Kuzynka podała na ostatnie święta śledzie z tym dodatkiem. Wszyscy się zachwycali, choć były nieco pikantne

Na Święta Bożego Narodzenia królują ryby. Na stół wjeżdżają wtedy wszelakiej maści śledzie. Czasem w oleju, innym razem w śmietanie, ale serca mojej rodziny skradł zupełnie inny przepis. Wyjątkowy dodatek sprawi, że o takiej przystawce długo nie zapomnisz.

Śledź z nietypowym dodatkiemŚledź z nietypowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie na święta odgrywają bardzo ważną rolę. To danie postne, więc obowiązkowo pojawia się także w Wigilię. Przepisów na nie jest cała masa, ale od kiedy moja kuzynka przyniosła pierwszy raz śledzie z marynowanym imbirem, to właśnie ta odsłona pojawia się obowiązkowo na stole. Śledź z takim dodatkiem jest wyrazisty, intensywny w smaku i dość pikantny, ale nikomu to nie przeszkadza we wzięciu 2, 3,4 czy nawet 5 dokładki tej ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Śledź z marynowanym imbirem

Połączenie słonego śledzia z wyrazistym, marynowanym imbirem to prawdziwa eksplozja smaków. Ten przepis na śledzie to propozycja dla tych, którzy lubią nieco odważniejsze kulinarne eksperymenty. Przygotowanie jest banalnie proste, a efekt gwarantuje zachwyt gości.

Małe kanapki ze śledziem i marynowanym imbirem
Małe kanapki ze śledziem i marynowanym imbirem © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka

Możesz podawać je z grzankami, na liściach sałaty, kawałku świeżej bagietki lub jako dodatek do kanapek. Świetnie komponują się z różnymi rodzajami chleba, idealnie sprawdzą się w czasie świąt. Wszyscy będą prosić o przepis, więc przygotuj się na masowe wysyłanie go później do swoich gości. Połączenie słodko-słonego smaku sprawia, że śledzie stają się bardzo pociągające.

Składniki:

  • 300 g płatów śledziowych,
  • 60-80 g marynowanego imbiru (do sushi),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 150 ml oleju roślinnego,
  • 2 łyżki zalewy z imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól do smaku.

Składniki:

  • 500 g śledzi (odmoczonych, pokrojonych),
  • 2 cebule,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 80 g marynowanego imbiru (jak do sushi),
  • 2 liście laurowe,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 250 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie namocz, opłucz i pokrój na ok. 1-2 cm kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w pióra i sparz wrzątkiem.
  3. Gdy cebula wystygnie, dodaj do niej cukier puder i wymieszaj.
  4. W słoiku układaj warstwami śledzie, cebulę skropioną cytryną, imbir oraz przyprawy. Powtarzaj warstwy, aż do wyczerpania składników.
  5. Przygotuj marynatę z oleju, sosu sojowego i miodu. Zalej nią śledzie w słoiku.
  6. Odstaw do lodówki na całą noc, by smaki się przeniknęły.

Następnego dnia śledzie są gotowe do jedzenia. Świetnie smakują na kawałku pieczywa, ale nie brakuje amatorów wyjadania ich prosto ze słoika. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat