie sytuacji, w której na kratkę trafia tylko i wyłącznie ono. Warzywne wsparcie jest według nas w takich sytuacjach niezbędne. Część "niemięsnych" produktów może zostać wrzucone jeszcze na ruszt — w tym przypadku polecamy paprykę, pomidory, cukinię czy bakłażana — a z innych warto przyrządzić pyszną mieszankę. Tak, sałatka ziemniaczana na grilla to w naszej opinii strzał w dziesiątkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak już wspomnieliśmy (i jak to w kulinariach bardzo często bywa), cały sukces sałatki ziemniaczanej zależy od składników, które w naszej kompozycji staną się uzupełnieniem dla kartofli. Na co warto postawić? Na produkty, które przełamią nieco neutralny smak i miękką konsystencję ziemniaków. Warto zadbać o to, by nasz warzywny zestaw zawierał na przykład ogórki konserwowe i rzodkiewki. Dodatkowo sałatka ziemniaczana na grilla wymaga odpowiednich przypraw, czosnku, trochę zieleninki i oczywiście łączącego to wszystko w sensowną całość jogurtu naturalnego.
Poniżej prezentujemy to, jak może wyglądać sałatka ziemniaczana na grilla. Przepis pochodzi z bloga nicponwkuchni.pl.
Sałatka ziemniaczana na grilla
Składniki:
- 1,3 kg ziemniaków,
- 2 pęczki rzodkiewki,
- 5-6 ogórków konserwowych,
- 1 pęczek koperku,
- 0,5 pęczka szczypiorku,
- 180 ml jogurtu naturalnego + 2 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz. Pokrój w kostkę.
- Rzodkiewki umyj i pokrój w półplastry. Zieleninę posiekaj, a ogórki pokrój w kostkę.
- Oddzielnie wymieszaj jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Połącz wszystkie składniki w jednej misce. Dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowana sałatka ziemniaczana powinna trafić jeszcze do lodówki — najlepiej na całą noc. Warto więc przygotować ją dzień przed grillem. Smacznego!