PrzepisZupyEwa Wachowicz na Wigilię serwuje zupę śledziową. Może śmiało konkurować nawet z grzybową i barszczem

Ewa Wachowicz na Wigilię serwuje zupę śledziową. Może śmiało konkurować nawet z grzybową i barszczem

Chociaż święta kojarzą się z barszczem i grzybową, to wachlarz zupowych możliwości jest zdecydowanie szerszy. Ewa Wachowicz stawia na zupę śledziową, która świetnie wpisuje się w postny charakter wigilijnej kolacji. Jest rześka, lekka i stanowi świetne preludium przed kolejnymi potrawami na świątecznym stole.

Zupa śledziowa Ewy Wachowicz
Zupa śledziowa Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

19.11.2024 12:31

Zupa śledziowa, to kulinarny skarb regionu kujawsko-pomorskiego. Nazywa się ją tam rosopitą i podaje często w postne dni lub w czasie Świąt. Serwowana tradycyjnie na zimno, w towarzystwie młodych ziemniaków, stanowi doskonałą alternatywę dla gorących zup podczas świątecznych wigilii. Jej orzeźwiający smak sprawiają, że jest nieodłącznym elementem świątecznych stołów. Śledź, jako ryba łatwo dostępna i stosunkowo tania, był przez wieki podstawą wyżywienia wielu rodzin. Zupa śledziowa była więc nie tylko pożywnym daniem, ale także sposobem na wykorzystanie tego, co akurat było dostępne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa śledziowa Ewy Wachowicz

Na zupę śledziową stawia również znana prezenterka, była Miss oraz gwiazda programów telewizyjnych Ewa Wachowicz. W swojej kuchni stworzyła prosty przepis, który świetnie sprawdzi się na wigilię, piątkowy obiad czy po prostu ekspresowy posiłek.

Zupa śledziowa
Zupa śledziowa © Adobe Stock | Kinek00

Śledzie moczy się, gotuje wywar z przyprawami, a następnie łączy wszystkie składniki. Zupa powinna się chłodzić przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe, najlepiej matias,
  • 2 cebule,
  • 500 ml śmietany,
  • 4 ziemniaki,
  • koperek do dekoracji,

Zalewa do śledzi:

  • 3 szklanki wrzącej wody,
  • pół szklanki octu,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 7 ziaren angielskiego ziela,
  • 3 listki laurowe,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę wlej do garnka i zagotuj wraz z przyprawami, dodając na koniec ocet.
  2. Zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia.
  3. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do pojemnika.
  4. Cebulę pokrój w pióra, sparz wrzątkiem, ostudź i dodaj do śledzi.
  5. Zalej całość przygotowaną marynatą, zamknij i odstaw do lodówki na 12 godzin.
  6. Po tym czasie przełóż śledzie do garnka lub do wazy.
  7. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
  8. Jogurt połącz ze śmietaną, dodaj do śledzi i dokładnie wymieszaj.
  9. Na środku talerza ułóż cząstki ugotowanych ziemniaków.
  10. Zalej śledziami ze śmietaną i posyp koperkiem.

Wigilijna zupa śledziowa Ewy Wachowicz jest już gotowa do jedzenia. Prosto, szybko, tanio i smacznie - tak można zjeść w czasie Świąt.

przepisobiad za 15 złśledzie
Wybrane dla Ciebie