Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!
Z tym przepisem dosłownie z kilku składników przygotujesz genialną przekąskę na ciepło. Cała rodzina będzie zachwycona i z pewnością poprosi o dokładną recepturę.
23.01.2024 | aktual.: 24.01.2024 18:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ser, to jeden z tych składników, który cieszy się ogromną popularnością praktycznie w każdej kuchni świata. A, że na rynku mamy całą masę pysznych serów do wyboru, zawsze można na ich bazie przygotować coś ciekawego i smacznego jednocześnie.
I tak będzie też i tym razem. A wszystko to za sprawą ekspresowego przepisu na smaczną przekąskę na ciepło. Powstanie ona na bazie kultowej fety, którą należy otulić genialnym ciastem filo z dodatkami. Potem tylko krótka wizyta w piekarniku i mamy to!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczy połączyć delikatne ciasto filo i kremową fetę, aby wyczarować w swojej kuchni pyszny posiłek dla całej rodziny
Składniki:
- 200 g fety,
- 1/2 pęczka koperku,
- pieprz do smaku,
- 2 arkusze ciasta filo,
- olej roślinny do polania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pocięcia ciasta filo na mniejsze kawałki. Mają mieć one kształt prostokąta. Pojedynczy arkusz ciasta układam następnie na desce do krojenia, po czym delikatnie polewam go olejem.
Tłuszcz rozprowadzam po całej powierzchni ciasta przy pomocy kuchennego pędzelka. Dzięki temu gadżetowi robię to w szybki i prosty sposób.
Krok 2. Arkusz ciasta filo z dodatkiem oleju doprawiam do smaku pieprzem. Następnie na całej powierzchni rozsypuję posiekany drobno świeży koperek.
Tak przygotowaną konstrukcję przykrywam kolejnym arkuszem ciasta filo, po czym ponownie używam oleju, aby zwilżyć drugi kawałek ciasta.
Krok 3. Następnie biorę do ręki kostkę fety i układam ją na krawędzi krótszego boku w centralnej części. Ostrożnie zaczynam zawijać fetę w ciasto. Wystające końcówki ciasta składam w taki sposób, aby znalazły się bezpośrednio pod kostką sera.
Krok 4. Tak przygotowane przekąski przekładam następnie do formy do pieczenia. Oczywiście wcześniej wykładam ją papierem do pieczenia.
Po raz kolejny używam oleju i delikatnie rozprowadzam go na każdej przekąsce. Nie zapominam też o dodatkowej porcji pieprzu. Dopiero w takim wydaniu wkładam ciasto z serową zawartością do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Serowe niespodzianki serwuję na ciepło z dodatkiem miodu i posiekanych orzechów włoskich. Smacznego!