Ewa Wachowicz robi kultową zupę z czasów PRL. Młode gospodynie krzywią się na sam widok

Zupa zalewajka była niegdyś znacznie popularniejsza, niż dzisiaj. Czemu? To proste — jej główny składnik to coś, po co raczej już nie sięgamy. Ewa Wachowicz próbuje przełamać ten schemat i serwuje świetny przepis na tę klasyczną zupę.

Ewa Wachowicz i zalewajka. Tradycyjna potrawa prosto od mistrzyni kuchni!Ewa Wachowicz i zalewajka. Tradycyjna potrawa prosto od mistrzyni kuchni!
Źródło zdjęć: © Facebook | Ewa Wachowicz
SKOMENTUJ

Kuchnia PRL-u to albo obiekt nostalgicznych westchnień, albo koszmarne wspomnienie, do którego nie chcemy wracać. Dwie twarze kuchni naszych mam i babć niewątpliwie miały swój urok — czasem boski, czasem z piekła rodem. I tak jak do dzisiaj lubimy powspominać (czy nawet: przyrządzić jak za dawnych lat) blok czekoladowy, kotlety z mortadeli, chleb z cukrem czy kogel-mogel, tak o zupach owocowych czy czerninie wolimy po prostu zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Jednym z kontrowersyjnych produktów, po które sięgały w tamtych czasach gospodynie, były ozorki. Podawane były najczęściej w dwóch formach: albo w sosie chrzanowym, albo w zupie zalewajce. To właśnie tę drugą potrawę postanowiła nam przypomnieć sama Ewa Wachowicz. Popularna kucharka zaprosiła nas do kulinarnego wehikułu czasu, a  my zamierzamy z tego zaproszenia skorzystać. Masz ochotę się dołączyć? W takim razie bardzo prosimy — oto przepis!

Ewa Wachowicz prezentuje: zupa zalewajka z ozorkami wieprzowymi

Składniki:

  • 2 ozorki wieprzowe,
  • 2 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 ziemniaki,
  • 125 ml zakwasu na żur,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść koperku,
  • gęsta śmietana do dekoracji.
Ozorki wieprzowe. Dzisiaj zapomniane, a kiedyś bardzo cenione
Ozorki wieprzowe. Dzisiaj zapomniane, a kiedyś bardzo cenione © Canva | fotoatelie

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki umyj i oczyść. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  2. Po tym czasie przecedź ozorki i zalej je nową zimną wodą. Dopraw solą, zielem angielskim i listkami laurowymi. Gotuj 2 godziny.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj oddzielnie w niewielkiej ilości odlanego z ozorków wywaru. Ozorki ostudź, obierz z błonek i pokrój w mniejsze kawałki.
  4. Do garnka z ziemniakami przełóż ozorki i zalej zakwasem na żur (tylko płyn, bez osadu). Przykryj i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem. Wrzuć garść posiekanego koperku. Podawaj z kleksem śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze