Kuzynka dała mi przepis na szybkie pączki. Z dodatkiem warzywa są smaczniejsze i zdrowsze

W tłusty czwartek każdy lubi zajadać się pączkami. Jednak wyrabianie ciasta drożdżowego i czekanie aż wyrośnie, może być zbyt czasochłonne. Na szczęście jest prosty sposób, aby przygotować pyszne pączki bez wysiłku.

Smażone pączki z dodatkiem tartego warzywaSmażone pączki z dodatkiem tartego warzywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | 2ragon
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś wielbicielem pączków, ale nie masz cierpliwości na tradycyjne wyrabianie ciasta drożdżowego, mam dla ciebie idealne rozwiązanie. Oto przepis na szybkie pączki z niecodziennym dodatkiem, który sprawi, że będą smaczniejsze i zdrowsze. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się smakiem karnawału bez zbędnego czekania. Ten przepis zdradziła mi moja kuzynka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadbaj o swoją odporność jeszcze dziś. Domowe shoty sprawdzą się w tej roli idealnie

Smak i zdrowy skład pączków

Gniazdka marchewkowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Są równie pyszne, ale znacznie szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Co więcej, dodatek marchewki sprawia, że są one również nieco zdrowsze. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem. Wspomaga również pracę układu pokarmowego i odpornościowego.

Jak zrobić szybkie gniazdka marchewkowe?

Przepis dostałem od mojej kuzynki, ale jest świetny. Gniazdka marchewkowe robi się naprawdę szybko. W dodatku są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż tradycyjne pączki.

Składniki:

  • 1 średnia marchewka,
  • 4 jajka (rozmiar L),
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 1 szklanka wody,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny i cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wlewam wodę do garnka z grubym dnem, dodaję masło i doprowadzam do wrzenia. Stopniowo wsypuję partiami mąkę, mieszając ciągle, aż powstaje jednolite, gładkie ciasto, które łatwo odchodzi od ścianek garnka. Dodaję odrobinę soli. Odstawiam gotowe ciasto parzone do ostygnięcia.
  2. Następnie obieram marchew i trę ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaję marchew do wystudzonego ciasta, razem z jajkami i ucieram mikserem na gładką masę.
  3. Przelewam ciasto parzone z marchewką do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego, wykonując nacięcie w rogu. W międzyczasie rozgrzewam olej w garnku. Wyciskam z ciasta niewielkie kółka na papierze do pieczenia, a następnie wrzucam je na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili gniazdka odchodzą od papieru, wystarczy go ściągnąć i obrócić pączki na drugą stronę.
  4. Na koniec odsączam gotowe gniazdka marchewkowe na ręczniku papierowym i pozostawiam do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowuję szybki lukier z soku z cytryny i cukru pudru, polewając nim pączki.

Jeśli szukasz przepisu na szybkie i smaczne pączki, które będą też zdrowsze niż tradycyjne, to koniecznie wypróbuj przepis mojej kuzynki. Gwarantuję, że zachwycisz się ich smakiem i aromatem.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo