Wielu wyrzuca, zamiast zamrozić nadmiar. Przydadzą się do świątecznych przygotowań
Niemarnowanie żywności to kluczowa zasada w kuchni, szczególnie, że bardzo łatwo jest uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza. Wystarczy wychwycić odpowiedni moment, kiedy coś można zamrozić, zakonserwować, ukisić czy przerobić w inny sposób. Idealnym przykładem są drożdże.
21.11.2024 09:54
Zastanawiając się nad sposobem przechowywania drożdży, warto wiedzieć o mrożeniu jako skutecznej metodzie ich zachowania na dłużej. Choć na co dzień możemy wybierać między drożdżami świeżymi a suszonymi, to jednak te pierwsze chętniej trafiają do naszego koszyka. Zazwyczaj kupujemy mniej niż pół kostki, a pozostała część często się marnuje.
Jak uniknąć marnowania drożdży?
Drożdże nie są produktem, który wykorzystujemy każdego dnia. Pieczywo, pizza czy ciasto drożdżowe nie goszczą codziennie na naszych stołach. Dlatego warto znać sposoby na wykorzystanie pozostałości kostki drożdży. Początkowym rozwiązaniem może być przygotowanie podwójnej porcji potrawy lub podzielenie się pozostawionymi drożdżami z bliskimi sąsiadami lub na osiedlowej grupie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposoby przygotowania drożdży do mrożenia
Co ciekawe, drożdże jako organizmy jednokomórkowe – będące grzybami z rodziny drożdżakowatych – doskonale nadają się do mrożenia. Ich komórki są chronione błoną i ścianą komórkową, co umożliwia przeżycie w niskich temperaturach. W zamrażarce drożdże mogą przetrwać nawet pół roku bez utraty właściwości fermentacyjnych. Przy mrożeniu drożdży najlepiej jest podzielić kostkę na porcje. Do przygotowania wypieków zazwyczaj używa się około 10 gramów drożdży na 500 gramów mąki. Kostkę o masie 100 gramów można podzielić na dziesięciogramowe kawałki, z których każdy warto umieścić w małym woreczku foliowym i dobrze zamknąć przed umieszczeniem w zamrażarce. Alternatywą jest połączenie drożdży z mąką, w proporcjach 100 gramów drożdży na 250 gramów mąki, co pozwala na utworzenie suchego zaczynu. Taki miks można podzielić na porcje i również zamrozić.
Wykorzystanie zamrożonych drożdży
Drożdże przechowywane w ten sposób są gotowe do użycia tuż po wyjęciu z zamrażarki, co eliminuje konieczność ich wcześniejszego rozmrażania. Ważne jest jednak, by nie zamrażać drożdży po raz drugi – należy je wykorzystać od razu po rozmrożeniu, aby uniknąć utraty ich wartości.