Unikaj jej za wszelką cenę i przestań podawać dzieciom. Nie ma gorszej i bardziej niezdrowej herbaty

Najgorszy rodzaj herbaty, jaki możemy mieć w domu. Wiele osób wciąż podaje ją swoim dzieciom. Lepiej tego nie robić, to sama chemia!

Obrazek
Ewa

Kiedy za oknem jesień i zima, a termometry wskazują na coraz niższe temperatury, to w ruch idą rozgrzewające napoje. Polacy to prawdziwi herbatoholicy- badania wykazują, że co trzeci Polak sięga po ten napój nawet kilka razy dziennie. Przeciętny obywatel naszego kraju zaparza rocznie ponad 1 kg liści. Mogłoby się wydawać, że herbata, to po prostu herbata. Jest jednak jeden jej rodzaj, którego natychmiastowo powinniśmy pozbyć się z naszych domów.

Smak z dzieciństwa

Jednym ze smaków dzieciństwa jest granulowana herbata. Wyjadało się ją często po prostu z opakowania, zanurzając obślinione palce w granulacie. Taka herbata błyskawicznie zastępowała chęć na coś słodkiego. I nic w tym dziwnego, bo od lat jej głównym składnikiem jest po prostu cukier.

Najgorszy rodzaj herbaty

Kolorowe, granulowana herbata to jeden z najgorszych możliwych wyborów. Jeśli masz ją w swojej szafce- zerknij na skład. Są tam przede wszystkim duże ilości cukru pod różnymi nazwami. Nie bez powodu nazywany jest on białą śmiercią- silnie uzależnia i przyczynia się do powstawania chorób, np. otyłości i cukrzycy typu II. W naszej diecie i tak jest go wystarczająca ilość, więc wypijanie go pod pozorem "picia herbaty" jest absolutnie zbędne.

Najgorszy rodzaj herbaty- Pyszności
Najgorszy rodzaj herbaty- Pyszności

W kolorowych herbatach nie brakuje też barwników, konserwantów i ulepszaczy smaku. Wielu producentów próbuje mydlić oczy i dodaje do składu witaminę C. W naszej diecie jest mnóstwo lepszych źródeł tego składnika niż woda z cukrem i aromatami. Granulowane herbatki to nic innego, jak puste kalorie. Przykładowy skład jednej z dostępnych na rynku herbat mówi sam za siebie: cukier, glukoza, cukier trzcinowy (10%), regulator kwasowości - kwas cytrynowy, sok cytrynowy (0,4%) odtworzony z suszonego soku cytrynowego, ekstrakt herbaty czarnej (0,1%), barwnik - E 150d, aromat, witamina C.

Jaką herbatę wybrać?

Co zatem warto pić? To już zależy od tego, co lubisz najbardziej. Najwięcej prozdrowotnych właściwości wykazuje zielona, biała czy czerwona herbata. W sklepach dostępne są różne mieszanki z dodatkami, dzięki czemu każdy znajdzie swój ulubiony smak.

Herbatki granulowanej nie kupuj nawet dzieciom- najlepiej serwować im zwykłą herbatę, ewentualnie z dodatkiem odrobiny cukru lub miodu. Dobre nawyki żywieniowe należy kształtować już od najmłodszych lat.

Zobacz nasze patenty na pyszną, rozgrzewającą herbatę

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem