W Poznaniu wołają na nie szagówki. Reszta Polski zna je jednak pod inną nazwą

Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. Jedną z potraw, którą zajadają się poznaniacy są szagówki. Chociaż nazwa brzmi co najmniej niestandardowo, to kryje się pod nią doskonale znane w całej Polsce danie.

Szagówki - PysznościSzagówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kuchnia regionalna potrafi zaskakiwać przede wszystkim tych, którzy nie znają lokalnej gwary. Zamawiając w restauracji szagówki przed oczami mamy jedynie znaki zapytania. Okazuje się jednak, że poznaniacy znaleźli swój sposób na nazwanie... kopytek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Szagówki - kopytka po poznańsku

Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków i serwuje w towarzystwie mięsnych sosów lub posypki z podsmażonej bułki tartej. Świetnie zastępują gotowane ziemniaki - kopytka kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Nazwa "szagówka" wywodzi się od wyrażenia "na szagę", co oznacza "na ukos" i nawiązuje do sposobu krojenia wałków z ciasta na mniejsze kopytka. Przepis jest banalnie prosty - wystarczy ugotować ziemniaki, zagnieść ciasto i uformować kopytka.

Kopytka
Kopytka © Pixabay

Jeśli masa jest za rzadka, dodaj więcej mąki. Świetnie sprawdzi się też dodatek mąki ziemniaczanej. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C, ponieważ zawierają najwięcej skrobii.

Składniki:

  • 500 gramów ziemniaków,
  • 50 gramów mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Powinny gotować się ok. 30 minut.
  2. Wyjmij ugotowane ziemniaki z wody i obierz je.
  3. Przeciśnij ziemniaki przez praskę do miski.
  4. Do ugniecionych ziemniaków dodaj jajko, mąkę i szczyptę soli.
  5. Zagnieć gładkie ciasto.
  6. Uformuj z ciasta wałki o grubości około 10 cm.
  7. Za pomocą tępej strony noża pokrój wałki na ukos, tworząc kluski.
  8. Zagotuj osoloną wodę w garnku.
  9. Włóż kluski do gotującej się wody i gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe szagówki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. gulaszem, sosem grzybowym lub koperkiem i skwarkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟