Karkówka z grilla – przepis na pyszne i soczyste mięso

Karkówka z grilla to pozycja obowiązkowa (podobnie jak rosół w niedzielę) podczas wielkiego majówkowego grillowania. Dzięki odpowiedniej marynacie i przyprawom rozpływa się w ustach. Warto ją spożywać z wieloma ciekawymi dodatkami. Jeśli  zastanawiasz się, jak zrobić najlepszą karkówkę z grilla, to mamy dla ciebie garść istotnych informacji.

ObrazekKarkówka z grilla - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Grill to popularne wydarzenie podczas majówki. To właśnie wtedy rozpoczyna się oficjalny sezon grillowania. Charakterystyczny zapach smażonych potraw można poczuć praktycznie wszędzie - w parkach, ogrodach, na działkach, na plaży, tarasach. Niektórzy decydują się na grill na balkonie, ale jest to kwestia dość dyskusyjna i niebezpieczna, dlatego dobrze jest wybrać inne miejsca. Skoro grillowanie, to obowiązkową pozycją będzie karkówka z grilla. Jak usmażyć tę najlepszą i czym ją przyprawić.

Karkówka z grilla - najpopularniejsze mięso na wielu polskich rusztach

Wybierając karkówkę na grilla, możesz się poczuć jak większość osób podczas długiego weekendu majowego. To właśnie to mięso jest tym najpopularniejszym. Dzięki odpowiedniej marynacie jest soczyste, aromatyczne i niemal każdy prosi o dokładkę. Kluczowa jest również przyprawa do karkówki, którą dodaje się już podczas grillowania tego mięsa. Przygotowanie karkówki z grilla jest stosunkowo proste. Ważne jest to, by mięso było o\świeże. Reszta będzie już tylko i wyłącznie przyjemnością, podobnie jak spożycie soczystej karkówki z grilla.

Obrazek
Grillowanie - Pyszności; Foto Canva.com

Jak przyprawić karkówkę na grilla?

Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak przyprawić karkówkę na grilla, to warto sięgnąć po naturalne przyprawy do karkówki, jak i marynaty, które wydobędą z mięsa wszystko, co najlepsze. Idealnie sprawdzą się gotowe produkty, jak i składniki, które możesz samodzielnie przygotować na podstawie tego, co masz w swoim domu.

Najpopularniejsze przyprawy do karkówki z grilla to przede wszystkim:

      
  • płynne dodatki - sos sojowy, sos słodko-kwaśny, miód, maggi, sok z cytryny, oliwa z oliwek, czerwone wino;
  • przyprawy - oregano, tymianek, sól, pieprz, szałwia
  • gotowe mieszanki - ketchup, musztarda, gotowe sosy;
  • czosnek lub cebula.

Soczysta karkówka z grilla - najlepszy przepis

Karkówka na grillu smaży się przez dobre kilka minut. Odpowiednie przygotowanie mięsa i następnie marynowanie jest bardziej pracochłonne, ale efekt warty jest zachodu. Mięso będzie rozpływać się w ustach - tego możesz być pewny!

Obrazek
Marynata do karkówki - Pyszności; Foto Canva.com

Składniki:

          
  • około 800 g karkówki wieprzowej
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 50 ml oleju roślinnego
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

       
  1. Pokrój karkówkę na równe plastry i następnie przełóż do miski.
  2. Dodaj wszystkie składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Zafoliuj pojemnik i odstaw do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
  4. Wyjmij mięso z lodówki na godzinę przed grillowaniem.
  5. Rozpal grilla. Smaż karkówkę po 5 minut na każdej stronie. Smacznego!

Kurczak faszerowany pomidorem to świetna opcja na obiad. Przepis znajdziesz na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej