Ewa Wachowicz wykazała się sporym sprytem. Robi lany chrust w kilka chwil
Chrupiące i puszyste zawijasy z przepisu Ewy Wachowicz uratują wszystkich zabieganych i zapominalskich. Lany chrust wzorowany na hiszpańskich churros robi się bardzo szybko i z tylko kilku składników. Zobacz przepis.
Czym różni się lany chrust od po prostu chrustu? Ten pierwszy, jak nazwa podpowiada, powstaje w wyniku wylewania porcji ciasta na rozgrzany tłuszcz. Wielu osobom lany chrust przypominać może hiszpańską przekąskę zwaną churros - tę jednak przyrządza się z ciasta parzonego. W obu przypadkach mamy jednak do czynienia z ciastem wyciskanym na rozgrzany tłuszcz, tworzącym chrupiące i puszyste zawijasy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie
Lany chrust. Szybka tłustoczwartkowa przekąska
Ewa Wachowicz wskazuje na Instagramie, by ciasto na lany chrust przygotować ciut gęstsze niż na naleśniki. Składniki na ciasto zaleca mieszać w jednym kierunku. Dlaczego? Wtedy połączenia glutenowe rozpulchniają się (nie szarpią), sprawiając, że ciasto zyskuje jeszcze więcej puszystości. Ponadto Ewa Wachowicz do spulchnienia użyła sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Zamiast tego można też ubić białka na pianę i dopiero wtedy dodać do ciasta.
Specjalistka zaleca smażenie lanego chrustu na smalcu lub klarowanym maśle, jednak - jak podpowiada - wystarczą 3 cm rozpuszczonego w garnku tłuszczu. By smakołyk nie chłonął tłuszczu, Wachowicz do ciasta dodała kieliszek spirytusu (może to być też śliwowica czy rum). Jak zapewnia gospodyni programu "Ewa Gotuje", w wyniku działania wysokiej temperatury alkohol wyparuje z ciasta.
Lany chrust Ewy Wachowicz. Przepis
Składniki:
- 2 jaja,
- 1 szklanka mąki (orkiszowa jasna lub zwykła),
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody,
- kieliszek spirytusu,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1/2 szklanki piwa (lub mleka),
- smalec lub masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
- Jajka ubij z cukrem, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj całość, by nie było grudek.
- Jeśli konsystencja ciasta jest za rzadka, możesz dodać łyżkę mąki.
- Gotowe ciasto przełóż do woreczka, rękawa cukierniczego. Utnij róg i okrężnym ruchem wylewaj porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz, tworząc gniazda.
- Gotowy lany chrust odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawaj oprószony cukrem pudrem.