Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami

Mazurskie farszynki to tradycyjne danie kuchni mazurskiej, które cieszy się ostatnio dużą popularnością w całej Polsce. Są to kotlety ziemniaczane z farszem na bazie mięsa mielonego i jajek na twardo. Sycące i pyszne, stanowią doskonały pomysł na obiad. Przygotujcie od razu podwójną porcję!

Zamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkamiZamiast placków ziemniaczanych, serwuję mazurskie farszynki. Tak pyszne, że nie nadążam z dokładkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W dzisiejszych czasach, choć otoczeni jesteśmy kulinarnym bogactwem z całego świata, polska kuchnia regionalna staje się często zapomnianym skarbem. Mimo że uwielbiamy włoską pizzę, indyjskie curry czy japońskie sushi, nie warto zapominać o smakach, które skrywają się tuż obok. Przykładem niezwykle smacznego dania są mazurskie farszynki. Warto przyjrzeć się bliżej temu przepisowi, który z pewnością podbije serca smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podać łopatkę w jesiennym wydaniu? Mamy na to sprawdzony sposób

Mazurskie farszynki to rodzaj kotletów ziemniaczanych, które kryją w sobie soczysty farsz oparty na mięsie mielonym i jajkach na twardo. To nie tylko sycące, ale również energetyczne danie, doskonałe na obiad czy kolację. Długo po spożyciu tych pyszności nie odczujecie głodu. Moja rodzina je pokochała i zawsze prosi o dokładkę.

Mazurskie farszynki: tradycyjny przepis na sycące i pyszne kotlety

Smak i aromat mazurskich farszynek zawdzięczają połączeniu kilku składników o wyrazistych smakach. Ziemniaki nadają im charakterystyczną sytość i kremową konsystencję. Mięso mielone dodaje smaku i białka. Jajka sprawiają, że ciasto jest bardziej spójne i nie rozpada się podczas smażenia. A cebula i przyprawy nadają farszynkom wyrazistego aromatu.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • smalec lub olej (do smażenia),
  • majeranek (opcjonalnie do mięsa).

Przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgniatam na gładkie purée. Po przestygnięciu dodaję do niego dwa surowe jajka, łyżkę mąki, dosolić do smaku i zagniatam na jednolitą masę.
  2. Następnie gotuję dwa jajka na twardo oraz smażę mięso z cebulą, doprawiając je solą, pieprzem i ewentualnie majerankiem. Po ostudzeniu składniki nadzienia łączę ze sobą – mielimy je przez maszynkę lub drobno siekamy.
  3. Z ziemniaczanej masy formuję kulki, a następnie rozgniatając je, tworzę placki. Do każdego z placków dodaję po łyżce nadzienia i zamykam ciastem, formując smaczne kotlety.
  4. Następnie smażę je na rozgrzanym oleju lub smalcu z obu stron, aż uzyskają rumiany kolor.

Oto kilka propozycji podania mazurskich farszynek:

  • Jako samodzielne danie z dodatkiem surówki lub sałatki.
  • Jako dodatek do rosołu lub zupy.
  • W towarzystwie ulubionego sosu np. pomidorowego lub śmietanowego.
  • W formie zapiekanki z dodatkiem sera i warzyw.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej