InspiracjeOdkąd bratowa pokazała mi ten przepis, przestałam kupować masło. Zdrowe smarowidło do chleba

Odkąd bratowa pokazała mi ten przepis, przestałam kupować masło. Zdrowe smarowidło do chleba

Z trzech składników i w trzech krokach - tak przygotujesz kremowe roślinne smarowidło. To doskonały wegański odpowiednik tradycyjnego masła i świetna alternatywa dla margaryny. Ponadto dobór składników sprawia, że roślinne masełko jest pełne składników odżywczych. Raz spróbujesz i przepadniesz.

Zastęp tradycyjne masło roślinną wersją smarowidła
Zastęp tradycyjne masło roślinną wersją smarowidła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.09.2023 09:55

Bez nabiału, konserwantów, barwników i sztucznych wzmacniaczy smaku, do tego w 100 procentach wegańskie. Masełko owsiane to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego masła i margaryny. Zrobisz je w dosłownie trzech krokach. Prostota i łatwość wykonania to niejedyne zalety tego produktu. Owsiane masło to również skarbnica składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roślinny zamiennik tradycyjnego masła. Zapomnij o margarynie!

Głównymi składnikami masła wegańskiego są płatki owsiane, oliwa z oliwek i olej kokosowy. Co warto podkreślić, w przepisie najlepiej wykorzystać płatki zbożowe górskie, staraj się omijać te błyskawiczne (mają wyższy indeks glikemiczny, mogą zawierać mniej witamin i soli mineralnych).

Płatki owsiane charakteryzują się dużą gęstością odżywczą. Co to znaczy? Najprościej ujmując - przy niskiej kaloryczności dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, białka oraz węglowodanów. Poza tym są skarbnicą witamin i minerałów: manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku i witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B5 i B9.

Pamiętaj, by do przygotowania masła użyć oleju kokosowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno (metoda ta zachowuje naturalne składniki odżywcze, w tym witaminy E i K, fitosterole i kwasy fenolowe). Jeśli jednak stronisz od tłuszczu kokosowego, możesz użyć podwójnej ilości oliwy z oliwek (ta również powinna być extra virgin).

Roślinne masło owsiane jest świetną alternatywą dla margaryny
Roślinne masło owsiane jest świetną alternatywą dla margaryny© Pixabay

Pyszne i aksamitne. Przepis na masło owsiane

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 120 ml wody,
  • 60 ml oleju kokosowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno (extra virgin),
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • kurkuma, pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej wodą i odstaw, by nasiąkły płynem.
  2. Namoczone płatki połącz z olejem kokosowym, oliwą z oliwek, pieprzem, solą i szczyptą kurkumy. Blenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Gotową masę (będzie miała lejącą konsystencję) przełóż do miseczki i schłódź w lodówce najlepiej przez noc lub co najmniej przez 8 godzin.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
masłojak zrobić masłopłatki owsiane
Wybrane dla Ciebie