Ewa Wachowicz robi kultową zupę z czasów PRL. Młode gospodynie krzywią się na sam widok

Zupa zalewajka była niegdyś znacznie popularniejsza, niż dzisiaj. Czemu? To proste — jej główny składnik to coś, po co raczej już nie sięgamy. Ewa Wachowicz próbuje przełamać ten schemat i serwuje świetny przepis na tę klasyczną zupę.

Ewa Wachowicz i zalewajka. Tradycyjna potrawa prosto od mistrzyni kuchni!Ewa Wachowicz i zalewajka. Tradycyjna potrawa prosto od mistrzyni kuchni!
Źródło zdjęć: © Facebook | Ewa Wachowicz

Kuchnia PRL-u to albo obiekt nostalgicznych westchnień, albo koszmarne wspomnienie, do którego nie chcemy wracać. Dwie twarze kuchni naszych mam i babć niewątpliwie miały swój urok — czasem boski, czasem z piekła rodem. I tak jak do dzisiaj lubimy powspominać (czy nawet: przyrządzić jak za dawnych lat) blok czekoladowy, kotlety z mortadeli, chleb z cukrem czy kogel-mogel, tak o zupach owocowych czy czerninie wolimy po prostu zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Jednym z kontrowersyjnych produktów, po które sięgały w tamtych czasach gospodynie, były ozorki. Podawane były najczęściej w dwóch formach: albo w sosie chrzanowym, albo w zupie zalewajce. To właśnie tę drugą potrawę postanowiła nam przypomnieć sama Ewa Wachowicz. Popularna kucharka zaprosiła nas do kulinarnego wehikułu czasu, a  my zamierzamy z tego zaproszenia skorzystać. Masz ochotę się dołączyć? W takim razie bardzo prosimy — oto przepis!

Ewa Wachowicz prezentuje: zupa zalewajka z ozorkami wieprzowymi

Składniki:

  • 2 ozorki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziemniaki,
  • 125 ml zakwasu na żur,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść koperku,
  • gęsta śmietana do dekoracji.
Ozorki wieprzowe. Dzisiaj zapomniane, a kiedyś bardzo cenione
Ozorki wieprzowe. Dzisiaj zapomniane, a kiedyś bardzo cenione © Canva | fotoatelie

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki umyj i oczyść. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  2. Po tym czasie przecedź ozorki i zalej je nową zimną wodą. Dopraw solą, zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotuj 2 godziny.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj oddzielnie w niewielkiej ilości odlanego z ozorków wywaru. Ozorki ostudź, obierz z błonek i pokrój w mniejsze kawałki.
  4. Do garnka z ziemniakami przełóż ozorki i zalej zakwasem na żur (tylko płyn, bez osadu). Przykryj i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem. Wrzuć garść posiekanego koperku. Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej