Babcia Józia miała rację. Tylko w ten sposób faworki będą lekkie jak piórko

Przygotowywanie faworków może być łatwe i przyjemne albo trudne, pracochłonne i — co najgorsze — niesatysfakcjonujące, bo chruścik wychodzi zbity i niesmaczny. Wszystko zależy od tego, ile zasad dotyczących jego smażenia już poznałeś. Dziś wyjaśnimy, dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem. 

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock

Jeśli ktoś jako dziecko podglądał babcię przygotowującą faworki na tłusty czwartek, mógł się nieco zdziwić. Miała zły dzień? Rozładowuje emocje? Przegrała w bingo? Czemu ona tak tłucze to ciasto wałkiem?!

Musimy przyznać, że dopiero lata później dowiedzieliśmy się, że babcia niczego nie robiła w kuchni przypadkiem, a wszystko opierała na swojej wiedzy, doświadczeniu i lat spędzonych na udoskonalania swojego warsztatu kulinarnego, często metodą prób i błędów.

Obrazek
Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva

Dzisiaj życie jest nieco prostsze niż wtedy; wystarczy przeczytać artykuł Pyszności i już wszystko wiadomo. A skąd babcia wiedziała, że przed usmażeniem faworków należy zbić ciasto wałkiem? Tego nie wie nikt poza nią, ale jedno jest pewne: miała rację.

Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem?

W całym patencie zbicia ciasta na faworki chodzi o to, żeby masa przed usmażeniem została jak najbardziej napowietrzona. To dlatego, kiedy skończysz już wyrabiać ciasto, robota nie jest jeszcze skończona. Zanim wrzucisz je na gorący tłuszcz, ubijaj je wałkiem, składaj, bij, znowu składaj — i tak co najmniej 10 minut.

"Wtłoczenie" pęcherzyków powietrza do ciasta sprawi, że po usmażeniu faworki będą puszyste i delikatne. Na podobnej zasadzie działa woda gazowana w cieście naleśnikowym.

Obrazek
Dlaczego ciasto na faworki bije się wałkiem? - Pyszności; foto: Canva

O czym jeszcze pamiętać podczas przygotowywania faworków?

Żeby chrust wyszedł idealnie smaczny, warto również zwrócić uwagę na temperaturę oleju, w którym jest smażony. Powinna ona wynosić mniej więcej 180 stopni, a czas smażenia w tak nagrzanym oleju wynosi po około 40 sekund na stronę.

Do przygotowania faworków wybierz też szeroki i głęboki garnek, a chrust smaż po trochu, bo nie lubią się on z tłokiem. Możesz też pójść na małą łatwiznę. Jak? Wystarczy, że przeczytasz ten artykuł.

Zobacz też ten przepis na wieprzowe kieszonki z żółtym serem, ogórkiem i boczkiem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej