Minipączki bez drożdży mięciutkie jak chmurka. Dodaj jeden składnik, a będą rozpływać się w ustach

Spraw sobie i bliskim przyjemność i przygotuj te przepyszne małe pączki. Na zewnątrz są przyjemnie chrupiące, natomiast w środku - miękkie i delikatne. Są co prawda mniej puszyste od tradycyjnych, ale posiadają przyjemnie lekką konsystencję "chmurki".

Minipączki Minipączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Małe i delikatne pączki zrobisz raz-dwa, a to głównie dlatego, że w tym przepisie pomijamy obecność drożdży. Tak miękkich i pełnych smaku minipączków jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku. To dzięki niemu rozpływają się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane różyczki z przepysznym sosem. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Jak zrobić małe pączki bez drożdży?

W czym tkwi sekret tych delikatnych i mięciutkich małych pączków? W obecności... budyniu. Jednak w przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów, w tym do ciasta na pączki dodajemy już ugotowany budyń. Dzięki temu będą delikatne jak chmurka. Przygotowanie deseru zajmie kilka chwil, zwłaszcza że pomijamy etap czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż w recepturze tej pomijamy dodatek drożdży.

Mąka, jajka, budyń, proszek do pieczenia i odrobina spirytusu (podczas smażenia alkohol paruje i ogranicza wchłanianie tłuszczu) wystarczą, by stworzyć delikatne i mięciutkie pączki. Budyń, prócz nadania kuleczkom miękkiej konsystencji, odpowiada też za ich smak. Postaw więc na budyń waniliowy lub śmietankowy - te sprawdzą się najlepiej.

Minipączuszki budyniowe smakują obłędnie
Minipączuszki budyniowe smakują obłędnie © Pixabay

Minipączki budyniowe bez drożdży. Przepis

Składniki:

  • opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego) + 500 ml mleka,
  • 3 duże jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • sól,
  • 500 ml oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu (zużywając 500 ml mleka, możesz dodać łyżkę cukru). Gotowy budyń odstaw, by wystygnął.
  2. Do chłodnego budyniu dodaj cukier, jajka i spirytus. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Kiedy temperatura będzie odpowiednia (wrzuć do oleju odrobinę ciasta lub skórkę chleba, jeśli skwierczy, to znaczy, że można na nim smażyć).
  5. Małe kulki przygotowane z budyniowej masy wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Możesz użyć do tego dwóch łyżek pokrytych olejem (ciasto nie będzie się do nich lepiło).
  6. Pączki smaż, aż będą rumiane, a następnie wykładaj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  7. Pączki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć