Zrób deser z jabłek i krówek. Dzieci uwielbiają go jeść zwłaszcza zimą

Legendarny cukierek i najpopularniejszy owoc w Polsce w jednym daniu? To możliwe... i bardzo smaczne! Deser z jabłek i krówek to hit tego sezonu i jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jakie mieliśmy ostatnio przyjemność jeść. Spróbuj sam i daj się ponieść kulinarnym emocjom!

Ten deser to coś wspaniałego. Musisz go wypróbować!Ten deser to coś wspaniałego. Musisz go wypróbować!
Źródło zdjęć: © Canva | Africa Images, MmeEmil
SKOMENTUJ

Niektóre przepisy są genialne w swojej prostocie. Inne — zaskakują swoją kreatywnością. Lubimy i jedne i drugie, ponieważ cenimy w kuchni zarówno dopracowaną do najdrobniejszych szczegółów tradycję i precyzję, jak i pomysłowość i nietypowe kombinacje składników. Ty też tak masz? W takim razie ten artykuł — i ten deser — jest w sam raz dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Dzisiejszy przepis zakłada zmiksowanie tych dwóch aspektów. Pieczone jabłka to klasyczny, popularny deser, który znamy wszyscy od niepamiętnych lat. Mniej więcej równie długo znamy krówki — kultowe cukierki, które towarzyszą nam od dzieciństwa, a nasza słabość do nich to żadna tajemnica. Połączenie tych dwóch składników w jedną całość to zaskakujący chwyt, który sprawdza się wprost rewelacyjnie.

Cały "myk" polega na wsadzeniu do pieczonych jabłek tych smacznych cukierków, upieczenie ich, a następnie cieszenie się popularnym deserem z cudownym, karmelowym środkiem. Całość rozpływa się w ustach i posmakuje — zaryzykujemy to stwierdzenie — dosłownie każdemu. Sam zobacz i daj nam koniecznie znać, jak ci się podobało!

Deser z jabłek i krówek

Składniki:

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka i krówki stworzą cudny deser
Pieczone jabłka i krówki stworzą cudny deser © Canva | Moha El-Jaw
  1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą. Osusz je i odkrój góry. "Czapeczki" powinny być odkrojone mniej więcej na wysokości 3/4 owocu. Użyj łyżeczki do wydłubania gniazd nasiennych. W ich miejsce wsadź po 1 krówce.
  2. Do środka wsyp też trochę cynamonu. Przykryj jabłka ich "czapeczkami" i wstaw do naczynia żaroodpornego. Je z kolei umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz około 30 minut — to jeszcze zależy od tego, jak dużych jabłek używasz. Po tym czasie wyjmij owoce i zabieraj się za jedzenie. Taki deser najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu