Ten deser był hitem PRL-u. Dziś wiele mam jest przerażonych na samą myśl o podaniu go dziecku

Kogel-mogel jest doskonałym przykładem prostego dania, które podbiło podniebienia pokoleń Polaków. Deser ten, szczególnie popularny w okresie PRL-u, jest prostą mieszaniną żółtek jaj z cukrem. Niegdyś zajadali się nim wszyscy, dzisiaj zaś wiele mam boi się podawać go dzieciom. Ale czy kogla-mogla faktycznie trzeba się bać? 

ObrazekAdobe Stock

Kogel-mogel, kultowy smak PRL-u

Kiedy na sklepowych półkach znajdowały się jedynie ocet i musztarda, kogel-mogel był prawdziwym słodkim rarytasem. Zmyślna, krótka receptura, wykorzystująca tylko dwa składniki, szturmem podbijała polskie domy. Przepis ten jednak to nie polska, a prawdopodobnie żydowska sprawka. Co ciekawe, kogel-mogel jako deser pojawił się w Polsce już w XVII wieku.

Kogel-mogel składa się co prawda z dwóch składników, ale jako że wyobraźnia ludzka nie zna granic, wzbogacany jest często przeróżnymi dodatkami. Często do ucierańca dodawane są białka ubite na pianę, miód, kakao, rodzynki, sok z cytryny, a nawet rum.

Obrazek
Pyszności - Fot. Adobe Stock

Jak zabrać się za kogla-mogla? Dziś wiele mam boi się podawać go dzieciom

Kogel-mogel stracił na popularności ze względu m.in. na strach przed zakażeniem bakteriami salmonelli. Dobra wiadomość jest taka, że problemów tych można łatwo uniknąć. Przed przygotowaniem kogla-mogla warto sparzyć jajka, umieszczając je na kilka sekund w misce z wrzątkiem, a następnie studząc. Co ważniejsze - jajka muszą być świeże i pochodzić ze znanego źródła (wybierajmy te od kur z wolnego wybiegu).

Prócz jajek, do zrobienia klasycznego kogla-mogla potrzebujemy drobnego cukru (taki łatwiej będzie ucierać). Na jedną porcję przypadają ok. 2-3 żółtka oraz 2 łyżeczki cukru. Żółtka i cukier umieszczamy w pojemniku (kubku, szklance lub małej misce), po czym ucieramy (łyżką, rózgą kuchenną, mikserem) aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.

Jajeczne desery. Nie tylko kogel-mogel

Kręcąc się wokół tematu kogla-mogla, warto wspomnieć o dwóch innych podobnych w składzie deserach. Śląska szpajza również przygotowywana jest z jajek kurzych. Wedle receptury do ubitych białek dodajemy żółtka utarte z cukrem, a do całości dolewamy rozpuszczonej żelatyny, która utrzymuje konsystencję deseru. Dzięki dodatkom stworzyć można przeróżne smaki jajecznej masy (cytrynowy czy kakaowy).

Obrazek
Szpajza - Pyszności; Fot. Swsz - Praca własna, CC BY 3.0

Trudno nie wspomnieć o kolejnym popularnym deserze, czyli włoskim zabaglione (zabaione, zabajone). Przygotowuje się je z trzech produktów: żółtek jaj, cukru i słodkiego wina. Składniki ubija się, jednocześnie ostrożnie je podgrzewając aż do lekkiego zgęstnienia. Zabajone stosuje się jako sos lub po prostu deser, dodając owoce lub ciasteczka, a także serwując bez dodatków.

Zobacz też inne przepisy na desery w pucharku. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby