Zrób deser z jabłek i krówek. Dzieci uwielbiają go jeść zwłaszcza zimą

Legendarny cukierek i najpopularniejszy owoc w Polsce w jednym daniu? To możliwe... i bardzo smaczne! Deser z jabłek i krówek to hit tego sezonu i jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jakie mieliśmy ostatnio przyjemność jeść. Spróbuj sam i daj się ponieść kulinarnym emocjom!

Ten deser to coś wspaniałego. Musisz go wypróbować!Ten deser to coś wspaniałego. Musisz go wypróbować!
Źródło zdjęć: © Canva | Africa Images, MmeEmil

Niektóre przepisy są genialne w swojej prostocie. Inne — zaskakują swoją kreatywnością. Lubimy i jedne i drugie, ponieważ cenimy w kuchni zarówno dopracowaną do najdrobniejszych szczegółów tradycję i precyzję, jak i pomysłowość i nietypowe kombinacje składników. Ty też tak masz? W takim razie ten artykuł — i ten deser — jest w sam raz dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Dzisiejszy przepis zakłada zmiksowanie tych dwóch aspektów. Pieczone jabłka to klasyczny, popularny deser, który znamy wszyscy od niepamiętnych lat. Mniej więcej równie długo znamy krówki — kultowe cukierki, które towarzyszą nam od dzieciństwa, a nasza słabość do nich to żadna tajemnica. Połączenie tych dwóch składników w jedną całość to zaskakujący chwyt, który sprawdza się wprost rewelacyjnie.

Cały "myk" polega na wsadzeniu do pieczonych jabłek tych smacznych cukierków, upieczenie ich, a następnie cieszenie się popularnym deserem z cudownym, karmelowym środkiem. Całość rozpływa się w ustach i posmakuje — zaryzykujemy to stwierdzenie — dosłownie każdemu. Sam zobacz i daj nam koniecznie znać, jak ci się podobało!

Deser z jabłek i krówek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka i krówki stworzą cudny deser
Pieczone jabłka i krówki stworzą cudny deser © Canva | Moha El-Jaw
  1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Osusz je i odkrój góry. "Czapeczki" powinny być odkrojone mniej więcej na wysokości 3/4 owocu. Użyj łyżeczki do wydłubania gniazd nasiennych. W ich miejsce wsadź po 1 krówce.
  2. Do środka wsyp też trochę cynamonu. Przykryj jabłka ich "czapeczkami" i wstaw do naczynia żaroodpornego. Je z kolei umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz około 30 minut — to jeszcze zależy od tego, jak dużych jabłek używasz. Po tym czasie wyjmij owoce i zabieraj się za jedzenie. Taki deser najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości