Smażone gołąbki zawładnęły moją kuchnią. Już nie robię klasycznych

Gołąbki tradycyjnie podawane są w sosie pomidorowym lub duszone w kapuście. Jednak istnieje inny sposób na ich przygotowanie, który jest równie pyszny i aromatyczny. Mowa o smażonych gołąbkach z mięsem i ryżem.

Smażone gołąbki zawładnęły moją kuchnią. Już nie robię klasycznychSmażone gołąbki zawładnęły moją kuchnią. Już nie robię klasycznych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Popularne danie z kapusty doczekało się nowej interpretacji w mojej kuchni. Dzięki nietypowej obróbce termicznej zyskują nie tylko nowy wygląd, ale także wyjątkowy smak. Smażone gołąbki to innowacyjny sposób na cieszenie się ulubionym daniem w zupełnie nowym wydaniu. Poznaj sprawdzony przepis na kulinarne arcydzieło, które zawładnie twoim podniebieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Zalety smażonych gołąbków

Smażone gołąbki mają kilka zalet, które sprawiają, że warto je wypróbować. Po pierwsze, są one bardzo smaczne. Chrupiąca panierka doskonale komponuje się z delikatnym farszem z mięsa i ryżu. Po drugie, gołąbki smażone są znacznie szybsze w przygotowaniu, niż te duszone. Wystarczy kilkanaście minut, aby były gotowe do jedzenia. Po trzecie, smażone gołąbki są bardziej sycące niż te tradycyjne.

Przygotowanie smażonych gołąbków

Przygotowanie smażonych gołąbków jest bardzo proste. Wystarczy przygotować farsz z mięsa, ryżu i przypraw. Następnie zawinąć go w liście kapusty i obtoczyć w panierce z jajek i bułki tartej. Gołąbki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Składniki:

  • 0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 średnia cebula,
  • 0,5 kg ryżu,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek,
  • 4-5 jajek,
  • 12 liści kapusty,
  • bułka tarta.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż do miękkości, a następnie ostudź.
  2. Posiekaj średnią cebulę w kosteczkę i zeszklij na gorącym tłuszczu.
  3. Wymieszaj podsmażoną cebulę z mielonym wieprzowym, dodaj doprawiające składniki oraz ugotowany ryż, a na końcu dodaj jajko.
  4. Zawijaj farsz w zblanszowane liście kapusty, tworząc klasyczne gołąbki.
  5. W głębszej misce roztrzep jajka z pieprzem i solą.
  6. Maczaj gotowe gołąbki w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
  7. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Smażone gołąbki podawaj jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami, np. z sosem grzybowym, surówką lub ziemniakami.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej