Kujawskie gospodynie ze śledzi robią rosopitę. Przepis przekazują z pokolenia na pokolenie

Kuchnie regionalne bazują najczęściej na prostych, dostępnych i niedrogich produktach. Nie inaczej jest też w przypadku kujawskiej rosopity, czyli śledziowej zupy serwowanej na zimno.

Rosopita - PysznościRosopita - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rosopitę serwuje się najczęściej w czasie Adwentu, w Wielki Piątek oraz w Środę Popielcową, w okresie Wielkiego Postu i na Wigilię. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od dwóch cech potrawy: rzadkiej konsystencji przypominającej rosół ("roso-") oraz sposobu jedzenia - częściej popijania niż jedzenia łyżką ("-pita", "-pitka"). Rosopita wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Rosopita - kujawska zupa śledziowa

Rosopita, określana też mianem rosopitki lub zupy śledziowej, to potrawa o długiej historii, sięgająca korzeniami chłopskich kuchni Kujaw. Jak na danie regionalne przystało, bazuje na prostych i tanich składnikach. Aby była bardziej sycąca, serwuje się ją w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.

Zupa śledziowa
Zupa śledziowa © Adobe Stock | "Olesia Berlezova alesa@meta.ua"

Choć rosopita nadal przygotowywana jest w niektórych domach na Kujawach, jej znajomość ogranicza się do pewnych regionów (okolice Bądkowa, Włocławka, Radziejowa, Lubrańca, Izbicy Kujawskiej). Przepis przekazywany był ustnie z pokolenia na pokolenie, a dopiero w 2011 roku został udokumentowany w książce Grażyny Szelągowskiej "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego".

Składniki:

  • 4 płaty śledzi wymoczonych śledzi,
  • 1 duża cebula,
  • 1 l wody,
  • 250 ml śmietany 12 proc.,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie wystudź.
  2. Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem.
  3. Do wystudzonej wody z przyprawami dodaj cebulę, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Odlej ½ szklanki marynaty do miski i dodaj do niej śmietanę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do pozostałej marynaty.
  5. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Wymoczone śledzie pokrój na kawałki i dodaj do przygotowanej zupy.
  7. Rosopitę odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.

Rosopitę podawaj na zimno ze świeżo ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀