W Poznaniu wołają na nie szagówki. Reszta Polski zna je jednak pod inną nazwą

Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. Jedną z potraw, którą zajadają się poznaniacy są szagówki. Chociaż nazwa brzmi co najmniej niestandardowo, to kryje się pod nią doskonale znane w całej Polsce danie.

Szagówki - PysznościSzagówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia regionalna potrafi zaskakiwać przede wszystkim tych, którzy nie znają lokalnej gwary. Zamawiając w restauracji szagówki przed oczami mamy jedynie znaki zapytania. Okazuje się jednak, że poznaniacy znaleźli swój sposób na nazwanie... kopytek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Szagówki - kopytka po poznańsku

Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i serwuje w towarzystwie mięsnych sosów lub posypki z podsmażonej bułki tartej. Świetnie zastępują gotowane ziemniaki - kopytka kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nazwa "szagówka" wywodzi się od wyrażenia "na szagę", co oznacza "na ukos" i nawiązuje do sposobu krojenia wałków z ciasta na mniejsze kopytka. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy ugotować ziemniaki, zagnieść ciasto i uformować kopytka.

Kopytka
Kopytka © Pixabay

Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Świetnie sprawdzi się też dodatek mąki ziemniaczanej. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C, ponieważ zawierają najwięcej skrobii.

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków,
  • 50 gramów mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Powinny gotować się ok. 30 minut.
  2. Wyjmij ugotowane ziemniaki z wody i obierz je.
  3. Przeciśnij ziemniaki przez praskę do miski.
  4. Do ugniecionych ziemniaków dodaj jajko, mąkę i szczyptę soli.
  5. Zagnieć gładkie ciasto.
  6. Uformuj z ciasta wałki o grubości około 10 cm.
  7. Za pomocą tępej strony noża pokrój wałki na ukos, tworząc kluski.
  8. Zagotuj osoloną wodę w garnku.
  9. Włóż kluski do gotującej się wody i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe szagówki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. gulaszem, sosem grzybowym lub koperkiem i skwarkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀