InspiracjeOdkąd bratowa pokazała mi ten przepis, przestałam kupować masło. Zdrowe smarowidło do chleba

Odkąd bratowa pokazała mi ten przepis, przestałam kupować masło. Zdrowe smarowidło do chleba

Zastęp tradycyjne masło roślinną wersją smarowidła
Zastęp tradycyjne masło roślinną wersją smarowidła
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.09.2023 09:55

Z trzech składników i w trzech krokach - tak przygotujesz kremowe roślinne smarowidło. To doskonały wegański odpowiednik tradycyjnego masła i świetna alternatywa dla margaryny. Ponadto dobór składników sprawia, że roślinne masełko jest pełne składników odżywczych. Raz spróbujesz i przepadniesz.

Bez nabiału, konserwantów, barwników i sztucznych wzmacniaczy smaku, do tego w 100 procentach wegańskie. Masełko owsiane to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego masła i margaryny. Zrobisz je w dosłownie trzech krokach. Prostota i łatwość wykonania to niejedyne zalety tego produktu. Owsiane masło to również skarbnica składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roślinny zamiennik tradycyjnego masła. Zapomnij o margarynie!

Głównymi składnikami masła wegańskiego są płatki owsiane, oliwa z oliwek i olej kokosowy. Co warto podkreślić, w przepisie najlepiej wykorzystać płatki zbożowe górskie, staraj się omijać te błyskawiczne (mają wyższy indeks glikemiczny, mogą zawierać mniej witamin i soli mineralnych).

Płatki owsiane charakteryzują się dużą gęstością odżywczą. Co to znaczy? Najprościej ujmując - przy niskiej kaloryczności dostarczają mnóstwa składników odżywczych. Stanowią dobre źródło błonnika pokarmowego, białka oraz węglowodanów. Poza tym są skarbnicą witamin i minerałów: manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku i witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B5 i B9.

Pamiętaj, by do przygotowania masła użyć oleju kokosowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno (metoda ta zachowuje naturalne składniki odżywcze, w tym witaminy E i K, fitosterole i kwasy fenolowe). Jeśli jednak stronisz od tłuszczu kokosowego, możesz użyć podwójnej ilości oliwy z oliwek (ta również powinna być extra virgin).

Roślinne masło owsiane jest świetną alternatywą dla margaryny
Roślinne masło owsiane jest świetną alternatywą dla margaryny© Pixabay

Pyszne i aksamitne. Przepis na masło owsiane

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 120 ml wody,
  • 60 ml oleju kokosowego nierafinowanego, tłoczonego na zimno (extra virgin),
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • kurkuma, pieprz, sól.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej wodą i odstaw, by nasiąkły płynem.
  2. Namoczone płatki połącz z olejem kokosowym, oliwą z oliwek, pieprzem, solą i szczyptą kurkumy. Blenduj całość do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Gotową masę (będzie miała lejącą konsystencję) przełóż do miseczki i schłódź w lodówce najlepiej przez noc lub co najmniej przez 8 godzin.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także