PrzepisZupyEwa Wachowicz robi kultową zupę z czasów PRL. Młode gospodynie krzywią się na sam widok

Ewa Wachowicz robi kultową zupę z czasów PRL. Młode gospodynie krzywią się na sam widok

Ewa Wachowicz i zalewajka. Tradycyjna potrawa prosto od mistrzyni kuchni!
Ewa Wachowicz i zalewajka. Tradycyjna potrawa prosto od mistrzyni kuchni!
Źródło zdjęć: © Facebook | Ewa Wachowicz
08.01.2024 10:27

Zupa zalewajka była niegdyś znacznie popularniejsza, niż dzisiaj. Czemu? To proste — jej główny składnik to coś, po co raczej już nie sięgamy. Ewa Wachowicz próbuje przełamać ten schemat i serwuje świetny przepis na tę klasyczną zupę.

Kuchnia PRL-u to albo obiekt nostalgicznych westchnień, albo koszmarne wspomnienie, do którego nie chcemy wracać. Dwie twarze kuchni naszych mam i babć niewątpliwie miały swój urok — czasem boski, czasem z piekła rodem. I tak jak do dzisiaj lubimy powspominać (czy nawet: przyrządzić jak za dawnych lat) blok czekoladowy, kotlety z mortadeli, chleb z cukrem czy kogel-mogel, tak o zupach owocowych czy czerninie wolimy po prostu zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednym z kontrowersyjnych produktów, po które sięgały w tamtych czasach gospodynie, były ozorki. Podawane były najczęściej w dwóch formach: albo w sosie chrzanowym, albo w zupie zalewajce. To właśnie tę drugą potrawę postanowiła nam przypomnieć sama Ewa Wachowicz. Popularna kucharka zaprosiła nas do kulinarnego wehikułu czasu, a  my zamierzamy z tego zaproszenia skorzystać. Masz ochotę się dołączyć? W takim razie bardzo prosimy — oto przepis!

Ewa Wachowicz prezentuje: zupa zalewajka z ozorkami wieprzowymi

Składniki:

  • 2 ozorki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziemniaki,
  • 125 ml zakwasu na żur,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść koperku,
  • gęsta śmietana do dekoracji.
Ozorki wieprzowe. Dzisiaj zapomniane, a kiedyś bardzo cenione
Ozorki wieprzowe. Dzisiaj zapomniane, a kiedyś bardzo cenione© Canva | fotoatelie

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki umyj i oczyść. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  2. Po tym czasie przecedź ozorki i zalej je nową zimną wodą. Dopraw solą, zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotuj 2 godziny.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj oddzielnie w niewielkiej ilości odlanego z ozorków wywaru. Ozorki ostudź, obierz z błonek i pokrój w mniejsze kawałki.
  4. Do garnka z ziemniakami przełóż ozorki i zalej zakwasem na żur (tylko płyn, bez osadu). Przykryj i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem. Wrzuć garść posiekanego koperku. Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także