Lepiej używać drożdży świeżych czy instant? Wiemy z którymi wyrośnie najlepsze ciasto
18.11.2022 15:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy kupno drożdży instant zamiast świeżych to dobry pomysł - ten artykuł jest dla ciebie. Czym są, jak działają i jakie są różnice między tymi artykułami? Drożdże instant a świeże: wszystkie informacje znajdziesz tutaj.
Wypiek sam się nie zrobi, a w domowym asortymencie zabrakło akurat świeżych drożdży. W najbliższym sklepie, po długich poszukiwaniach, odnalazłaś jedynie tajemniczą saszetkę o dziwnej nazwie: drożdże instant. Czy warto to w ogóle kupować? Czy wyrośnie na nich równie dobre ciasto, co na świeżych drożdżach? W końcu instant to nazwa, którą do tej pory kojarzyłaś tylko z zupek chińskich.
Mamy dla ciebie całkiem niezłe informacje. Jak się okazuje, drożdże instant spokojnie mogą zastąpić świeże. Trzeba jednak wiedzieć, jak ich używać.
Drożdże instant a świeże
Podstawową różnicą między tymi artykułami jest to, że drożdże instant nie wymagają przygotowania rozczynu. Możesz ich używać bezpośrednio, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku drożdży świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn z mąki, cukru, wody lub mleka.
Kolejną różnicą zachodzącą między drożdżami instant a świeżymi jest ich trwałość. Suszone drożdże nie muszą być przetrzymywane w lodówce, a ich termin spożycia sięga nawet kilku miesięcy. Świeże drożdże, poza tym, że mają krótki okres przydatności, wymagają też konkretnych, lodówkowych temperatur. Jeśli więc robimy duże zakupy ,,na zaś" i nie mamy konkretnego planu na robienie ciasta, ale nie wykluczamy takiej potrzeby w najbliższych tygodniach - drożdże instant to doskonały pomysł.
Porównanie efektów użycia drożdży instant a świeżych
Pomimo oczywistego, pejoratywnego skojarzenia ze wszystkim, co ,,instant", trzeba przyznać, że suszone drożdże dają radę. W naszej opinii, efekty uzyskane dzięki drożdżom instant nie odbiegają od tych, które przyniosły świeże drożdże.
Jeśli natomiast jakieś różnice są, to na tyle subtelne, że w naszych oczach niezauważalne. Wygląda na to, że drożdże instant to po prostu kolejny, genialny wynalazek, do którego użycia trzeba znać jednak pewien patent.
Przelicznik drożdży świeżych na instant
Czy drożdże instant można używać do dowolnego rodzaju ciasta? Owszem. Jedyną zasadą, jaka wtedy nas obowiązuje, jest specjalny przelicznik. Drożdży suszonych trzeba używać bowiem w mniejszych ilościach niż tych świeżych.
Według powszechnie przyjętych norm, 7 g drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych.
A może zainteresuje cię też ten przepis z naszego kanału na YouTube na szybką pizzę?