Rozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składników

Zimowe dni sprzyjają rozgrzewającym potrawom, a jedną z nich jest wyjątkowa zupa Ewy Wachowicz – ziemniaczana z czosnkiem. Koniecznie wypróbujcie jej przepis. Twoja rodzina będzie zachwycona.

Rozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składnikówRozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zupa ziemniaczana to danie znane i uwielbiane przez Polaków, ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbujcie tego prostego przepisu Ewy Wachowicz, który pozwoli wam przygotować aromatyczną i sycącą zupę z tanich składników. Odkryjcie, jak w nieco inny sposób zaadaptować ten klasyczny przepis na kulinarne arcydzieło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Zupa rozgrzewająca Ewy Wachowicz – przepis

Ewa Wachowicz, znana z pasji do gotowania, proponuje nam wyjątkową zupę ziemniaczaną z czosnkiem, która idealnie sprawdzi się w zimowe dni. To danie, uwielbiane przez wielu, nie tylko smakuje wybornie, ale również dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 główki czosnku polskiego,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 600 ml bulionu drobiowego,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Odetnij ogonki z obu główek czosnku, nalej do środka oliwę (po 1 łyżce), zawijaj w folię aluminiową i piecz przez około 40 minut.
  3. Na rozgrzaną patelnię włóż łyżeczkę oliwy i dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij na małym ogniu.
  4. Do cebuli wyciśnij upieczony czosnek.
  5. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem, smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml).
  6. Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Zdejmij z gazu i trzymaj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, aby składniki ładnie "doszły", a aromaty się połączyły.
  8. Zmiksuj, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml).
  9. Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przelej na talerz, posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
  10. Podawaj z grzankami. Możesz także posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem. Teraz możesz cieszyć się wyborną, rozgrzewającą zupą Ewy Wachowicz.

Jeśli poszukujecie prostego, ekonomicznego, a jednocześnie wybornego dania, zupa ziemniaczana z czosnkiem Ewy Wachowicz to strzał w dziesiątkę. Rozgrzewająca, sycąca i pełna aromatu - z pewnością zagości na waszym stole niejednokrotnie, zwłaszcza podczas zimowych wieczorów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej