PrzepisDeseryEwa Wachowicz nie wyrzuca. Przygotowuje przepyszny deser

Ewa Wachowicz nie wyrzuca. Przygotowuje przepyszny deser

Ewa Wachowicz pokazała, jak wykorzystać czerstwą chałkę
Ewa Wachowicz pokazała, jak wykorzystać czerstwą chałkę
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Ewa Wachowicz, Mariha-kitchen
02.01.2024 08:43

Deser z czerstwej chałki? To naprawdę możliwe. W ten sposób Ewa Wachowicz wykorzystuje słodkie bułki, które inaczej poszłyby do wyrzucenia. Ta kucharka to naprawdę kulinarna geniuszka!

Przyznaj, ile razy zdarzyło ci się, że ty i twoja rodzina nie dojedliście za pierwszym razem kupionej chałki czy innych słodkich bułek, a później było już na to za późno? W końcu to właśnie na ich świeżości — puszystości i delikatności — polega cały ich czar jako formy słodkiego deseru po obiedzie albo przekąski do kawy czy herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W momencie, w którym przypadkowo przegapiliście pierwszą świeżość takiego słodkiego pieczywa, wkracza ona — Ewa Wachowicz. Nie każdy bohater nosi pelerynę, prawda? Znana i lubiana kucharka, autorka "Ewa gotuje" i jedna z najlepiej rozpoznawalnych twarzy polskiej sceny kulinarnej już nieraz pokazywała dowody swojego geniuszu, a jej sposób na wykorzystanie starej chałki tylko to potwierdza.

Jakiś czas temu opowiadaliśmy tu o tym, w jaki sposób Ewa Wachowicz wykorzystuje czerstwe pieczywo. Dzisiaj po raz kolejny skupiamy się na walce z marnotrawstwem jedzenia — i ponownie biorąc za przykład kuchnię Wachowicz. Tym razem gwiazdorka pokazała, co zrobić z suchymi słodkimi bułkami albo chałką. Zobacz, jak przygotowuje się z nich pyszny deser!

Deser przygotowany z czerstwej chałki - według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • czerstwa słodka bułka lub chałka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • konfitura z czarnej porzeczki,
  • płatki migdałów.

Sposób przygotowania:

Ewa Wachowicz wie, że czerstwą chałkę można w kilka chwil przemienić w pyszny deser
Ewa Wachowicz wie, że czerstwą chałkę można w kilka chwil przemienić w pyszny deser© Canva | Felicity Tai
  1. Jajko wbij do miski. Roztrzep je widelcem, a następnie dodaj mleko i całość zmiksuj.
  2. Przygotuj kokilki. Wysmaruj je masłem i oprósz bułką tartą. Do środka wkrusz też zaschniętą chałkę. Możesz ją pokroić nożem, jeśli tak będzie łatwiej.
  3. Chałkę (lub słodkie bułki) zalej teraz mieszanką jajka i mleka. Na nią wyłóż ulubioną konfiturę, na przykład z czarnej porzeczki. Wierzch posyp płatkami migdałów.
  4. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 20-30 minut. Podawaj od razu po upieczeniu, wtedy smakuje najlepiej. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także