Minipączki bez drożdży mięciutkie jak chmurka. Dodaj jeden składnik, a będą rozpływać się w ustach
Spraw sobie i bliskim przyjemność i przygotuj te przepyszne małe pączki. Na zewnątrz są przyjemnie chrupiące, natomiast w środku - miękkie i delikatne. Są co prawda mniej puszyste od tradycyjnych, ale posiadają przyjemnie lekką konsystencję "chmurki".
10.01.2024 | aktual.: 10.01.2024 14:29
Małe i delikatne pączki zrobisz raz-dwa, a to głównie dlatego, że w tym przepisie pomijamy obecność drożdży. Tak miękkich i pełnych smaku minipączków jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku. To dzięki niemu rozpływają się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić małe pączki bez drożdży?
W czym tkwi sekret tych delikatnych i mięciutkich małych pączków? W obecności... budyniu. Jednak w przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów, w tym do ciasta na pączki dodajemy już ugotowany budyń. Dzięki temu będą delikatne jak chmurka. Przygotowanie deseru zajmie kilka chwil, zwłaszcza że pomijamy etap czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż w recepturze tej pomijamy dodatek drożdży.
Mąka, jajka, budyń, proszek do pieczenia i odrobina spirytusu (podczas smażenia alkohol paruje i ogranicza wchłanianie tłuszczu) wystarczą, by stworzyć delikatne i mięciutkie pączki. Budyń, prócz nadania kuleczkom miękkiej konsystencji, odpowiada też za ich smak. Postaw więc na budyń waniliowy lub śmietankowy - te sprawdzą się najlepiej.
Minipączki budyniowe bez drożdży. Przepis
Składniki:
- opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego) + 500 ml mleka,
- 3 duże jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki spirytusu,
- sól,
- 500 ml oleju do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu (zużywając 500 ml mleka, możesz dodać łyżkę cukru). Gotowy budyń odstaw, by wystygnął.
- Do chłodnego budyniu dodaj cukier, jajka i spirytus. Wymieszaj dokładnie całość.
- Następnie do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Kiedy temperatura będzie odpowiednia (wrzuć do oleju odrobinę ciasta lub skórkę chleba, jeśli skwierczy, to znaczy, że można na nim smażyć).
- Małe kulki przygotowane z budyniowej masy wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Możesz użyć do tego dwóch łyżek pokrytych olejem (ciasto nie będzie się do nich lepiło).
- Pączki smaż, aż będą rumiane, a następnie wykładaj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
- Pączki przed podaniem posyp cukrem pudrem.