Znacznie zdrowsze od masła. Smaruj kanapki, a szybko poczujesz efekty
Podkręci smak prostych kanapek, a także wzbogaci posiłek o wiele substancji odżywczych. "Masło bogów" to zdrowsza alternatywa klasycznego masła, którą bez problemu przyrządzicie w domu. Co więcej, smak smarowidła można dowolnie zmieniać - na czosnkowy, pikantny, słony czy kwaśny - wszystko wedle własnych upodobań. Koniecznie wypróbujcie, a efekty was zaskoczą.
28.08.2023 20:01
"Masło bogów", jak nazwa wskazuje, ma gładką konsystencję i charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. To zdrowsza alternatywa masła, zwłaszcza dla osób, które są zmuszone znacznie obniżyć ilość tłuszczów nasyconych w diecie. "Masło bogów" nie tylko podkręci smak zwykłych kanapek, ale dostarczy organizmowi wielu składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa. Jak zrobić "masło bogów"?
"Masłem bogów" nazywa się prostą pastę z awokado. Zblendowany na gładko owoc należy połączyć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym bądź świeżym. Opcjonalnie można dodać inne dodatki smakowe, jak świeże zioła, płatki chili lub inne przyprawy. Gotową pastą można smarować pieczywo i tworzyć rozmaite kompozycje smakowe, poprzez dodanie jajek, wędliny, warzyw czy sera.
Kto powinien jeść "masło bogów"?
"Masło bogów" powinno znaleźć się w diecie osób, borykających się z wysokim poziomem złego cholesterolu. Atutem awokado jest zawartość zdrowych tłuszczy, w szczególności kwasu oleinowego. To tłuszcz jednonienasycony, który ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Poprzez zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie złego cholesterolu (LDL), awokado przyczynia się do redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Z dobrodziejstw "masła bogów" skorzystają też osoby z nieregularnym rytmem wypróżnień i innymi problemami ze strony układu trawiennego. Awokado bowiem jest źródłem błonnika, pełniącego kluczową rolę w regulacji procesów trawiennych i utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Błonnik sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu jelit, zapobiegając zaparciom i wspomagając utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej. Co więcej, produkty bogate w błonnik na dłużej zapewniają uczucie sytości.
Awokado - źródło witamin i minerałów
"Masło bogów" uzupełni dietę o niezbędne witaminy i minerały. Awokado zawiera witaminę E - potężny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i chroniący komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Owoc ten to również źródło witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wspiera zdrowe kości poprzez regulację gospodarki wapniowej. Kolejna jest witamina C, posiadająca właściwości wzmacniające układ odpornościowy.
Nie można zapomnieć o zawartości potasu w awokado. Ten ważny minerał pełni istotną funkcję w regulacji ciśnienia krwi, równowadze elektrolitowej oraz funkcjonowaniu układu nerwowego. Pasta z awokado może pojawić się w diecie przyszłych mam. "Masło bogów" jest bogate w kwas foliowy, szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu.