Ciasta nie musisz ubijać wałkiem. Zrób faworki w ten sposób, a i tak będą chrupiące

Faworki bez ubijania wałkiem? To znaczy: bez potu na czole i zakwasów na następny dzień? My jesteśmy zdecydowanie za. Jeśli ty również, to zapraszamy do artykułu. Dowiesz się z niego, jak przygotować chruścik na tłusty czwartek bez najmniejszego wysiłku!

Faworki bez ubijania wałkiem? Tak, to możliweFaworki bez ubijania wałkiem? Tak, to możliwe
Źródło zdjęć: © Canva | MirekKijewski

Kiedy bierzemy się za robienie faworków, w domu rozgrywają się iście dantejskie sceny. W ruch wchodzą wałki i okrzyki, jakie znamy z tenisowych potyczek Wimbledonu. Odgłosy przerażają sąsiadów — jesteśmy niemal pewni, że gdyby jeszcze ktoś obok tłukł kotlety na schabowe, to gotowanie skończyłoby się wizytą policji. No ale cóż, skoro trzeba — to trzeba, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

I tu jest właśnie pies pogrzebany — bo wcale nie trzeba. Faworki, jak zapewne wiesz, rządzą się swoim prawami. Ciasto musi być wyrabiane długo i dokładnie, należy je zwijać, wałkować, okładać, bić, tłuc i w zasadzie wszystko, co jeszcze przyjdzie ci do głowy. Jego odpowiednie napowietrzenie to clou całego przepisu. Ale można też dopomóc temu efektowi w inny sposób: dodając do ciasta trochę... piwa. Ten produkt oraz niewielka ilość masła sprawią, że faworki będą zarówno chrupiące, jak i mięciutkie. Sam zobaczysz!

Faworki z piwem i masłem

Składniki:

  • 3-4 żółtka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 120 ml piwa,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ten przepis pozwoli ci przygotować faworki w szybki i prosty sposób
Ten przepis pozwoli ci przygotować faworki w szybki i prosty sposób © Canva | nilsz
  1. Jajka rozbij, oddziel ostrożnie żółtka od białek. Te pierwsze umieść w misce. Dodaj do nich mąkę, łyżkę ciepłego masła i szczyptę soli. Wymieszaj. Stopniowo zacznij dodawać do masy piwo.
  2. Kiedy składniki się połączą, przejdź do zagniatania ciasta. Oczywiście bicie wałkiem mu nie zaszkodzi, ale piwo w dużej mierze zastąpi ten efekt. Pamiętaj, by zagniatać ciasto długo, do momentu, w którym będzie idealnie gładkie.
  3. Teraz rozwałkuj ciasto i pokrój je na paski o szerokości 3-4 cm i długości 9-10 cm. Zrób nacięcia w środku i przełóż przez nie jeden koniec faworka.
  4. Tak przygotowane faworki usmaż z obu stron na złoto. Odsącz ręcznikiem papierowym i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥