W Poznaniu wołają na nie szagówki. Reszta Polski zna je jednak pod inną nazwą
Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. Jedną z potraw, którą zajadają się poznaniacy są szagówki. Chociaż nazwa brzmi co najmniej niestandardowo, to kryje się pod nią doskonale znane w całej Polsce danie.
22.02.2024 | aktual.: 30.04.2024 12:05
Kuchnia regionalna potrafi zaskakiwać przede wszystkim tych, którzy nie znają lokalnej gwary. Zamawiając w restauracji szagówki przed oczami mamy jedynie znaki zapytania. Okazuje się jednak, że poznaniacy znaleźli swój sposób na nazwanie... kopytek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szagówki - kopytka po poznańsku
Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i serwuje w towarzystwie mięsnych sosów lub posypki z podsmażonej bułki tartej. Świetnie zastępują gotowane ziemniaki - kopytka kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nazwa "szagówka" wywodzi się od wyrażenia "na szagę", co oznacza "na ukos" i nawiązuje do sposobu krojenia wałków z ciasta na mniejsze kopytka. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy ugotować ziemniaki, zagnieść ciasto i uformować kopytka.
Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Świetnie sprawdzi się też dodatek mąki ziemniaczanej. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C, ponieważ zawierają najwięcej skrobii.
Składniki:
- 500 gramów ziemniaków,
- 50 gramów mąki pszennej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Powinny gotować się ok. 30 minut.
- Wyjmij ugotowane ziemniaki z wody i obierz je.
- Przeciśnij ziemniaki przez praskę do miski.
- Do ugniecionych ziemniaków dodaj jajko, mąkę i szczyptę soli.
- Zagnieć gładkie ciasto.
- Uformuj z ciasta wałki o grubości około 10 cm.
- Za pomocą tępej strony noża pokrój wałki na ukos, tworząc kluski.
- Zagotuj osoloną wodę w garnku.
- Włóż kluski do gotującej się wody i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe szagówki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. gulaszem, sosem grzybowym lub koperkiem i skwarkami. Smacznego!