Zrób deser z jabłek i krówek. Dzieci uwielbiają go jeść zwłaszcza zimą
Legendarny cukierek i najpopularniejszy owoc w Polsce w jednym daniu? To możliwe... i bardzo smaczne! Deser z jabłek i krówek to hit tego sezonu i jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jakie mieliśmy ostatnio przyjemność jeść. Spróbuj sam i daj się ponieść kulinarnym emocjom!
12.01.2024 09:22
Niektóre przepisy są genialne w swojej prostocie. Inne — zaskakują swoją kreatywnością. Lubimy i jedne i drugie, ponieważ cenimy w kuchni zarówno dopracowaną do najdrobniejszych szczegółów tradycję i precyzję, jak i pomysłowość i nietypowe kombinacje składników. Ty też tak masz? W takim razie ten artykuł — i ten deser — jest w sam raz dla ciebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzisiejszy przepis zakłada zmiksowanie tych dwóch aspektów. Pieczone jabłka to klasyczny, popularny deser, który znamy wszyscy od niepamiętnych lat. Mniej więcej równie długo znamy krówki — kultowe cukierki, które towarzyszą nam od dzieciństwa, a nasza słabość do nich to żadna tajemnica. Połączenie tych dwóch składników w jedną całość to zaskakujący chwyt, który sprawdza się wprost rewelacyjnie.
Cały "myk" polega na wsadzeniu do pieczonych jabłek tych smacznych cukierków, upieczenie ich, a następnie cieszenie się popularnym deserem z cudownym, karmelowym środkiem. Całość rozpływa się w ustach i posmakuje — zaryzykujemy to stwierdzenie — dosłownie każdemu. Sam zobacz i daj nam koniecznie znać, jak ci się podobało!
Deser z jabłek i krówek
Składniki:
- 4 jabłka,
- 4 cukierki krówki,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Osusz je i odkrój góry. "Czapeczki" powinny być odkrojone mniej więcej na wysokości 3/4 owocu. Użyj łyżeczki do wydłubania gniazd nasiennych. W ich miejsce wsadź po 1 krówce.
- Do środka wsyp też trochę cynamonu. Przykryj jabłka ich "czapeczkami" i wstaw do naczynia żaroodpornego. Je z kolei umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz około 30 minut — to jeszcze zależy od tego, jak dużych jabłek używasz. Po tym czasie wyjmij owoce i zabieraj się za jedzenie. Taki deser najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!