InspiracjeMinipączki bez drożdży mięciutkie jak chmurka. Dodaj jeden składnik, a będą rozpływać się w ustach

Minipączki bez drożdży mięciutkie jak chmurka. Dodaj jeden składnik, a będą rozpływać się w ustach

Minipączki
Minipączki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.01.2024 14:09, aktual.: 10.01.2024 14:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Spraw sobie i bliskim przyjemność i przygotuj te przepyszne małe pączki. Na zewnątrz są przyjemnie chrupiące, natomiast w środku - miękkie i delikatne. Są co prawda mniej puszyste od tradycyjnych, ale posiadają przyjemnie lekką konsystencję "chmurki".

Małe i delikatne pączki zrobisz raz-dwa, a to głównie dlatego, że w tym przepisie pomijamy obecność drożdży. Tak miękkich i pełnych smaku minipączków jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku. To dzięki niemu rozpływają się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić małe pączki bez drożdży?

W czym tkwi sekret tych delikatnych i mięciutkich małych pączków? W obecności... budyniu. Jednak w przeciwieństwie do wielu podobnych przepisów, w tym do ciasta na pączki dodajemy już ugotowany budyń. Dzięki temu będą delikatne jak chmurka. Przygotowanie deseru zajmie kilka chwil, zwłaszcza że pomijamy etap czekania na wyrośnięcie ciasta, gdyż w recepturze tej pomijamy dodatek drożdży.

Mąka, jajka, budyń, proszek do pieczenia i odrobina spirytusu (podczas smażenia alkohol paruje i ogranicza wchłanianie tłuszczu) wystarczą, by stworzyć delikatne i mięciutkie pączki. Budyń, prócz nadania kuleczkom miękkiej konsystencji, odpowiada też za ich smak. Postaw więc na budyń waniliowy lub śmietankowy - te sprawdzą się najlepiej.

Minipączuszki budyniowe smakują obłędnie
Minipączuszki budyniowe smakują obłędnie © Pixabay

Minipączki budyniowe bez drożdży. Przepis

Składniki:

  • opakowanie budyniu (waniliowego lub śmietankowego) + 500 ml mleka,
  • 3 duże jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki spirytusu,
  • sól,
  • 500 ml oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu (zużywając 500 ml mleka, możesz dodać łyżkę cukru). Gotowy budyń odstaw, by wystygnął.
  2. Do chłodnego budyniu dodaj cukier, jajka i spirytus. Wymieszaj dokładnie całość.
  3. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie całość wymieszaj, by nie było grudek.
  4. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Kiedy temperatura będzie odpowiednia (wrzuć do oleju odrobinę ciasta lub skórkę chleba, jeśli skwierczy, to znaczy, że można na nim smażyć).
  5. Małe kulki przygotowane z budyniowej masy wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Możesz użyć do tego dwóch łyżek pokrytych olejem (ciasto nie będzie się do nich lepiło).
  6. Pączki smaż, aż będą rumiane, a następnie wykładaj na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
  7. Pączki przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także