Rozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składników
18.01.2024 10:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zimowe dni sprzyjają rozgrzewającym potrawom, a jedną z nich jest wyjątkowa zupa Ewy Wachowicz – ziemniaczana z czosnkiem. Koniecznie wypróbujcie jej przepis. Twoja rodzina będzie zachwycona.
Zupa ziemniaczana to danie znane i uwielbiane przez Polaków, ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbujcie tego prostego przepisu Ewy Wachowicz, który pozwoli wam przygotować aromatyczną i sycącą zupę z tanich składników. Odkryjcie, jak w nieco inny sposób zaadaptować ten klasyczny przepis na kulinarne arcydzieło.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rozgrzewająca Ewy Wachowicz – przepis
Ewa Wachowicz, znana z pasji do gotowania, proponuje nam wyjątkową zupę ziemniaczaną z czosnkiem, która idealnie sprawdzi się w zimowe dni. To danie, uwielbiane przez wielu, nie tylko smakuje wybornie, ale również dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.
Składniki:
- 2 główki czosnku polskiego,
- 1 cebula,
- 4 ziemniaki,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
- Odetnij ogonki z obu główek czosnku, nalej do środka oliwę (po 1 łyżce), zawijaj w folię aluminiową i piecz przez około 40 minut.
- Na rozgrzaną patelnię włóż łyżeczkę oliwy i dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij na małym ogniu.
- Do cebuli wyciśnij upieczony czosnek.
- Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem, smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml).
- Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Zdejmij z gazu i trzymaj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, aby składniki ładnie "doszły", a aromaty się połączyły.
- Zmiksuj, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml).
- Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przelej na talerz, posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj z grzankami. Możesz także posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem. Teraz możesz cieszyć się wyborną, rozgrzewającą zupą Ewy Wachowicz.
Jeśli poszukujecie prostego, ekonomicznego, a jednocześnie wybornego dania, zupa ziemniaczana z czosnkiem Ewy Wachowicz to strzał w dziesiątkę. Rozgrzewająca, sycąca i pełna aromatu - z pewnością zagości na waszym stole niejednokrotnie, zwłaszcza podczas zimowych wieczorów.