Kuzynka dała mi przepis na szybkie pączki. Z dodatkiem warzywa są smaczniejsze i zdrowsze

W tłusty czwartek każdy lubi zajadać się pączkami. Jednak wyrabianie ciasta drożdżowego i czekanie aż wyrośnie, może być zbyt czasochłonne. Na szczęście jest prosty sposób, aby przygotować pyszne pączki bez wysiłku.

Smażone pączki z dodatkiem tartego warzywaSmażone pączki z dodatkiem tartego warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 2ragon
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś wielbicielem pączków, ale nie masz cierpliwości na tradycyjne wyrabianie ciasta drożdżowego, mam dla ciebie idealne rozwiązanie. Oto przepis na szybkie pączki z niecodziennym dodatkiem, który sprawi, że będą smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się smakiem karnawału bez zbędnego czekania. Ten przepis zdradziła mi moja kuzynka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Smak i zdrowy skład pączków

Gniazdka marchewkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Są równie pyszne, ale znacznie szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Co więcej, dodatek marchewki sprawia, że są one również nieco zdrowsze. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Wspomaga również pracę układu pokarmowego i odpornościowego.

Jak zrobić szybkie gniazdka marchewkowe?

Przepis dostałem od mojej kuzynki, ale jest świetny. Gniazdka marchewkowe robi się naprawdę szybko. W dodatku są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż tradycyjne pączki.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka,
  • 4 jajka (rozmiar L),
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 szklanka wody,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny i cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wlewam wodę do garnka z grubym dnem, dodaję masło i doprowadzam do wrzenia. Stopniowo wsypuję partiami mąkę, mieszając ciągle, aż powstaje jednolite, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od ścianek garnka. Dodaję odrobinę soli. Odstawiam gotowe ciasto parzone do ostygnięcia.
  2. Następnie obieram marchew i trę ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaję marchew do wystudzonego ciasta, razem z jajkami i ucieram mikserem na gładką masę.
  3. Przelewam ciasto parzone z marchewką do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego, wykonując nacięcie w rogu. W międzyczasie rozgrzewam olej w garnku. Wyciskam z ciasta niewielkie kółka na papierze do pieczenia, a następnie wrzucam je na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili gniazdka odchodzą od papieru, wystarczy go ściągnąć i obrócić pączki na drugą stronę.
  4. Na koniec odsączam gotowe gniazdka marchewkowe na ręczniku papierowym i pozostawiam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowuję szybki lukier z soku z cytryny i cukru pudru, polewając nim pączki.

Jeśli szukasz przepisu na szybkie i smaczne pączki, które będą też zdrowsze niż tradycyjne, to koniecznie wypróbuj przepis mojej kuzynki. Gwarantuję, że zachwycisz się ich smakiem i aromatem.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości