Kujawskie gospodynie ze śledzi robią rosopitę. Przepis przekazują z pokolenia na pokolenie

Kuchnie regionalne bazują najczęściej na prostych, dostępnych i niedrogich produktach. Nie inaczej jest też w przypadku kujawskiej rosopity, czyli śledziowej zupy serwowanej na zimno.

Rosopita - PysznościRosopita - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rosopitę serwuje się najczęściej w czasie Adwentu, w Wielki Piątek oraz w Środę Popielcową, w okresie Wielkiego Postu i na Wigilię. Nazwa prawdopodobnie wywodzi się od dwóch cech potrawy: rzadkiej konsystencji przypominającej rosół ("roso-") oraz sposobu jedzenia - częściej popijania niż jedzenia łyżką ("-pita", "-pitka"). Rosopita wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Rosopita - kujawska zupa śledziowa

Rosopita, określana też mianem rosopitki lub zupy śledziowej, to potrawa o długiej historii, sięgająca korzeniami chłopskich kuchni Kujaw. Jak na danie regionalne przystało, bazuje na prostych i tanich składnikach. Aby była bardziej sycąca, serwuje się ją w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.

Zupa śledziowa
Zupa śledziowa © Adobe Stock | "Olesia Berlezova alesa@meta.ua"

Choć rosopita nadal przygotowywana jest w niektórych domach na Kujawach, jej znajomość ogranicza się do pewnych regionów (okolice Bądkowa, Włocławka, Radziejowa, Lubrańca, Izbicy Kujawskiej). Przepis przekazywany był ustnie z pokolenia na pokolenie, a dopiero w 2011 roku został udokumentowany w książce Grażyny Szelągowskiej "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego".

Składniki:

  • 4 płaty śledzi wymoczonych śledzi,
  • 1 duża cebula,
  • 1 l wody,
  • 250 ml śmietany 12 proc.,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka octu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie wystudź.
  2. Cebulę pokrój w piórka i sparz wrzątkiem.
  3. Do wystudzonej wody z przyprawami dodaj cebulę, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Odlej ½ szklanki marynaty do miski i dodaj do niej śmietanę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj do pozostałej marynaty.
  5. Ponownie dokładnie wymieszaj.
  6. Wymoczone śledzie pokrój na kawałki i dodaj do przygotowanej zupy.
  7. Rosopitę odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.

Rosopitę podawaj na zimno ze świeżo ugotowanymi ziemniakami w mundurkach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej