Moja mama ma prosty sposób. Panierka nigdy nie odkleja się od kotletów

Chociaż kotlet schabowy łatwo przygotować, to nie zawsze wychodzi tak samo. Często problemem jest panierka, która odchodzi i się kruszy. Często też nie jest chrupiąca. Na całe szczęście łatwo sobie z tym problemem poradzić. Moja mama zdradziła mi całkiem ciekawy patent.

KotletKotlet
Źródło zdjęć: © GETTY
Paulina Hermann

Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Co niedzielę, gdy zasiadamy przy stole do obiadu, musimy zjeść chociaż jedną sztukę. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków i jakiejś surówki (najczęściej podajemy je z mizerią). Chrupiąca panierka i soczyste mięsne wnętrze sprawiają, że to danie smakuje obłędnie. Czasem jednak panierka pozostawia wiele do życzenia i odrywa się od reszty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy, prosty i smaczny pomysł na makaronową ucztę

Ten sposób sprawi, że panierka nie będzie odklejała się od kotleta schabowego

Idealny kotlet ma chrupiącą panierkę, która dobrze przylega do mięsa. Czasem jednak zdarza się tak, że powstają pewne problemy i skorupka ma fatalną jakość. Jest miękka i od razu odkleja się od mięsa. To sprawia, że jakość schabowego jest o wiele niższa. Moja mama opowiedziała mi o prostym triku, dzięki któremu nie ma z tym problemu. Ten prosty tip sprawi, że panierka będzie dzielnie trzymać się kotletów. Co więc takiego trzeba zrobić, by móc się cieszyć sukcesem?

Schabowe
Schabowe © Adobe Stock

Moja mama robi naprawdę prostą rzecz. Do rozbełtanych jajek dodaje trzy składniki - każdego po trochu. Są to: olej, soda oczyszczona oraz sól. Ta trójca zawsze sprawia, że kotlety są smaczne i wyglądają estetycznie. Nic więcej nie trzeba robić. Odkąd stosuję ten patent nie mam problemu z odchodzącą panierką, a jedzenie kotletów schabowych jest przyjemnością.

Jeśli chcesz zyskać jak najlepszy efekt, musisz osuszyć mięso przed panierowaniem. Pominiesz ten etap i możesz być pewien, że panierka (jeśli pominiesz sposób mojej mamy) szybko się odklei. Smaż kotlety na dobrze rozgrzanym oleju - jeżeli za szybko wrzucisz schabowe na patelnię, panierka zmięknie. Nie obracaj ich co sekundę, to również ma zły wpływ. Kotleciki potrzebują czasu, by dobrze się usmażyły.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej