PrzepisZupyRozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składników

Rozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składników

Rozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składników
Rozgrzewająca zupa Ewy Wachowicz smakuje wybornie. Zrobisz ją z tanich składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.01.2024 10:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zimowe dni sprzyjają rozgrzewającym potrawom, a jedną z nich jest wyjątkowa zupa Ewy Wachowicz – ziemniaczana z czosnkiem. Koniecznie wypróbujcie jej przepis. Twoja rodzina będzie zachwycona.

Zupa ziemniaczana to danie znane i uwielbiane przez Polaków, ale również prawdziwa uczta dla podniebienia. Spróbujcie tego prostego przepisu Ewy Wachowicz, który pozwoli wam przygotować aromatyczną i sycącą zupę z tanich składników. Odkryjcie, jak w nieco inny sposób zaadaptować ten klasyczny przepis na kulinarne arcydzieło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rozgrzewająca Ewy Wachowicz – przepis

Ewa Wachowicz, znana z pasji do gotowania, proponuje nam wyjątkową zupę ziemniaczaną z czosnkiem, która idealnie sprawdzi się w zimowe dni. To danie, uwielbiane przez wielu, nie tylko smakuje wybornie, ale również dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 główki czosnku polskiego,
  • 1 cebula,
  • 4 ziemniaki,
  • 600 ml bulionu drobiowego,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  2. Odetnij ogonki z obu główek czosnku, nalej do środka oliwę (po 1 łyżce), zawijaj w folię aluminiową i piecz przez około 40 minut.
  3. Na rozgrzaną patelnię włóż łyżeczkę oliwy i dodaj pokrojoną cebulę. Zeszklij na małym ogniu.
  4. Do cebuli wyciśnij upieczony czosnek.
  5. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wrzuć na patelnię z cebulą i czosnkiem, smaż na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas dolewając bulion (w sumie około 400 ml).
  6. Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Zdejmij z gazu i trzymaj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, aby składniki ładnie "doszły", a aromaty się połączyły.
  8. Zmiksuj, dolewając pozostałą część bulionu (około 200 ml).
  9. Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przelej na talerz, posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.
  10. Podawaj z grzankami. Możesz także posypać usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem. Teraz możesz cieszyć się wyborną, rozgrzewającą zupą Ewy Wachowicz.

Jeśli poszukujecie prostego, ekonomicznego, a jednocześnie wybornego dania, zupa ziemniaczana z czosnkiem Ewy Wachowicz to strzał w dziesiątkę. Rozgrzewająca, sycąca i pełna aromatu - z pewnością zagości na waszym stole niejednokrotnie, zwłaszcza podczas zimowych wieczorów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ewa wachowiczzupa ziemniaczanaprzepis