Wielu wyrzuca, zamiast zamrozić nadmiar. Przydadzą się do świątecznych przygotowań

Niemarnowanie żywności to kluczowa zasada w kuchni, szczególnie, że bardzo łatwo jest uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza. Wystarczy wychwycić odpowiedni moment, kiedy coś można zamrozić, zakonserwować, ukisić czy przerobić w inny sposób. Idealnym przykładem są drożdże.

Jak poprawnie mrozić drożdże? To łatwiejsze niż myśliszJak poprawnie mrozić drożdże? To łatwiejsze niż myślisz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zastanawiając się nad sposobem przechowywania drożdży, warto wiedzieć o mrożeniu jako skutecznej metodzie ich zachowania na dłużej. Choć na co dzień możemy wybierać między drożdżami świeżymi a suszonymi, to jednak te pierwsze chętniej trafiają do naszego koszyka. Zazwyczaj kupujemy mniej niż pół kostki, a pozostała część często się marnuje.

Jak uniknąć marnowania drożdży?

Drożdże nie są produktem, który wykorzystujemy każdego dnia. Pieczywo, pizza czy ciasto drożdżowe nie goszczą codziennie na naszych stołach. Dlatego warto znać sposoby na wykorzystanie pozostałości kostki drożdży. Początkowym rozwiązaniem może być przygotowanie podwójnej porcji potrawy lub podzielenie się pozostawionymi drożdżami z bliskimi sąsiadami lub na osiedlowej grupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Sposoby przygotowania drożdży do mrożenia

Co ciekawe, drożdże jako organizmy jednokomórkowe – będące grzybami z rodziny drożdżakowatych – doskonale nadają się do mrożenia. Ich komórki są chronione błoną i ścianą komórkową, co umożliwia przeżycie w niskich temperaturach. W zamrażarce drożdże mogą przetrwać nawet pół roku bez utraty właściwości fermentacyjnych. Przy mrożeniu drożdży najlepiej jest podzielić kostkę na porcje. Do przygotowania wypieków zazwyczaj używa się około 10 gramów drożdży na 500 gramów mąki. Kostkę o masie 100 gramów można podzielić na dziesięciogramowe kawałki, z których każdy warto umieścić w małym woreczku foliowym i dobrze zamknąć przed umieszczeniem w zamrażarce. Alternatywą jest połączenie drożdży z mąką, w proporcjach 100 gramów drożdży na 250 gramów mąki, co pozwala na utworzenie suchego zaczynu. Taki miks można podzielić na porcje i również zamrozić.

Wykorzystanie zamrożonych drożdży

Drożdże przechowywane w ten sposób są gotowe do użycia tuż po wyjęciu z zamrażarki, co eliminuje konieczność ich wcześniejszego rozmrażania. Ważne jest jednak, by nie zamrażać drożdży po raz drugi – należy je wykorzystać od razu po rozmrożeniu, aby uniknąć utraty ich wartości.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀