Delikatne i mięciutkie pączki na kefirze. Zrobisz w zaledwie 20 minut
Zbliżający się Tłusty Czwartek i trwający karnawał to czas, aby bezkarnie zajadać się słodkimi pączkami. Pyszną propozycją są małe pączusie na kefirze. Robi się je błyskawicznie, smakują po prostu pysznie, są lekkie i miękkie.
21.01.2024 10:45
Uwielbiam pączki w różnym wydaniu i chętnie próbuję nowych przepisów na te słodkości. Moim hitem są małe pączusie przygotowywane na kefirze. Puszystość zapewnia im soda, dzięki czemu nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta. Ekspresowy i prosty przepis świetnie sprawdzi się, gdy wpaść mają niespodziewani goście lub gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki na kefirze
Pączki na kefirze są puszyste i lekkie, jak obłoczki, dzięki dodatkowi sody. Nie absorbują również nadmiernie tłuszczu podczas smażenia, dzięki dodatkowi niewielkiej ilości spirytusu. Alkohol ten ulatnia się podczas procesu smażenia, więc nie musisz się martwić, że nie poprowadzisz później samochodu.
Z zewnątrz przypominają nieco oponki serowe, ponieważ przed smażeniem wykonujemy niewielką dziurkę w środku, co pozwala na równomierne rozprowadzenie ciepła w trakcie procesu smażenia, co z kolei sprzyja ładnemu wzrostowi pączków na patelni.
Składniki:
- 250 ml kefiru,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 450 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Do wysokiej miski wlewam kefir, dodaję cukier wanilinowy, jajko, szczyptę soli i całość miksuję. Masa powinna się dobrze napowietrzyć.
- Dodaję sodę oczyszczoną, olej oraz spirytus i delikatnie mieszam.
- Mąkę przesiewam do miski i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Powinno być dość klejące.
- Masę dzielę na dwie części. Rozwałkowuję każdą z nich na grubość ok. 1 cm. Robię to na blacie podsypanym mąką.
- Przy pomocy szklanki wycinam koła. W każdym kole wycinam małe kółeczko, na przykład końcówką szklanej butelki po aromacie lub szeroką słomką.
- Na głęboką patelnię wlewam olej i rozgrzewam.
- Smażę pączki z obu stron, aż się zarumienią.
- Po zdjęciu z patelni odkładam pączki na ręcznik papierowy, aby pochłoną nadmiar tłuszczu.
Przestudzone pączki dekoruję cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!