Wielu wyrzuca, zamiast zamrozić nadmiar. Przydadzą się do świątecznych przygotowań

Niemarnowanie żywności to kluczowa zasada w kuchni, szczególnie, że bardzo łatwo jest uniknąć wyrzucania jedzenia do kosza. Wystarczy wychwycić odpowiedni moment, kiedy coś można zamrozić, zakonserwować, ukisić czy przerobić w inny sposób. Idealnym przykładem są drożdże.

Jak poprawnie mrozić drożdże? To łatwiejsze niż myśliszJak poprawnie mrozić drożdże? To łatwiejsze niż myślisz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zastanawiając się nad sposobem przechowywania drożdży, warto wiedzieć o mrożeniu jako skutecznej metodzie ich zachowania na dłużej. Choć na co dzień możemy wybierać między drożdżami świeżymi a suszonymi, to jednak te pierwsze chętniej trafiają do naszego koszyka. Zazwyczaj kupujemy mniej niż pół kostki, a pozostała część często się marnuje.

Jak uniknąć marnowania drożdży?

Drożdże nie są produktem, który wykorzystujemy każdego dnia. Pieczywo, pizza czy ciasto drożdżowe nie goszczą codziennie na naszych stołach. Dlatego warto znać sposoby na wykorzystanie pozostałości kostki drożdży. Początkowym rozwiązaniem może być przygotowanie podwójnej porcji potrawy lub podzielenie się pozostawionymi drożdżami z bliskimi sąsiadami lub na osiedlowej grupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Sposoby przygotowania drożdży do mrożenia

Co ciekawe, drożdże jako organizmy jednokomórkowe – będące grzybami z rodziny drożdżakowatych – doskonale nadają się do mrożenia. Ich komórki są chronione błoną i ścianą komórkową, co umożliwia przeżycie w niskich temperaturach. W zamrażarce drożdże mogą przetrwać nawet pół roku bez utraty właściwości fermentacyjnych. Przy mrożeniu drożdży najlepiej jest podzielić kostkę na porcje. Do przygotowania wypieków zazwyczaj używa się około 10 gramów drożdży na 500 gramów mąki. Kostkę o masie 100 gramów można podzielić na dziesięciogramowe kawałki, z których każdy warto umieścić w małym woreczku foliowym i dobrze zamknąć przed umieszczeniem w zamrażarce. Alternatywą jest połączenie drożdży z mąką, w proporcjach 100 gramów drożdży na 250 gramów mąki, co pozwala na utworzenie suchego zaczynu. Taki miks można podzielić na porcje i również zamrozić.

Wykorzystanie zamrożonych drożdży

Drożdże przechowywane w ten sposób są gotowe do użycia tuż po wyjęciu z zamrażarki, co eliminuje konieczność ich wcześniejszego rozmrażania. Ważne jest jednak, by nie zamrażać drożdży po raz drugi – należy je wykorzystać od razu po rozmrożeniu, aby uniknąć utraty ich wartości.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje