InspiracjeKuzynka dała mi przepis na szybkie pączki. Z dodatkiem warzywa są smaczniejsze i zdrowsze

Kuzynka dała mi przepis na szybkie pączki. Z dodatkiem warzywa są smaczniejsze i zdrowsze

W tłusty czwartek każdy lubi zajadać się pączkami. Jednak wyrabianie ciasta drożdżowego i czekanie aż wyrośnie, może być zbyt czasochłonne. Na szczęście jest prosty sposób, aby przygotować pyszne pączki bez wysiłku.

Smażone pączki z dodatkiem tartego warzywa
Smażone pączki z dodatkiem tartego warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 2ragon

20.01.2024 | aktual.: 16.03.2024 14:59

Jeśli jesteś wielbicielem pączków, ale nie masz cierpliwości na tradycyjne wyrabianie ciasta drożdżowego, mam dla ciebie idealne rozwiązanie. Oto przepis na szybkie pączki z niecodziennym dodatkiem, który sprawi, że będą smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się smakiem karnawału bez zbędnego czekania. Ten przepis zdradziła mi moja kuzynka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak i zdrowy skład pączków

Gniazdka marchewkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Są równie pyszne, ale znacznie szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Co więcej, dodatek marchewki sprawia, że są one również nieco zdrowsze. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Wspomaga również pracę układu pokarmowego i odpornościowego.

Jak zrobić szybkie gniazdka marchewkowe?

Przepis dostałem od mojej kuzynki, ale jest świetny. Gniazdka marchewkowe robi się naprawdę szybko. W dodatku są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż tradycyjne pączki.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka,
  • 4 jajka (rozmiar L),
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 szklanka wody,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny i cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wlewam wodę do garnka z grubym dnem, dodaję masło i doprowadzam do wrzenia. Stopniowo wsypuję partiami mąkę, mieszając ciągle, aż powstaje jednolite, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od ścianek garnka. Dodaję odrobinę soli. Odstawiam gotowe ciasto parzone do ostygnięcia.
  2. Następnie obieram marchew i trę ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaję marchew do wystudzonego ciasta, razem z jajkami i ucieram mikserem na gładką masę.
  3. Przelewam ciasto parzone z marchewką do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego, wykonując nacięcie w rogu. W międzyczasie rozgrzewam olej w garnku. Wyciskam z ciasta niewielkie kółka na papierze do pieczenia, a następnie wrzucam je na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili gniazdka odchodzą od papieru, wystarczy go ściągnąć i obrócić pączki na drugą stronę.
  4. Na koniec odsączam gotowe gniazdka marchewkowe na ręczniku papierowym i pozostawiam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowuję szybki lukier z soku z cytryny i cukru pudru, polewając nim pączki.

Jeśli szukasz przepisu na szybkie i smaczne pączki, które będą też zdrowsze niż tradycyjne, to koniecznie wypróbuj przepis mojej kuzynki. Gwarantuję, że zachwycisz się ich smakiem i aromatem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pączkimarchewkaprzepis
Wybrane dla Ciebie