Lepiej używać drożdży świeżych czy instant? Wiemy z którymi wyrośnie najlepsze ciasto

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się, czy kupno drożdży instant zamiast świeżych to dobry pomysł - ten artykuł jest dla ciebie. Czym są, jak działają i jakie są różnice między tymi artykułami? Drożdże instant a świeże: wszystkie informacje znajdziesz tutaj.

ObrazekDrożdże instant a świeże - Pyszności; foto: Canva

Wypiek sam się nie zrobi, a w domowym asortymencie zabrakło akurat świeżych drożdży. W najbliższym sklepie, po długich poszukiwaniach, odnalazłaś jedynie tajemniczą saszetkę o dziwnej nazwie: drożdże instant. Czy warto to w ogóle kupować? Czy wyrośnie na nich równie dobre ciasto, co na świeżych drożdżach? W końcu instant to nazwa, którą do tej pory kojarzyłaś tylko z zupek chińskich.

Mamy dla ciebie całkiem niezłe informacje. Jak się okazuje, drożdże instant spokojnie mogą zastąpić świeże. Trzeba jednak wiedzieć, jak ich używać.

Obrazek
Drożdże instant a świeże - Pyszności; foto: Canva

Drożdże instant a świeże

Podstawową różnicą między tymi artykułami jest to, że drożdże instant nie wymagają przygotowania rozczynu. Możesz ich używać bezpośrednio, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku drożdży świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn z mąki, cukru, wody lub mleka.

Kolejną różnicą zachodzącą między drożdżami instant a świeżymi jest ich trwałość. Suszone drożdże nie muszą być przetrzymywane w lodówce, a ich termin spożycia sięga nawet kilku miesięcy. Świeże drożdże, poza tym, że mają krótki okres przydatności, wymagają też konkretnych, lodówkowych temperatur. Jeśli więc robimy duże zakupy ,,na zaś" i nie mamy konkretnego planu na robienie ciasta, ale nie wykluczamy takiej potrzeby w najbliższych tygodniach - drożdże instant to doskonały pomysł.

Porównanie efektów użycia drożdży instant a świeżych

Pomimo oczywistego, pejoratywnego skojarzenia ze wszystkim, co ,,instant", trzeba przyznać, że suszone drożdże dają radę. W naszej opinii, efekty uzyskane dzięki drożdżom instant nie odbiegają od tych, które przyniosły świeże drożdże.

Jeśli natomiast jakieś różnice są, to na tyle subtelne, że w naszych oczach niezauważalne. Wygląda na to, że drożdże instant to po prostu kolejny, genialny wynalazek, do którego użycia trzeba znać jednak pewien patent.

Obrazek
Świeże drożdże- Pyszności; foto: Canva

Przelicznik drożdży świeżych na instant

Czy drożdże instant można używać do dowolnego rodzaju ciasta? Owszem. Jedyną zasadą, jaka wtedy nas obowiązuje, jest specjalny przelicznik. Drożdży suszonych trzeba używać bowiem w mniejszych ilościach niż tych świeżych.

Według powszechnie przyjętych norm, 7 g drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych.

A może zainteresuje cię też ten przepis z naszego kanału na YouTube na szybką pizzę? 

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo