Znacznie zdrowsze od masła. Smaruj kanapki, a szybko poczujesz efekty

Podkręci smak prostych kanapek, a także wzbogaci posiłek o wiele substancji odżywczych. "Masło bogów" to zdrowsza alternatywa klasycznego masła, którą bez problemu przyrządzicie w domu. Co więcej, smak smarowidła można dowolnie zmieniać - na czosnkowy, pikantny, słony czy kwaśny - wszystko wedle własnych upodobań. Koniecznie wypróbujcie, a efekty was zaskoczą.

"Masło bogów" to świetnie sprawdzi się do smarowania pieczywa"Masło bogów" to świetnie sprawdzi się do smarowania pieczywa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Holly E Clark

"Masło bogów", jak nazwa wskazuje, ma gładką konsystencję i charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. To zdrowsza alternatywa masła, zwłaszcza dla osób, które są zmuszone znacznie obniżyć ilość tłuszczów nasyconych w diecie. "Masło bogów" nie tylko podkręci smak zwykłych kanapek, ale dostarczy organizmowi wielu składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa. Jak zrobić "masło bogów"?

"Masłem bogów" nazywa się prostą pastę z awokado. Zblendowany na gładko owoc należy połączyć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym bądź świeżym. Opcjonalnie można dodać inne dodatki smakowe, jak świeże zioła, płatki chili lub inne przyprawy. Gotową pastą można smarować pieczywo i tworzyć rozmaite kompozycje smakowe, poprzez dodanie jajek, wędliny, warzyw czy sera.

Pasta z awokado - świetny dodatek do pieczywa, znacznie zdrowszy od masła
Pasta z awokado - świetny dodatek do pieczywa, znacznie zdrowszy od masła © Pixabay

Kto powinien jeść "masło bogów"?

"Masło bogów" powinno znaleźć się w diecie osób, borykających się z wysokim poziomem złego cholesterolu. Atutem awokado jest zawartość zdrowych tłuszczy, w szczególności kwasu oleinowego. To tłuszcz jednonienasycony, który ma korzystny wpływ na poziom cholesterolu. Poprzez zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL) i obniżenie złego cholesterolu (LDL), awokado przyczynia się do redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Z dobrodziejstw "masła bogów" skorzystają też osoby z nieregularnym rytmem wypróżnień i innymi problemami ze strony układu trawiennego. Awokado bowiem jest źródłem błonnika, pełniącego kluczową rolę w regulacji procesów trawiennych i utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Błonnik sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu jelit, zapobiegając zaparciom i wspomagając utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej. Co więcej, produkty bogate w błonnik na dłużej zapewniają uczucie sytości.

Z "masłem bogów" można tworzyć różnorodne kompozycje
Z "masłem bogów" można tworzyć różnorodne kompozycje © Pixabay

Awokado - źródło witamin i minerałów

"Masło bogów" uzupełni dietę o niezbędne witaminy i minerały. Awokado zawiera witaminę E - potężny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i chroniący komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Owoc ten to również źródło witaminy K, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi oraz wspiera zdrowe kości poprzez regulację gospodarki wapniowej. Kolejna jest witamina C, posiadająca właściwości wzmacniające układ odpornościowy.

Nie można zapomnieć o zawartości potasu w awokado. Ten ważny minerał pełni istotną funkcję w regulacji ciśnienia krwi, równowadze elektrolitowej oraz funkcjonowaniu układu nerwowego. Pasta z awokado może pojawić się w diecie przyszłych mam. "Masło bogów" jest bogate w kwas foliowy, szczególnie istotny dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają