PrzepisKuchnia polskaW Poznaniu wołają na nie szagówki. Reszta Polski zna je jednak pod inną nazwą

W Poznaniu wołają na nie szagówki. Reszta Polski zna je jednak pod inną nazwą

Szagówki - Pyszności
Szagówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.02.2024 12:06, aktualizacja: 30.04.2024 12:05

Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. Jedną z potraw, którą zajadają się poznaniacy są szagówki. Chociaż nazwa brzmi co najmniej niestandardowo, to kryje się pod nią doskonale znane w całej Polsce danie.

Kuchnia regionalna potrafi zaskakiwać przede wszystkim tych, którzy nie znają lokalnej gwary. Zamawiając w restauracji szagówki przed oczami mamy jedynie znaki zapytania. Okazuje się jednak, że poznaniacy znaleźli swój sposób na nazwanie... kopytek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szagówki - kopytka po poznańsku

Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i serwuje w towarzystwie mięsnych sosów lub posypki z podsmażonej bułki tartej. Świetnie zastępują gotowane ziemniaki - kopytka kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nazwa "szagówka" wywodzi się od wyrażenia "na szagę", co oznacza "na ukos" i nawiązuje do sposobu krojenia wałków z ciasta na mniejsze kopytka. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy ugotować ziemniaki, zagnieść ciasto i uformować kopytka.

Kopytka
Kopytka© Pixabay

Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Świetnie sprawdzi się też dodatek mąki ziemniaczanej. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C, ponieważ zawierają najwięcej skrobii.

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków,
  • 50 gramów mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Powinny gotować się ok. 30 minut.
  2. Wyjmij ugotowane ziemniaki z wody i obierz je.
  3. Przeciśnij ziemniaki przez praskę do miski.
  4. Do ugniecionych ziemniaków dodaj jajko, mąkę i szczyptę soli.
  5. Zagnieć gładkie ciasto.
  6. Uformuj z ciasta wałki o grubości około 10 cm.
  7. Za pomocą tępej strony noża pokrój wałki na ukos, tworząc kluski.
  8. Zagotuj osoloną wodę w garnku.
  9. Włóż kluski do gotującej się wody i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe szagówki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. gulaszem, sosem grzybowym lub koperkiem i skwarkami. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także