Ewa Wachowicz nie wyrzuca. Przygotowuje przepyszny deser

Deser z czerstwej chałki? To naprawdę możliwe. W ten sposób Ewa Wachowicz wykorzystuje słodkie bułki, które inaczej poszłyby do wyrzucenia. Ta kucharka to naprawdę kulinarna geniuszka!

Ewa Wachowicz pokazała, jak wykorzystać czerstwą chałkęEwa Wachowicz pokazała, jak wykorzystać czerstwą chałkę
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, Mariha-kitchen

Przyznaj, ile razy zdarzyło ci się, że ty i twoja rodzina nie dojedliście za pierwszym razem kupionej chałki czy innych słodkich bułek, a później było już na to za późno? W końcu to właśnie na ich świeżości — puszystości i delikatności — polega cały ich czar jako formy słodkiego deseru po obiedzie albo przekąski do kawy czy herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

W momencie, w którym przypadkowo przegapiliście pierwszą świeżość takiego słodkiego pieczywa, wkracza ona — Ewa Wachowicz. Nie każdy bohater nosi pelerynę, prawda? Znana i lubiana kucharka, autorka "Ewa gotuje" i jedna z najlepiej rozpoznawalnych twarzy polskiej sceny kulinarnej już nieraz pokazywała dowody swojego geniuszu, a jej sposób na wykorzystanie starej chałki tylko to potwierdza.

Jakiś czas temu opowiadaliśmy tu o tym, w jaki sposób Ewa Wachowicz wykorzystuje czerstwe pieczywo. Dzisiaj po raz kolejny skupiamy się na walce z marnotrawstwem jedzenia — i ponownie biorąc za przykład kuchnię Wachowicz. Tym razem gwiazdorka pokazała, co zrobić z suchymi słodkimi bułkami albo chałką. Zobacz, jak przygotowuje się z nich pyszny deser!

Deser przygotowany z czerstwej chałki - według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • czerstwa słodka bułka lub chałka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • konfitura z czarnej porzeczki,
  • płatki migdałów.

Sposób przygotowania:

Ewa Wachowicz wie, że czerstwą chałkę można w kilka chwil przemienić w pyszny deser
Ewa Wachowicz wie, że czerstwą chałkę można w kilka chwil przemienić w pyszny deser © Canva | Felicity Tai
  1. Jajko wbij do miski. Roztrzep je widelcem, a następnie dodaj mleko i całość zmiksuj.
  2. Przygotuj kokilki. Wysmaruj je masłem i oprósz bułką tartą. Do środka wkrusz też zaschniętą chałkę. Możesz ją pokroić nożem, jeśli tak będzie łatwiej.
  3. Chałkę (lub słodkie bułki) zalej teraz mieszanką jajka i mleka. Na nią wyłóż ulubioną konfiturę, na przykład z czarnej porzeczki. Wierzch posyp płatkami migdałów.
  4. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20-30 minut. Podawaj od razu po upieczeniu, wtedy smakuje najlepiej. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania