Delikatne i mięciutkie pączki na kefirze. Zrobisz w zaledwie 20 minut

Zbliżający się Tłusty Czwartek i trwający karnawał to czas, aby bezkarnie zajadać się słodkimi pączkami. Pyszną propozycją są małe pączusie na kefirze. Robi się je błyskawicznie, smakują po prostu pysznie, są lekkie i miękkie.

Mini pączkiMini pączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Uwielbiam pączki w różnym wydaniu i chętnie próbuję nowych przepisów na te słodkości. Moim hitem są małe pączusie przygotowywane na kefirze. Puszystość zapewnia im soda, dzięki czemu nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta. Ekspresowy i prosty przepis świetnie sprawdzi się, gdy wpaść mają niespodziewani goście lub gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Pączki na kefirze

Pączki na kefirze są puszyste i lekkie, jak obłoczki, dzięki dodatkowi sody. Nie absorbują również nadmiernie tłuszczu podczas smażenia, dzięki dodatkowi niewielkiej ilości spirytusu. Alkohol ten ulatnia się podczas procesu smażenia, więc nie musisz się martwić, że nie poprowadzisz później samochodu.

Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi!
Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi! © Pixabay | Davie Bicker

Z zewnątrz przypominają nieco oponki serowe, ponieważ przed smażeniem wykonujemy niewielką dziurkę w środku, co pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła w trakcie procesu smażenia, co z kolei sprzyja ładnemu wzrostowi pączków na patelni.

Składniki:

  • 250 ml kefiru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 450 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej miski wlewam kefir, dodaję cukier wanilinowy, jajko, szczyptę soli i całość miksuję. Masa powinna się dobrze napowietrzyć.
  2. Dodaję sodę oczyszczoną, olej oraz spirytus i delikatnie mieszam.
  3. Mąkę przesiewam do miski i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Powinno być dość klejące.
  4. Masę dzielę na dwie części. Rozwałkowuję każdą z nich na grubość ok. 1 cm. Robię to na blacie podsypanym mąką.
  5. Przy pomocy szklanki wycinam koła. W każdym kole wycinam małe kółeczko, na przykład końcówką szklanej butelki po aromacie lub szeroką słomką.
  6. Na głęboką patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
  7. Smażę pączki z obu stron, aż się zarumienią.
  8. Po zdjęciu z patelni odkładam pączki na ręcznik papierowy, aby pochłoną nadmiar tłuszczu.

Przestudzone pączki dekoruję cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej