Moim bliskim znudziły się gołąbki z kapustą. Zmieniłam ją na inne warzywo i są zachwyceni
Uwielbiasz gołąbki, ale myśl o wykrawaniu i gotowaniu kapusty skutecznie zniechęca cię do przygotowania ulubionego dania? Poznaj przepis na gołąbki w... liściach pora. Moja rodzina jest nimi zachwycona.
10.01.2024 15:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. Do przygotowania gołąbków potrzebujesz kapusty, mięsa mielonego, ryżu oraz cebuli. To podstawowy przepis. W zależności od regionu przygotowuje się je inaczej. Mieszkańcy Podlasia nadziewają je farszem z kaszy gryczanej z dodatkiem twarogu, zaś Ślązacy gotują je w bulionie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki zawijane w liście pora. Ułatw sobie przygotowywanie ulubionego dania
Gołąbki zawijane w liście pora to danie wywodzące się z Turcji, gdzie cieszy się dużą popularnością. Podobnie jak w Polsce, faszeruje się je mieszanką mięsa mielonego i ryżu. Do farszu dodaje się orientalnych przypraw. Kapustę zastępuje się liśćmi sparzonego pora. Zastanawiasz się, jak zawinąć gołąbki w tak cienkie i wątłe liście? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Liście pora należy sparzyć i oderwać od korzenia. Farsz należy ułożyć na jednym z krańców liścia i zawinąć go w kształt trójkąta. Czynność powtórz trzy razy. Po chwili gołąbki będą gotowe.
Gołąbki po turecku - przepis
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego,
- szklanka ryżu,
- 5 dużych porów,
- oliwa z oliwek lub olej,
- sok z cytryny,
- mały pomidor,
- natka pietruszki,
- kolendra,
- sól,
- pieprz,
- mieszanka baharat (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie),
- woda,
- syrop daktylowy.
Przygotowanie:
- Pory umyj i odetnij z nich zieloną część. Podziel je na pojedyncze liście i sparz je gorącą wodą. W międzyczasie zajmij się farszem.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą mięso, ryż, drobno pokrojonego pomidora, posiekane zioła i przyprawy. Gotowy farsz nałóż na łyżkę i połóż go na liściach pora. Postaraj się zawinąć je w kształcie trójkąta.
- Tak przygotowane gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego i zajmij się sosem. Do miski wlej dwie szklanki wody, 5 łyżek soku z cytryny, 1/3 szklanki syropu daktylowego i 1/5 szklanki oliwy. Całość wymieszaj dokładnie. Gołąbki zalej sosem i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 stp. C. Piecz je przez 1,5 godziny. Podawaj jeszcze ciepłe.