Ciasta nie musisz ubijać wałkiem. Zrób faworki w ten sposób, a i tak będą chrupiące

Faworki bez ubijania wałkiem? To znaczy: bez potu na czole i zakwasów na następny dzień? My jesteśmy zdecydowanie za. Jeśli ty również, to zapraszamy do artykułu. Dowiesz się z niego, jak przygotować chruścik na tłusty czwartek bez najmniejszego wysiłku!

Faworki bez ubijania wałkiem? Tak, to możliweFaworki bez ubijania wałkiem? Tak, to możliwe
Źródło zdjęć: © Canva | MirekKijewski

Kiedy bierzemy się za robienie faworków, w domu rozgrywają się iście dantejskie sceny. W ruch wchodzą wałki i okrzyki, jakie znamy z tenisowych potyczek Wimbledonu. Odgłosy przerażają sąsiadów — jesteśmy niemal pewni, że gdyby jeszcze ktoś obok tłukł kotlety na schabowe, to gotowanie skończyłoby się wizytą policji. No ale cóż, skoro trzeba — to trzeba, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa przekąska w słodkim wydaniu. Praktycznie robi się sama

I tu jest właśnie pies pogrzebany — bo wcale nie trzeba. Faworki, jak zapewne wiesz, rządzą się swoim prawami. Ciasto musi być wyrabiane długo i dokładnie, należy je zwijać, wałkować, okładać, bić, tłuc i w zasadzie wszystko, co jeszcze przyjdzie ci do głowy. Jego odpowiednie napowietrzenie to clou całego przepisu. Ale można też dopomóc temu efektowi w inny sposób: dodając do ciasta trochę... piwa. Ten produkt oraz niewielka ilość masła sprawią, że faworki będą zarówno chrupiące, jak i mięciutkie. Sam zobaczysz!

Faworki z piwem i masłem

Składniki:

  • 3-4 żółtka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 120 ml piwa,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ten przepis pozwoli ci przygotować faworki w szybki i prosty sposób
Ten przepis pozwoli ci przygotować faworki w szybki i prosty sposób © Canva | nilsz
  1. Jajka rozbij, oddziel ostrożnie żółtka od białek. Te pierwsze umieść w misce. Dodaj do nich mąkę, łyżkę ciepłego masła i szczyptę soli. Wymieszaj. Stopniowo zacznij dodawać do masy piwo.
  2. Kiedy składniki się połączą, przejdź do zagniatania ciasta. Oczywiście bicie wałkiem mu nie zaszkodzi, ale piwo w dużej mierze zastąpi ten efekt. Pamiętaj, by zagniatać ciasto długo, do momentu, w którym będzie idealnie gładkie.
  3. Teraz rozwałkuj ciasto i pokrój je na paski o szerokości 3-4 cm i długości 9-10 cm. Zrób nacięcia w środku i przełóż przez nie jeden koniec faworka.
  4. Tak przygotowane faworki usmaż z obu stron na złoto. Odsącz ręcznikiem papierowym i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę