PoradyMoja mama ma prosty sposób. Panierka nigdy nie odkleja się od kotletów

Moja mama ma prosty sposób. Panierka nigdy nie odkleja się od kotletów

Kotlet
Kotlet
Źródło zdjęć: © GETTY

11.01.2024 07:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż kotlet schabowy łatwo przygotować, to nie zawsze wychodzi tak samo. Często problemem jest panierka, która odchodzi i się kruszy. Często też nie jest chrupiąca. Na całe szczęście łatwo sobie z tym problemem poradzić. Moja mama zdradziła mi całkiem ciekawy patent.

Kotlet schabowy to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Co niedzielę, gdy zasiadamy przy stole do obiadu, musimy zjeść chociaż jedną sztukę. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków i jakiejś surówki (najczęściej podajemy je z mizerią). Chrupiąca panierka i soczyste mięsne wnętrze sprawiają, że to danie smakuje obłędnie. Czasem jednak panierka pozostawia wiele do życzenia i odrywa się od reszty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten sposób sprawi, że panierka nie będzie odklejała się od kotleta schabowego

Idealny kotlet ma chrupiącą panierkę, która dobrze przylega do mięsa. Czasem jednak zdarza się tak, że powstają pewne problemy i skorupka ma fatalną jakość. Jest miękka i od razu odkleja się od mięsa. To sprawia, że jakość schabowego jest o wiele niższa. Moja mama opowiedziała mi o prostym triku, dzięki któremu nie ma z tym problemu. Ten prosty tip sprawi, że panierka będzie dzielnie trzymać się kotletów. Co więc takiego trzeba zrobić, by móc się cieszyć sukcesem?

Schabowe
Schabowe© Adobe Stock

Moja mama robi naprawdę prostą rzecz. Do rozbełtanych jajek dodaje trzy składniki - każdego po trochu. Są to: olej, soda oczyszczona oraz sól. Ta trójca zawsze sprawia, że kotlety są smaczne i wyglądają estetycznie. Nic więcej nie trzeba robić. Odkąd stosuję ten patent nie mam problemu z odchodzącą panierką, a jedzenie kotletów schabowych jest przyjemnością.

Jeśli chcesz zyskać jak najlepszy efekt, musisz osuszyć mięso przed panierowaniem. Pominiesz ten etap i możesz być pewien, że panierka (jeśli pominiesz sposób mojej mamy) szybko się odklei. Smaż kotlety na dobrze rozgrzanym oleju - jeżeli za szybko wrzucisz schabowe na patelnię, panierka zmięknie. Nie obracaj ich co sekundę, to również ma zły wpływ. Kotleciki potrzebują czasu, by dobrze się usmażyły.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także