Kuzynka dała mi przepis na szybkie pączki. Z dodatkiem warzywa są smaczniejsze i zdrowsze
W tłusty czwartek każdy lubi zajadać się pączkami. Jednak wyrabianie ciasta drożdżowego i czekanie aż wyrośnie, może być zbyt czasochłonne. Na szczęście jest prosty sposób, aby przygotować pyszne pączki bez wysiłku.
20.01.2024 | aktual.: 16.03.2024 14:59
Jeśli jesteś wielbicielem pączków, ale nie masz cierpliwości na tradycyjne wyrabianie ciasta drożdżowego, mam dla ciebie idealne rozwiązanie. Oto przepis na szybkie pączki z niecodziennym dodatkiem, który sprawi, że będą smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się smakiem karnawału bez zbędnego czekania. Ten przepis zdradziła mi moja kuzynka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smak i zdrowy skład pączków
Gniazdka marchewkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Są równie pyszne, ale znacznie szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Co więcej, dodatek marchewki sprawia, że są one również nieco zdrowsze. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Wspomaga również pracę układu pokarmowego i odpornościowego.
Jak zrobić szybkie gniazdka marchewkowe?
Przepis dostałem od mojej kuzynki, ale jest świetny. Gniazdka marchewkowe robi się naprawdę szybko. W dodatku są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż tradycyjne pączki.
Składniki:
- 1 średnia marchewka,
- 4 jajka (rozmiar L),
- 100 g masła,
- 200 g mąki tortowej,
- 1 szklanka wody,
- olej do smażenia,
- sok z cytryny i cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wlewam wodę do garnka z grubym dnem, dodaję masło i doprowadzam do wrzenia. Stopniowo wsypuję partiami mąkę, mieszając ciągle, aż powstaje jednolite, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od ścianek garnka. Dodaję odrobinę soli. Odstawiam gotowe ciasto parzone do ostygnięcia.
- Następnie obieram marchew i trę ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaję marchew do wystudzonego ciasta, razem z jajkami i ucieram mikserem na gładką masę.
- Przelewam ciasto parzone z marchewką do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego, wykonując nacięcie w rogu. W międzyczasie rozgrzewam olej w garnku. Wyciskam z ciasta niewielkie kółka na papierze do pieczenia, a następnie wrzucam je na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili gniazdka odchodzą od papieru, wystarczy go ściągnąć i obrócić pączki na drugą stronę.
- Na koniec odsączam gotowe gniazdka marchewkowe na ręczniku papierowym i pozostawiam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowuję szybki lukier z soku z cytryny i cukru pudru, polewając nim pączki.
Jeśli szukasz przepisu na szybkie i smaczne pączki, które będą też zdrowsze niż tradycyjne, to koniecznie wypróbuj przepis mojej kuzynki. Gwarantuję, że zachwycisz się ich smakiem i aromatem.