PrzepisDeseryEwa Wachowicz wykazała się sporym sprytem. Robi lany chrust w kilka chwil

Ewa Wachowicz wykazała się sporym sprytem. Robi lany chrust w kilka chwil

Chrupiące i puszyste zawijasy z przepisu Ewy Wachowicz uratują wszystkich zabieganych i zapominalskich. Lany chrust wzorowany na hiszpańskich churros robi się bardzo szybko i z tylko kilku składników. Zobacz przepis.

Ewa Wachowicz podpowiada, jak przygotować lany chrust
Ewa Wachowicz podpowiada, jak przygotować lany chrust
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Czym różni się lany chrust od po prostu chrustu? Ten pierwszy, jak nazwa podpowiada, powstaje w wyniku wylewania porcji ciasta na rozgrzany tłuszcz. Wielu osobom lany chrust przypominać może hiszpańską przekąskę zwaną churros - tę jednak przyrządza się z ciasta parzonego. W obu przypadkach mamy jednak do czynienia z ciastem wyciskanym na rozgrzany tłuszcz, tworzącym chrupiące i puszyste zawijasy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Lany chrust. Szybka tłustoczwartkowa przekąska

Ewa Wachowicz wskazuje na Instagramie, by ciasto na lany chrust przygotować ciut gęstsze niż na naleśniki. Składniki na ciasto zaleca mieszać w jednym kierunku. Dlaczego? Wtedy połączenia glutenowe rozpulchniają się (nie szarpią), sprawiając, że ciasto zyskuje jeszcze więcej puszystości. Ponadto Ewa Wachowicz do spulchnienia użyła sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Zamiast tego można też ubić białka na pianę i dopiero wtedy dodać do ciasta.

Specjalistka zaleca smażenie lanego chrustu na smalcu lub klarowanym maśle, jednak - jak podpowiada - wystarczą 3 cm rozpuszczonego w garnku tłuszczu. By smakołyk nie chłonął tłuszczu, Wachowicz do ciasta dodała kieliszek spirytusu (może to być też śliwowica czy rum). Jak zapewnia gospodyni programu "Ewa Gotuje", w wyniku działania wysokiej temperatury alkohol wyparuje z ciasta.

Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić lany chrust
Ewa Wachowicz podpowiada, jak zrobić lany chrust © Post Ewy Wachowicz na Instagramie

Lany chrust Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mąki (orkiszowa jasna lub zwykła),
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody,
  • kieliszek spirytusu,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki piwa (lub mleka),
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość, by nie było grudek.
  2. Jeśli konsystencja ciasta jest za rzadka, możesz dodać łyżkę mąki.
  3. Gotowe ciasto przełóż do woreczka, rękawa cukierniczego. Utnij róg i okrężnym ruchem wylewaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, tworząc gniazda.
  4. Gotowy lany chrust odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Podawaj oprószony cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ewa wachowiczlany chrustchrust

Wybrane dla Ciebie