Kuzynka podała na ostatnie święta śledzie z tym dodatkiem. Wszyscy się zachwycali, choć były nieco pikantne
Na Święta Bożego Narodzenia królują ryby. Na stół wjeżdżają wtedy wszelakiej maści śledzie. Czasem w oleju, innym razem w śmietanie, ale serca mojej rodziny skradł zupełnie inny przepis. Wyjątkowy dodatek sprawi, że o takiej przystawce długo nie zapomnisz.
21.11.2024 14:00
Śledzie na święta odgrywają bardzo ważną rolę. To danie postne, więc obowiązkowo pojawia się także w Wigilię. Przepisów na nie jest cała masa, ale od kiedy moja kuzynka przyniosła pierwszy raz śledzie z marynowanym imbirem, to właśnie ta odsłona pojawia się obowiązkowo na stole. Śledź z takim dodatkiem jest wyrazisty, intensywny w smaku i dość pikantny, ale nikomu to nie przeszkadza we wzięciu 2, 3,4 czy nawet 5 dokładki tej ryby.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledź z marynowanym imbirem
Połączenie słonego śledzia z wyrazistym, marynowanym imbirem to prawdziwa eksplozja smaków. Ten przepis na śledzie to propozycja dla tych, którzy lubią nieco odważniejsze kulinarne eksperymenty. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt gwarantuje zachwyt gości.
Możesz podawać je z grzankami, na liściach sałaty, kawałku świeżej bagietki lub jako dodatek do kanapek. Świetnie komponują się z różnymi rodzajami chleba, idealnie sprawdzą się w czasie świąt. Wszyscy będą prosić o przepis, więc przygotuj się na masowe wysyłanie go później do swoich gości. Połączenie słodko-słonego smaku sprawia, że śledzie stają się bardzo pociągające.
Składniki:
- 300 g płatów śledziowych,
- 60-80 g marynowanego imbiru (do sushi),
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 150 ml oleju roślinnego,
- 2 łyżki zalewy z imbiru,
- 2 łyżki miodu,
- sól do smaku.
Składniki:
- 500 g śledzi (odmoczonych, pokrojonych),
- 2 cebule,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 80 g marynowanego imbiru (jak do sushi),
- 2 liście laurowe,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 250 ml oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
- Śledzie namocz, opłucz i pokrój na ok. 1-2 cm kawałki.
- Cebulę obierz i pokrój w pióra i sparz wrzątkiem.
- Gdy cebula wystygnie, dodaj do niej cukier puder i wymieszaj.
- W słoiku układaj warstwami śledzie, cebulę skropioną cytryną, imbir oraz przyprawy. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników.
- Przygotuj marynatę z oleju, sosu sojowego i miodu. Zalej nią śledzie w słoiku.
- Odstaw do lodówki na całą noc, by smaki się przeniknęły.
Następnego dnia śledzie są gotowe do jedzenia. Świetnie smakują na kawałku pieczywa, ale nie brakuje amatorów wyjadania ich prosto ze słoika. Smacznego!