WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Z tym przepisem dosłownie z kilku składników przygotujesz genialną przekąskę na ciepło. Cała rodzina będzie zachwycona i z pewnością poprosi o dokładną recepturę.

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Ser, to jeden z tych składników, który cieszy się ogromną popularnością praktycznie w każdej kuchni świata. A, że na rynku mamy całą masę pysznych serów do wyboru, zawsze można na ich bazie przygotować coś ciekawegosmacznego jednocześnie. 

I tak będzie też i tym razem. A wszystko to za sprawą ekspresowego przepisu na smaczną przekąskę na ciepło. Powstanie ona na bazie kultowej fety, którą należy otulić genialnym ciastem filo z dodatkami. Potem tylko krótka wizyta w piekarniku i mamy to!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Wystarczy połączyć delikatne ciasto filo i kremową fetę, aby wyczarować w swojej kuchni pyszny posiłek dla całej rodziny

Składniki:

  • 200 g fety,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • pieprz do smaku,
  • 2 arkusze ciasta filo,
  • olej roślinny do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od pocięcia ciasta filo na mniejsze kawałki. Mają mieć one kształt prostokąta. Pojedynczy arkusz ciasta układam następnie na desce do krojenia, po czym delikatnie polewam go olejem

Do przygotowania przekąski przyda się pędzelek kuchenny
Do przygotowania przekąski przyda się pędzelek kuchenny © Licencjodawca | Pyszności

Tłuszcz rozprowadzam po całej powierzchni ciasta przy pomocy kuchennego pędzelka. Dzięki temu gadżetowi robię to w szybki i prosty sposób.

Krok 2. Arkusz ciasta filo z dodatkiem oleju doprawiam do smaku pieprzem. Następnie na całej powierzchni rozsypuję posiekany drobno świeży koperek

Do przepisu wykorzystuję m.in. świeży koperek
Do przepisu wykorzystuję m.in. świeży koperek © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną konstrukcję przykrywam kolejnym arkuszem ciasta filo, po czym ponownie używam oleju, aby zwilżyć drugi kawałek ciasta. 

Krok 3. Następnie biorę do ręki kostkę fety i układam ją na krawędzi krótszego boku w centralnej części. Ostrożnie zaczynam zawijać fetę w ciasto. Wystające końcówki ciasta składam w taki sposób, aby znalazły się bezpośrednio pod kostką sera

Kostkę fety otulam dokładnie ciastem filo
Kostkę fety otulam dokładnie ciastem filo © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane przekąski przekładam następnie do formy do pieczenia. Oczywiście wcześniej wykładam ją papierem do pieczenia.

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Po raz kolejny używam oleju i delikatnie rozprowadzam go na każdej przekąsce. Nie zapominam też o dodatkowej porcji pieprzu. Dopiero w takim wydaniu wkładam ciasto z serową zawartością do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 5. Serowe niespodzianki serwuję na ciepło z dodatkiem mioduposiekanych orzechów włoskich. Smacznego!

Prawdziwe pyszności!
Prawdziwe pyszności! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze