Delikatne i mięciutkie pączki na kefirze. Zrobisz w zaledwie 20 minut

Zbliżający się Tłusty Czwartek i trwający karnawał to czas, aby bezkarnie zajadać się słodkimi pączkami. Pyszną propozycją są małe pączusie na kefirze. Robi się je błyskawicznie, smakują po prostu pysznie, są lekkie i miękkie.

Mini pączkiMini pączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Uwielbiam pączki w różnym wydaniu i chętnie próbuję nowych przepisów na te słodkości. Moim hitem są małe pączusie przygotowywane na kefirze. Puszystość zapewnia im soda, dzięki czemu nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta. Ekspresowy i prosty przepis świetnie sprawdzi się, gdy wpaść mają niespodziewani goście lub gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta przekąska nie dość, że łączy w sobie genialne smaki, to jeszcze robi się praktycznie sama!

Pączki na kefirze

Pączki na kefirze są puszyste i lekkie, jak obłoczki, dzięki dodatkowi sody. Nie absorbują również nadmiernie tłuszczu podczas smażenia, dzięki dodatkowi niewielkiej ilości spirytusu. Alkohol ten ulatnia się podczas procesu smażenia, więc nie musisz się martwić, że nie poprowadzisz później samochodu.

Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi!
Z tego przepisu oponki wyjdą każdemu, nawet początkującemu cukiernikowi! © Pixabay | Davie Bicker

Z zewnątrz przypominają nieco oponki serowe, ponieważ przed smażeniem wykonujemy niewielką dziurkę w środku, co pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła w trakcie procesu smażenia, co z kolei sprzyja ładnemu wzrostowi pączków na patelni.

Składniki:

  • 250 ml kefiru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 450 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej miski wlewam kefir, dodaję cukier wanilinowy, jajko, szczyptę soli i całość miksuję. Masa powinna się dobrze napowietrzyć.
  2. Dodaję sodę oczyszczoną, olej oraz spirytus i delikatnie mieszam.
  3. Mąkę przesiewam do miski i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Powinno być dość klejące.
  4. Masę dzielę na dwie części. Rozwałkowuję każdą z nich na grubość ok. 1 cm. Robię to na blacie podsypanym mąką.
  5. Przy pomocy szklanki wycinam koła. W każdym kole wycinam małe kółeczko, na przykład końcówką szklanej butelki po aromacie lub szeroką słomką.
  6. Na głęboką patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
  7. Smażę pączki z obu stron, aż się zarumienią.
  8. Po zdjęciu z patelni odkładam pączki na ręcznik papierowy, aby pochłoną nadmiar tłuszczu.

Przestudzone pączki dekoruję cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu